Організація ведення обліку на малих підприємствах

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат
    Організація ведення обліку на малих підприємствах


    ПЛАН
    1. Організація ведення обліку на малих підприємствах.
    2. Задача


    1. Організація ведення обліку
    на малих підприємствах
    Бухгалтерський облік на малих підприємствах базуєть-ся на єдиних методологічних принципах, встановлених Поло-женням про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 250 від 3 квітня 1993 р. (зі змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України № 509 від 5 липня 1993 p., № 804 від 24 вересня 1993 p., № 175 від 21 березня 1994 p., № 307 від 26 квітня 1995 p., № 95 від 14 серпня 1996 p., № 869 від 11 серпня 1997 p.).
    Створення, прийом і відображення у бухгалтерському обліку, а також зберігання первинних документів, облікових регістрів бухгалтерської звітності здійснюється відповідно до Положення про документальне забезпечення записів у бух-галтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 88 від 24 травня 1995 р.
    Відповідно до наказу Міністерства фінансів України № 112 від 31 травня 1996 р. затверджені Вказівки про склад і порядок заповнення облікових регістрів малими під-приємствами (зареєстровано в Міністерстві юстиції України Яг 297/1322 від 13.06.96 p.).
    Мале підприємство самостійно обирає форму бухгалтерсь-кого обліку, виходячи з потреб свого виробництва і управлін-ня, їх складності та чисельності працівників.
    Підприємствам, що зайняті у матеріальній сфері виробництва, рекомендується використовувати регістри, пе-редбачені журнально-ордерною формою бухгалтерського обліку. Підприємства торгівлі, громадського харчування і пос-тачальницько-збутових видів діяльності можуть викорис-товувати регістри спрощеної форми бухгалтерського обліку.
    Виходячи з потреб виробництва й управління, мале підпри-ємство може пристосовувати регістри бухгалтерського обліку відповідно до специфіки своєї роботи з дотриманням вимог:
    - єдина методологічна основа (принцип подвійного запису);
    - взаємозв'язок даних аналітичного і синтетичного обліків;
    - суцільне відображення всіх господарських операцій в регістрах обліку на підставі первинних облікових документів;
    - накопичення і систематизація даних первинних докумен-тів у розрізі показників, необхідних для управління і контролю за господарською діяльністю малого підприємства, а також для складання і подання бухгалтерської звітності та декларації з оподаткування.
    Початковим етапом бухгалтерського обліку на малому підприємстві є суцільне документування всіх господарських операцій. Малі підприємства для документування операцій можуть використовувати типові міжвідомчі форми первинної облікової документації та відомчі форми.
    Наступним етапом обліку є:
    - реєстрація відомостей, відображених у первинних доку-ментах, у застосовуваних регістрах бухгалтерського обліку;
    - складання фінансової звітності;
    - використання даних бухгалтерських регістрів для одер-жання іншої інформації, яка необхідна для самого підприєм-ства і зовнішніх користувачів.
    Спрощена форма бухгалтерського обліку може застосо-вуватися за двома видами:
    - проста форма (без використання регістрів обліку майна малого підприємства);
    - форма бухгалтерського обліку з використанням регістрів обліку майна малого підприємства.
    Проста форма бухгалтерського обліку.
    Малі підприємства, які здійснюють не більше 100 госпо-дарських операцій на місяць, не мають виробництва продукції і робіт, пов'язаних з великими матеріальними витратами, застосовують просту форму бухгалтерського обліку.
    При простій формі обліку реєстрація первинних обліко-вих документів, відображення операцій на рахунках, визначення собівартості продукції і фінансового результату
    ведуться в одному бухгалтерському регістрі — Книзі обліку господарських операцій за формою № К-1.
    Поряд з Книгою обліку господарських операцій для обліку розрахунків з оплати праці з працівниками і бюджетом по прибутковому податку мале підприємство веде Відомість обліку заробітної плати за формою № В-8.
    Книга обліку господарських операцій (форма № К-1) містить усі застосовувані малим підприємством бухгалтерські рахунки, є комбінованим регістром аналітичного і синтетич-ного обліку, на підставі якого є можливість визначити наявність господарських засобів та їх джерел на визначену дату і скласти бухгалтерську звітність.
    Книга має бути прошнурована й пронумерована. На останній сторінці зазначається кількість пронумерованих сто-рінок, що засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера, а також печаткою.
    Книга відкривається записами сум залишків на початок року (початок діяльності підприємства) за кожним видом засобів і джерел.
    У графі 3 "Зміст операції" в хронологічній послідовності позиційним способом відображуються на підставі первинних документів всі господарські операції поточного місяця.
    Суми по кожній операції, зареєстрованій у Книзі, відобра-жуються методом подвійного запису одноразово у графах "Дебет" і "Кредит" рахунків обліку відповідних видів коштів та їх джерел.
    Дані про фінансово-господарську діяльність малого підпри-ємства за місяць з усіх відомостей переносяться до відомості форми № В-9, на підставі якої складається оборотна відомість:
    Назва
    рахунку | Сальдо на І... | Обороти за ... | Сальдо на ...
    дебет | кредит | дебет | кредит | дебет | кредит
    1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7
    Оборотна відомість використовується для складання бух-галтерського балансу.
    Для малих підприємств порядок ведення обліку за скороченою журнально-ордерною формою (8 журналів-ордерів) (табл. 4.6 затверджено Інструкцією Мінфіну від 6 червня 1960 р.
    Документи, що надійшли зі складів до бухгалтерії, переві-ряють як з точки зору правильності їх оформлення, так і по суті відображених у них операцій. Прибуткові ордери звіряють з рахунками, що до них належать, транспортними докумен-тами, прийомними актами тощо. Лімітні картки, що надійшли зі складу, зіставляють з іншими примірниками, одержаними від цехів-споживачів, накладні на перекидання матеріалів, здані складами-відправниками, з примірниками тих же нак-ладних, що надійшли зі складів-одержувачів, лімітні картки і вимоги відзначають у реєстрах видачі тощо.
    Далі документи таксують за допомогою машин, тобто зазначені в них матеріали оцінюються за твердими обліковими цінами.
    По кожному реєстру зданих документів після їх таксування підраховують обороти надходження або витрат матеріалів у розмірі номенклатурних груп.
    На малих підприємствах підсумки підрахунків можна відображати в накопичувальних відомостях, групових оборот-них відомостях. Обробляти документи можна на комп'ютерах.
    Для обліку надходження й використання виробничих запасів використовують такі синтетичні інвентарні субрахунки рахунка № 20 "Запаси":
    № 201 "Сировина і матеріали"
    № 203 "Паливо"
    № 205 "Будівельні матеріали"
    № 207 "Запасні частини"
    № 208 "Матеріали сільськогосподарського призначення"
    № 21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі"
    № 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети" та ін.
    У зв'язку з виникненням різних господарських операцій стосовно обліку виробничих запасів слід враховувати також:
    - знос малоцінних та швидкозношуваних предметів;
    - переоцінку товарно-матеріальних цінностей;
    - заготівлю і придбання матеріальних цінностей;
    - транспортно-заготівельні витрати.


    Список використаної літератури
    1. Методичні вказівки та завдання для проведення практичних занять з курсу " Бухгалтерський облік". –Тернопіль: ТАНГ, 2002. –68 с.
    2. Партин Г.О. Бухгалтерський облік: основи теорії та практики. Навчальний посібник. –К.: Знання, 2004. –245 с.
    3. Пушкар М.С. Національні стандарти бухгалтерського обліку України. –Тернопіль: Лілея, 2002. –100 с.
    4. Сопко В., Завгородній В. Організація бухгалтерського обліку, економічного контролю та аудиту. Підручник. –К.: КНЕУ, 2002. –260с.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы