Зміна підсудності

 

Зміна підсудності цивільної справи можлива внаслідок порушення правил підсудності при поданні заяви до суду. Правила підсудності можуть бути порушені як особою, яка звертається до суду, так і судом. Відповідно до цього розрізняють і правові наслідки порушення правил підсудності. Стаття 115 ЦПК містить положення про наслідки порушення правил підсудності особою, яка звертається до суду.

Відповідно до п. 4 ч. З ст. 121 ЦПК України, якщо справа не підсудна суду, то це є підставою для повернення такої заяви її заявнику (особі, що її подала). Порушення в цьому випадку заявником правил про підсудність є наслідком недодержання порядку подачі позовної заяви. Така заява повертається позивачеві для подання до належного суду, про що постановляється ухвала, в якій зазначається підстава повернення позовної заяви (заяви) та вказується той суд, куди може звернутися заявник. Оскільки така ухвала перешкоджає здійсненню права на порушення справи, то вона згідно з п. З ч. 1. ст. 293 ЦПК України може бути оскаржена заявником в порядку апеляційного оскарження. Разом із ухвалою суду та заявою заявнику повертаються (надсилаються) всі додатки, що були ним додані до цієї заяви.

Такі наслідки передбачені ст. 115 ЦПК. Зокрема, якщо суддя, вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, заява повертається позивачеві для подання до належного суду, про що постановляється ухвала. Ухвала суду разом із заявою та всіма додатками до неї надсилаються позивачеві.

Іншим наслідок порушення правил підсудності є передача справи з одного суду до іншого (ст. 116 ЦПК). Зокрема, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо:

  • 1) до початку розгляду справи по суті задоволено клопотання відповідача, зареєстроване місце проживання або перебування якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання (перебування);
  • 2) після відкриття провадження у справі і до початку судового розгляду виявилося що заяву було прийнято з порушенням правил підсудності;
  • 3) після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи;
  • 4) ліквідовано суд, який розглядав справу.

У випадная встановлених п. 3 і 4 ч. 1 ст. 116 ЦПК, справа передається до суду, найбільш територіально наближеного до цього суду.

Передача справи з одного суду до іншого здійснюється на підставі ухвали суду після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги • після залишення її без задоволення. Забороняється передавати до іншого суду справу, яка розглядається судом, за винятком випадків, встановлених ЦПК України.

Спори між судами про підсудність не допускаються. Справа передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 116 ЦПК, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана (ст. 117 ЦПК).

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы