Процесуальний порядок розгляду та вирішення заяви про відновлення втраченого судового провадження

 

Справа розглядається в судовому засіданні за загальними правилами, але при цьому розгляд справи відбувається за активної участі суду. Тому відповідно до п. 38 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції" від 12 червня 2009 року якщо необхідні відомості або документи є в інших осіб, які заявник не може отримати, суд за його клопотанням має сприяти у їх збиранні.

Доказами для відновлення провадження визначено: ту частину провадження, що збереглася, документи, видані зі справи фізичним чи юридичним особам до втрати провадження, копії цих документів, інші довідки, папери, відомості, що стосуються справи, виконавчого провадження (ч. 1 ст. 407 ЦПК України). Якщо деякі документи, що стосуються втраченого провадження, пошкоджені, але із застосуванням спеціальних знань можна встановити їх зміст, суд може призначити технічну експертизу документів.

Засобом доказування можуть стати показання свідків, які були присутніми під час вчинення процесуальних дій (секретаря судового засідання, судового розпорядник, свідків, експертів, перекладачів, спеціалістів, осіб, які надавали правову допомогу, інших присутніх при вчиненні процесуальної дії осіб, якщо законом не заборонено допитувати їх як свідка), осіб (їхніх представників), які брали участь у справі (сторін, третіх осіб, їхніх представників, представників органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб), а у необхідних випадках - осіб, які входили до складу суду, що розглядав справу, з якої втрачено провадження (суддів усіх ланок судової системи, які брали участь у її розгляді або перегляді, а також народних засідателів), а також осіб, які виконували судове рішення (державних виконавців, працівників органів та посадових осіб, які здійснюють примусове виконання рішення відповідно до Закону України "Про виконавче провадження") (ч. 2 ст. 407 ЦПК України).

За результати розгляду питання суд ухвалює рішення. Про відновлення втраченого судового провадження повністю або частково суд ухвалює рішення (ч. 1 ст. 408 ЦПК України). Умовою ухвалення судового рішення за результатами розгляду і перевірки матеріалів про втрачене судове провадження є внутрішнє переконання судді про те, що наявних матеріалів достатньо, щоб встановити зміст втраченого провадження повністю або в частині. Рішення, у якому викладається суть і зміст втраченого провадження, може бути постановлене лише на підставі повного, всебічного та об'єктивного з'ясування у судовому засіданні цих обставин.

Це рішення повинно бути мотивованим та обґрунтованим (мас бути визначено, на підставі яких конкретно даних, поданих до суду і досліджених у судовому засіданні з участю всіх учасників цивільного процесу з утраченими провадженнями, суд вважає установленим зміст відновленого судового рішення, наводяться висновки суду про доведеність того, які докази досліджувалися судом і які процесуальні дії вчинялися з утраченого провадження) (ч. 2 ст. 408 ЦПК України).

При вирішенні питання про поновлення втраченого судового провадження суд не має права оцінювати законність та обгрунтованість судових рішень, вносити до них правки, уточнення, виправлення, яких не було здійснено під час судового провадження, про відновлення якого має місце провадження, не повинен вирішувати питання про поновлення тих судових рішень, які скасовано у встановленому законом порядку. При поновленні судового рішення обов'язково слід враховувати уточнення, які були внесені додатковим рішенням (ст. 220 ЦПК України), ухвалами про виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні (ст. 219 ЦПК України) та про роз'яснення рішення (ст. 221 ЦПК України).

Якщо недостатньо зібраних матеріалів для точного відтворення втраченого судового провадження, суд закриває розгляд заяви про відновлення провадження. У цьому випадку суд зобов'язаний роз'яснити особам, які беруть участь у справі, їхнє право повторно звернутися до суду з такою самою заявою, якщо будуть виявлені інші документи чи способи, які будуть достатньою підставою для відновлення втраченого судового провадження (ч. 3 ст. 408 ЦПК України).

Попри те, що заявник у цьому провадженні звільняється від оплати судових витрат, відповідно до ч. 1 ст. 409 ЦПК України, якщо судом буде встановлено, що до суду подано завідомо неправдиву заяву, на заявника покладаються усі судові витрати у справі.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы