Методологія складання програми аудиту оплати праці

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Методологія складання програми аудиту оплати праці
    План
    1. Методологія складання програми аудиту оплати праці
    2. Рекомендації до процедур аудиту трудових ресурсів та оплати праці.
    В даній монографії, на основі узагальнення та аналізу тео-ретичного, практичного та власного матеріалу [204, 208, 210, 215, 221, 222, 224, 225, 226, 227], запропоновані розробки про-грами аудиту оплати праці на підприємстві. Програма скла-дається до початку аудиту, але в ході аудиту до неї аудитором можуть вноситися як незначні, так і суттєві корективи.
    У програмі аудиту види, зміст та час проведення заплано-ваних аудиторських процедур повинні співпадати з прийня-тими до роботи показниками загального плану аудиту. До ауди-торської програми включається також перелік об'єктів аудиту за його напрямками, а також час, що його необхідно витрати-ти на кожний напрямок аудиту або аудиторську процедуру. У програмі аудитор оцінює розмір ризику внутрішнього конт-ролю та свій особистий ризик невиявлення суттєвих помилок у звітності, який існує під час проведення аудиторських про-цедур, визначає термін проведення аудиторських тестів і не-залежних процедур, координує роботу всіх можливих по-мічників, залучених з числа співробітників підприємства, відзначає присутність інших виконавців аудиту, якщо такі бе-руть участь у роботі.
    Програма аудиту операцій з оплати праці базується на твердженнях (якісних аспектах) подання фінансової звітності: 1) існування та наявність; 2) повнота; 3) права і обов'язки; 4) оцінка та вимірювання; 5) подання та розкриття інформації.
    Метою аудиту операцій з оплати праці є отримання дос-татніх доказів впевненості в ефективності їх використання, достовірності відображення та розкриття інформації відповідно до діючих принципів та тверджень (якісних аспектів) подання фінансової звітності та оцінка здатності підприємства забез-печувати відтворювальну, стимулюючу, регулюючу та соціаль-ну функції заробітної плати для забезпечення подальшої безпе-рервної діяльності підприємства, що відображається наступ-ними аспектами :
    A. Розрахунки з оплати праці адекватні діючим тарифам в аналогічних галузях (або вищі), враховують чинне трудове за-конодавство, філософія управління персоналом і стиль керів-ництва є чинником успіху бізнесу підприємства (якісні ас-пекти 1,3 і 4).
    Б. Фонд оплати праці сформований за дійсними операція-ми в ході операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Трудові ресурси відповідним чином класифіковані, є власністю підприємства (якісні аспекти 1, 2, 3 і 4).
    B. Операції, що пов'язані з рухом трудових ресурсів та опла-ти праці, законно, своєчасно та правильно документально офор-млені (якісні аспекти 3, 4 і 5).
    Г. Податкові закони та нормативні акти відповідним чином враховані при визначенні оплати праці, не було неналежним чином виключених статей, зв'язані поточні зобов'язання є дос-татніми (якісні аспекти 3 і 4).
    Д. Резерви на покриття оплати праці, що показані в балансі, відповідають принципам бухгалтерського обліку. Обмеження, позв'язані з оплатою праці, необхідним чином описані та розк-риті в фінансовій звітності (якісні аспекти 3 і 4).
    Ж. Науково-дослідницький потенціал персоналу підприємст-ва та продуктивність праці забезпечують безперервність діяль-ності підприємства (якісні аспекти 4 і 5).
    З. Підприємство здатне забезпечувати відтворювальну, сти-мулюючу, регулюючу та соціальну функції заробітної плати для забезпечення подальшої безперервної діяльності (якісні аспекти 4 і 5).
    При проведенні первісного аудиту необхідні додаткові за-гальні процедури, які будуть різними в залежності від того на-скільки високою буде довіра даним перевірки попереднього аудитора. Якщо аудит буде базуватись на даних попереднього аудиту, з використанням даних попередньої аудиторської пере-вірки, то необхідне ретельне вивчення складеної робочої ауди-торської документації за результатами попередньої перевірки для формування думки про адекватність, доцільність, обґрун-тованість підходу попереднього аудитора до вирішення основ-них питань з оцінки трудових ресурсів, оплати праці та органі-зації трудових відносин. Якщо аудит попередника виявиться надійним, то необхідно:
    - детально вивчити робочі документи попередника щодо кла-сифікації трудових активів та за видами оплати праці в порівнянні із галузевими ставками, оцінки стилю керівництва стосовно кад-рового персоналу;
    - проаналізувати робочі документи попередника на предмет адекватності резерву на покриття оплати та обґрунтованість вис-новків по відношенню до сальдо рахунків оплати та зв'язаних зобов'язань. Порівняти метод визначення сальдо в попередньо-му та поточному періодах;
    - оцінити підхід попередника до визначення ефективності використання на підприємстві трудового потенціалу та продук-тивності праці для забезпечення безперервності діяльності підприємства;
    - перевірити вибірково суттєві грошові та негрошові виплати працівникам і в подальшому використати отриману інформацію при проведенні аудиторських процедур поточного періоду.
    Якщо попередній аудит виявиться ненадійним, то в тако-му разі необхідно виконати додаткові аудиторські процедури, а саме:
    Після з'ясування ступеня довіри попередньому аудиту та виз-начення робіт, що передують виконанню основних процедур ауди-ту, пропонується виконати наступну типову програму аудиторсь-ких процедур (табл.10.2).




    Рішення про використання додаткових процедур повинно ба-зуватися та тому, чи міняє аудиторське судження виявлена інфор-мація або перекручення, що знайдені в результаті перевірок по суті або одержаних із інших джерел в ході аудиту, оціненого рівня ризи-ку суттєвих перекручень (включаючи ризик суттєвого перекручен-ня внаслідок обману), а також на оцінці того, чи достатньо було основних процедур для виконання завдань аудиту.
    Рекомендації до процедур аудиту трудових ресурсів та оплати праці
    Практичні рекомендації щодо аудиторських процедур з ауди-торської перевірки трудових ресурсів та оплати праці можна сфор-мулювати наступним чином.
    Практичні рекомендації:
    ¦ Вивчити діючі форми та методи оплати праці в даній га-лузі. Визначити внутрішні та зовнішні фактори, що впливають
    на формування трудових активів та фонд оплати праці на даному підприємстві.
    ¦ Визначити тенденції та взаємозв'язки внутрішніх та зовнішніх факторів із оплатою праці на підприємстві.
    ¦ Ретельно ознайомитись із бізнесом клієнта, організацій-ною структурою, процесом виробництва, вивчити наказ про об-лікову політику стосовно питань оплати праці та регулювання трудових відносин.
    Практичні рекомендації:
    ¦ Оцінка ставлення керівної ланки до дотримання етичних стандартів, формальних і неформальних правил поведінки, став-лення до порушень таких правил.
    ¦ Оцінка плинності кадрів, яка може бути наслідком авто-ритарності управління або постановки нереальної робочої або фінансової мети.
    ¦ Аналіз контролю за ефективністю і позитивною результа-тивністю діяльності підприємства.
    ¦ Оцінка контролю за забезпеченням достовірності і на-дійності фінансової інформації і звітності.
    ¦ Аналіз контролю за дотриманням відповідних законів, по-ложень і інструкцій.
    ¦ Оцінка ключових показників ефективності для конкрет-ного бізнесу, оперативності інформації для управлінських рішень.
    ¦ Внутрішній облік та контроль за трудовими відносинами відповідним чином організовані з дотриманням положень зако-нодавства про працю та нормативно-правової документації.
    ¦ Оцінка ставлення керівництва до перепідготовки та підви-щення кваліфікації працівників. Організація такої служби на підприємстві, оцінка її діяльності.
    Практичні рекомендації:
    ¦ Перевірити наявність і стан Колективного договору, По-ложень про оплату праці і про преміювання. Перевірити чинність положень колективного договору, їх відповідність вимогам зако-нодавства про працю та нормативно-правових актів з праці.
    ¦ Перевірити повноту висвітлення питань, що стосуються взаємних зобов'язань сторін щодо регулювання виробничих, тру-дових, соціально-економічних відносин, зазначених в Колектив-ному договорі.
    ¦ Провести аналіз та перевірити, чи належним чином та повно висвітлені суттєві питання організації оплати праці та пре-міювання.
    ¦ Перевірити повноту висвітлення питань з оплати праці в частині застосування тарифів, норм, розцінок, посадових окладів тощо в Колективному договорі, Положенні про оплату праці.
    ¦ Перевірити повноту висвітлення питань з оплати праці в частині застосування тарифів, норм, розцінок, посадових окладів тощо в Колективному договорі, Положенні про оплату праці.
    ¦ Перевірити повноту висвітлення питань з нарахування додаткової заробітної плати, заохочувальних виплат й інших га-рантій в Колективному договорі, Положенні про оплату праці, Положенні про преміювання.
    Практичні рекомендації:
    ¦ З'ясувати, чи належним чином організовано табельний облік, застосовуються стандартизовані форми документів для первинного обліку робочого часу. Визначити та оцінити метод ведення табелю (суцільна реєстрація явок і неявок на роботу або реєстрація тільки відхилень: неявок, запізнень тощо).
    ¦ Перевірити відповідність чисельного складу працівників, зазначених у табелях обліку використання робочого часу, фак-тичній чисельності працівників підприємства, що підтверджуєть-ся штатним розкладом та документацією з обліку особового скла-ду і чисельності робітників.
    ¦ З'ясувати, чи не були помилково включені до облікового складу працівники, які не перебувають у штаті підприємства, зок-рема: залучені до виконання робіт за договорами цивільно-право-вого характеру, серед них і за договорами підряду; прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств та ті, які оформлені за сумісництвом на тому самому підприємстві (внутрішні суміс-ники); працівники, які подали заяви про звільнення і припинили роботу до закінчення терміну попередження або які припинили роботу без попередження адміністрації.
    ¦ Перевірити, чи розрахунки з оплати праці на підприємстві обліковуються згідно з чинним законодавством, прийнятою на підприємстві обліковою політикою на підставі достовірної і не-обхідним чином оформленої первинної документації.
    ¦ Упевнитися, що операції з нарахування додаткової заробіт-ної плати і гарантій законні, обґрунтовані, правильно документаль-но оформлені.
    ¦ Перевірити, чи нарахування зарплати працівникам- відрядникам здійснюється згідно з вимогами обліку та контро-лю виробітку. Здійснити арифметичну перевірку нарахування по-годинної та відрядної оплати праці.
    ¦ Перевірити розрахунково-платіжні відомості і особові ра-хунки, стан аналітичного обліку з оплати праці.
    ¦ Перевірити законність, правильність і достовірність пер-винної документації з обліку особового складу і чисельності ро-бітників (наказів про прийом на роботу, переміщення, надання відпустки, припинення трудового договору, особових карток).
    ¦ Перевірити наявність затверджених наказів щодо застосу-вання розцінок, норм виробітку тощо при відрядній системі оп-лати праці.
    Практичні рекомендації:
    ¦ По діючих нормах і розцінках перевірити методи їх роз-рахунку, порівняти їх з діючими галузевими, підтвердити, що вони застосовуються обґрунтовано і правильно.
    ¦ Підтвердити цільове використання коштів фонду оплати праці і законність розрахунків премій, надбавок та ін. виплат заробітної плати працівникам. Перевірити відповідність нара-хованих сум заробітної плати фактично виплаченим сумам.
    ¦ Перевірити правильність і законність первинних доку-ментів (наказ про відпустку, розпорядження на матеріальну до-помогу, лікарняний лист та ін.) для нарахування усіх видів додат-кової заробітної плати.
    ¦ Здійснити перевірку правомірності відшкодувань підприємством за рахунок коштів Фонду сум допомог, передба-чених чинним законодавством. Для цього необхідно насампе-ред з'ясувати такі питання: якими видами соціальної допомоги мали право скористатися працівники підприємства; чи є лікар-няні листки, довідки, заяви працівників та інші документи, що надають право на отримання допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, у зв'язку з вагітністю й пологами, одноразо-вої допомоги у зв'язку з народженням дитини, одноразової до-помоги на поховання тощо.
    ¦ Перевірити дотримання норм і положень чинного за-конодавства при розрахунку середнього заробітку, застосуван-ня відсотка середньої заробітної плати залежно від тривалості трудового стажу. Здійснити арифметичну перевірку розрахун-ку середнього заробітку робітника для нарахування усіх видів виплат.
    ¦ З'ясувати, чи співпадають терміни виплати заробітної пла-ти з датами видачі заробітної плати працівникам підприємства.
    ¦ Підтвердити виплати накопичень за попередній період, щоб вияснити чи були вони виплачені до подання податкових декларацій за минулий період.
    ¦ Узагальнити в робочих документах інформацію, що розк-ривається в програмах внесків (наприклад, участь у прибутках).
    Практичні рекомендації:
    ¦ Перевірити, чи застосовуються відповідні ставки податків і страхових внесків, правильність визначення об'єкта оподатку-вання — витрат на оплату праці працівників, на які нараховують-ся та з яких утримуються страхові внески, розкриття інформації стосовно нарахування, утримання і своєчасності сплати прибут-кового податку з громадян, відрахувань на обов'язкове соціальне страхування та відшкодування коштів за рахунок фондів соціаль-ного страхування. Перевірити правильність визначення розміру страхового внеску залежно від класу професійного ризику вироб-ництва, до якого віднесено підприємство, та розміру страхового тарифу.
    ¦ Перевірити достовірність нарахувань та розрахунків з бюд-жетом за комунальним податком.
    ¦ Перевірити достовірність складання і своєчасного подан-ня звітів за видами страхових внесків, зборів в Державний пенс-ійний фонд, Фонд соціального страхування, Фонд державного страхування на випадок безробіття, Фонд соціального страху-вання від нещасних випадків на виробництві, органам Держав-ної податкової служби тощо.
    ¦ Встановити правильність застосування ставок страхових внесків та визначення виплат, на які нараховуються страхові вне- ски, перевірити правильність розрахунку зобов'язання зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, своє-часність і повноту перерахування внеску.
    ¦ Перевірити правильність нарахування, повноту і своє-часність сплати податку з доходів фізичних осіб.
    ¦ Встановити правильність складання і своєчасність подан-ня звітності зі страхування, податкової та статистичної звітності.
    ¦ Перевірити законність та достовірність інших заохочуваль-них та компенсаційних виплат, зокрема у натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, а також винагород, що виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру.
    ¦ Перевірити, чи здійснювалися операції, внаслідок яких особи, що перебувають у трудових відносинах із суб'єктами підприємництва, набувають додаткових матеріальних благ. Суми, отримані у такий спосіб, належать до фактичних виплат на опла-ту праці і включаються до об'єкта оподаткування (випадки бе-зоплатного передання працівникам матеріалів, товарів, МШП, основних засобів, надання послуг, не пов'язаних із виплатою за-робітної плати у натуральній формі; видачі проїзних квитків на користування громадським транспортом, списання сум зворот-ної фінансової допомоги, наданої працівникам, тощо).
    ¦ Перевірити достовірність визначення платників подат-ку, чи не включені до їх складу категорії працівників, звільнені від сплати внеску.
    Практичні рекомендації:
    ¦ Оцінити створення резерву оплати праці, з'ясувати, чи до-статня його величина.
    ¦ Опитати керівництво, чи видаються безпроцентні креди-ти працівникам з встановленими строками погашення та пере-вірити класифікацію таких зобов'язань.
    Практичні рекомендації:
    ¦ Перевірити відповідність сум фактично нарахованої заробі-тної плати сумам, зазначеним в типових формах з первинного об-ліку розрахунків із робітниками та службовцями по заробітній платі.
    ¦ Зіставити дані щоденного обліку чисельності працівників облікового складу із даними табельного обліку використання робо-чого часу, а також із даними наказів (розпоряджень) про прийнят-тя, переведення працівників на іншу роботу, припинення трудово-го договору, а також іншими документами кадрового діловодства та статистичної звітності підприємств.
    ¦ На підставі регістрів обліку перевірити повноту і своєчасність оплати заробітної плати, порівняти відмітки про оплату рахунків зобов'язань з виписками банку.
    ¦ Звірити кожний запис аналітичного рахунка з документами, а також із записами в Головній книзі по відповідних рахунках (при високому ступені довіри до внутрішнього контролю, визначити об'єм вибірки для даної перевірки).
    ¦ Перевірити правильність підрахунків за дебетом і креди-том облікового регістру за відповідними видами розрахунків і виведення залишку на перше число наступного місяця. Підсум-ки оборотів та виведені залишки з кожного виду рахунків звірити з підсумками регістрів аналітичного і синтетичного обліку та саль-до Головної книги.
    ¦ Перевірити наявні суттєві платежі по оплаті праці, наявність відповідних дозволів керівництва, незвичайні платежі з оплати праці.
    Практичні рекомендації:
    ¦ Розробити методологію оцінки ефективності використан-ня трудового потенціалу та оцінки забезпечувальної функції за-робітної плати.
    Дана типова програма аудиту праці може бути використана аудитором при перевірці будь-якого підприємства. Виявлені аудитором за допомогою розроблених програм порушення за-носяться до робочих документів, а пізніше знаходять відобра-ження у відповідних узагальнюючих документах.
    Аудит оплати праці дозволяє переконатися у взаємній відпо-відності діяльності підприємства з управління персоналом і стра-тегії його розвитку, а також впевнитися у відповідності регламен-тації соціально-трудових відносин і законів, правил, інструкцій і методик, що визначають цю діяльність. За результатами ауди-торської перевірки можуть бути визначені напрямки для вста-новлення чи зміни удосконалення стандартів. Перевірка сприяє кадровим перестановкам, які поліпшують якісний склад трудо-вих ресурсів, просуванню більш перспективних співробітників і розвитку їхньої творчої активності. Стосовно роботи безпосе-редньо з кадровими службами підприємства, то тут аудит дозво-ляє підвищити роль кадрових служб, наблизити їхню діяльність до мети і завдань підприємства, загострити їхню увагу на най-важливіших питаннях.
    Запропонована в даній роботі програма аудиту оплати праці дозволяє охопити всі операції підприємства у сфері праці і тру-дових відносин. В цій рекомендованій програмі аудиту відобра-жені основні процедури, що можуть бути застосовані для вирі-шення основних завдань аудиторської перевірки.
    Розроблена типова програма аудиту трудових ресурсів та оп-лати праці може бути використана аудитором при перевірці будь- якого підприємства. Виявлені аудитором за допомогою розроб-лених програм порушення заносяться до робочих документів, а пізніше знаходять відображення у відповідних узагальнюючих документах.


    Літературa
    1. Аваков А.Б., Гаевой Г.И., Бешанов Т.Ю. Вексельное обра-щение: теория и практика. — Х.: «Фолио», 2000. — 382 с.
    2. Авдеенко В.Н., Котлов В.А. Производственный потен-циал промышленного предприятия. — М.: Экономика, 1989.
    — 240 с.
    3. Агеева И.Ю., Халевинская Е.Д. Финансовый анализ в ауди-торской деятельности. // Аудит и финансовый анализ. — 1999. — № 1. — С. 18— 45.
    4. Агроскин В. Что такое фондовая биржа. — М., 1991. — 213 с.
    5. АдамсР. Основы аудита/ Пер. с англ.; Под ред. Я.В.Соко-лова. — М.: Аудит: ЮНИТИ, 1995. — 398 с.
    6. Аксененко А.Ф. Аудит: современная организация и разви-тие // Бухгалтерский учет. — 1992. — № 4. — С. 7 — 9.
    7. Акция // Северное побережье. —1994. — 23 сентября.
    8. АлборовР.А. Аудит в организациях промышленности, тор-говли и АПК. — 2-е изд., перераб. и доп. — М.: Дело и Сервис, 2000. — 432 с.
    9. Алехин Б. Рынок ценных бумаг. — М., 1991. — 134 с.
    10. Анализ трудовых показателей / Под ред. П.Ф. Петрочен- ко. — М.: Экономика, 1989. — 287 с.
    11. Анализ хозяйственной деятельности в промышленности / Под общ. ред. В.И. Стражева. — Минск: Высшая школа, 1999.
    — 398 с.
    12. Аналіз вигід та витрат : Практичний посібник / О. Кілієвич.
    — К.: Основи, 1999.—176 с.
    13. АндреевВ.Д. Практический аудит : Справ. пособие. — М.: Экономика, 1994. — 366 с.
    14. Андреев В.Д. Ревизия и контроль в потребительской кооперации. — М.: Экономика, 1987. — 334 с.
    15. Андреев В.Д., Кисилевич Т.И., Атаманюк И.В. Практикум по аудиту: Учеб. пособие. — М.: Финансы и статистика, 1999. — 208 с.
    16. Антипин В.С., Бадалин Б.В. Аудитор приходит на помощь бухгалтеру // Бухгалтерский учет. — 1994. — № 1.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы