Організація документування операцій з основними засобами

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Організація документування операцій з основними засобами.
    Усі операції, повязані з рухом основних засобів, оформляються первинними документами, які забезпечують правильність їх обліку.
    Мета первинного обліку основних засобів – збирання та обробка даних про фактки господарської діяльності, їх подальше перетворення на іфнформацію, яка дає можливість апарату управління розробляти та ухвалювати рішення та уникати економічних прорахунків.
    Змістом первинного обліку є первинне спостереження та сприйняття господарського факту (явища або прансу), вимірювання в наптуральному та вартісному вираженні, фіксування в носіях облікової інформації – документах.
    Одиниця обліку основних засобів – це окремий інвентарний обєкт, яким вважається закінчена будова з усіма до нього пристосуваннями відповідно до технічної документації або окремий конструктивно відокремлений прредмет, який виконує самостійні функції згідно з паспортом чи іншою технічною документацією.
    На підприємство основні засоби надходять у результаті капітальних вкладень, придбання за плату в інших підприємств і осіб, отримання від інших підприємств або осіб безоплатно, внесення засновниками в рахунок їхніх внесків до статутного фонду підприємства, оприбуткування надлишків основних засобів, виявлених під час інвентаризації, а також внутрішнього переміщення.
    Основні засоби вибувають із підприємства внаслідок часткової чи повної ліквідації, безоплатної передачі їх іншим підприємствам або особам, реалізації, а також нестачі, виявленої під час інвентаризації.
    Перелік типових форм первинної документації, якими оформлюють операції з руху основних засобів, затверджено законодавчо і використовується вони на підприємствах усіх форм власності. Це:
    03-1 ”Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів”.
    03-2 “Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів”.
    03-3 “Акт на списання основних засобів”
    03-4 “Акт на списання автотранспортних засобів”
    03-5 “Акт пор установку, пуск та демонтаж будівельної машини”.
    03-6 “Інвентарна картка обліку основних засобів”.
    03-7 “Опис інвентарних карток з обліку основних засобів”.
    03-8 “Картка обліку руху основних засобів”
    03-9 “Інвентарний список основних засобів”.
    03-14 “Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)”.
    03-15 “Розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій)”.
    03-16 “Розрахунок амортизації автотранспорту”.
    Усі первинні документи, якими оформлюються операції з руху основних засобів, складаються і підписуються членами комісії, призначеної розпорядженням (наказом) керівника підприємства. До складу такої комісії повинно входити не менше трьох осіб:
    усі перші особи підприємства: головний бухгалтер, головний інженер, головний механік, головний технолог, головний енергетик;
    посадові особи тих підрозділів, в яких знаходиться (або куди подається) об’єкт основних засобів: керівник (або його заступник, начальник або майстер зміни, ділянки тощо), механік, технолог, бухгалтер.
    Якщо підприємство невелике і посадових головних спеціалістів у штаті не передбаченої, то до комісії включаються посадові особи і спеціалісти, які фактично виконують функції головних спеціалістів. Наказ про призначення комісії може видаватись як окремо у кожному випадку здійснення операцій з основними засобами, так і загальний, яким призначається єдина комісія для контролю і документального оформлення усіх здійснюваних підприємством операцій з основними засобами протягом певного періоду (наприклад рік) або без обмеження у часі. В останньому випадку, коли комісія працюватиме декілька років, склад такої комісії доцільно вказувати у Наказі про облікову політику із зазначенням посад членів комісії та її голови без наведення відповідних прізвищ (це дозволяє при звільненні і прийманні нового працівника не вносити змін до наказу).
    При прийманні об’єкту основних засобів до комісії включаються також і посадові особи підприємства-постачальника. А при здійсненні монтажних робіт підрядним способом і передачі обладнання, що надійшло, безпосередньо після його отримання монтажною організацією, до складу комісії включається також представник підрядної монтажної організації. У цьому випадку окремий акт на передачу обладнання для монтажу не складається. В отриманні обладнання на відповідне зберігання уповноважений представник монтажної організації ставить підпис безпосередньо на акті і йому передається копія акту.
    Представник постачальника, який включений до складу комісії, повинен мати посвідчення на право участі в операції приймання-передачі цих основних засобів. Видача посвідчення на будь-який період (декаду, місяць) не допускається.
    Акт приймання обладнання повинен бути підписаний усіма особами, які брали участь у його прийманні, а також матеріально відповідальними особами, які здають і приймають основний засіб. Особа, яка не погоджується зі змістом акту, зобов’язана підписати його з обґрунтуванням незгоди і висловити свою думку.
    Уведення в дію об’єктів основних засобів, а також їх купівлю оформлюють актом приймання-передачі (внутрішнього приміщення) основних засобів за формою 03-1 (Додаток А), який використовують для:
    оформлення зарахування до складу основних засобів окремих об’єктів;
    обліку введення об’єктів основних засобів в експлуатацію, за винятком тих випадків, коли введення об’єктів в дію згідно з чинним законодавством оформлюють в особливому порядку;
    оформлення внутрішнього приміщення основних засобів з одного підрозділу (цеху, відділу, дільниць) до іншого;
    вилучення об’єктів зі складу основних засобів при передачі іншому підприємству (організації).
    Кожен об’єкт зараховують до основних засобів за окремим актом. Виняток можливий лише під час обліку інвентарю, інструментів, устаткування і подібних об’єктів, якщо вони однотипні, мають однакову вартість і приймаються в одному календарному місяці.
    Перший примірник акта передають у бухгалтерію, і на його підставі робиться запис в інвентарній картці 03-6. до акта додається необхідна технічна документація, яку згодом передають до одного з відділів (у бухгалтерії не зберігається).
    Склад комісії, яка складає акт визначається наказом з облікової політики підприємства або затвердження окремим розпорядженням керівника. Акт затверджує керівник підприємства.
    При прийманні основних засобів акт складають в одному примірнику, при передачі іншому підприємству – в двох (для обох підприємств), при передачі іншому підрозділу – також у двох (на підставі другого примірника акта працівник, що передає об’єкт 03, робить відповідний запис у інвентарному списку 03-9).
    Приймання закінчених робіт із добудови та дообладнання об’єкта, що проводяться за рахунок капітальних вкладень і збільшують його балансову вартість, оформлюють актом приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів (форма 03-2). Акт підписаний працівником цеху (відділу), який уповноважений на приймання основних засобів, та представнику цеху (підприємства), що виконував ремонт, реконструкцію та модернізацію, здають до бухгалтерії підприємства (організації). Акт підписує головний бухгалтер та затверджує керівник підприємства, організації чи особи, на те уповноважені. До технічного паспорта відповідного об’єкта основних засобів повинні бути внесені необхідні зміни до характеристики об’єкту основних засобів повинні бути внесені необхідні зміни до характеристики об’єкта, пов’язані з капітальним ремонтом, реконструкцією та модернізацією.
    Якщо ремонт, реконструкцію та модернізацію виконує стороннє підприємство, акт складають у двох примірниках. Другий примірник передають підприємству, яке виконувало капітальний ремонт, реконструкцію, модернізацію.
    Бухгалтерія на підставі цих документів відкриває інвентарну картку, присвоює об’єкту порядковий номер, який після цього проставляють в акті приймання-передачі. Інвентарні картки є підставою для ведення аналітичного обліку основних засобів.
    Технічна документація на певний інвентарний об’єкт після відкриття на нього інвентарної картки (запису в книгу) не зберігається в бухгалтерії, а передається під розписку у відповідний підрозділ підприємства. Заповнені інвентарні картки реєструються в описах (форма 03-7), які веде бухгалтерія (в одному приміщенні) за класифікаційними групами (видами) основних засобів.
    Облік об’єктів основних засобів за місцем їх знаходження (експлуатації) здійснюється в інвентарному списку (форма 03-9) в осіб, відповідальних за їхнє збереження. Підприємствам дозволено вести облік об’єктів за місцем їхнього знаходження в інвентарних картках, які в цьому випадку бухгалтерія виписує у двох примірниках (другий примірник передається за місцем знаходження об’єкта). В разі переміщення об’єкта цей примірник разом із накладною на переміщення (форма 03-1) передається за новим місцем знаходження. Накладну на внутрішнє переміщення основних засобів з одного підрозділу в інший складає у двох примірниках працівник підрозділу здавача. Перший примірник передається в бухгалтерію, а другий залишається в підрозділі-здавачеві. Аналогічну накладну виписують під час передачі основних засобів в експлуатацію із запасу.
    Якщо у процесі переміщення основного засобу здійснюють розбирання його фундаменту чи іншої частини об’єкта або демонтаж усього об’єкта, це оформляють за актом за формою 03-3. витрати на новому місці в такому разі роблять за рахунок коштів фінансування капітальних вкладень і додають до балансової вартості об’єкта.
    За безоплатної передачі основних засобів іншому підприємству або продажу стороннім організаціям на кожний інвентарний об’єкт складають акт за формою 03-1. відпуск об’єкта основних засобів у порядку реалізації оформляють товарно-транспортною накладною (рахунком-фактурою), в якій бухгалтерія визначатиме первісну чи відновну вартість об’єкта, нараховуватиме знос за час експлуатації, відпускну ціну, ПДВ та ін. За необхідності до неї може додаватися технічна та інша документація, яка є на підприємстві.
    Для списання непридатних об’єктів основних засобів також створюють спеціальну комісію. На об’єкт, призначений для списання, комісія складає акт на списання основних засобів (форма 03-3 (Додаток Б)), а при списанні вантажного чи легкового автомобіля , причепа або напівпричепа – акт на списання автотранспортних засобів (форма 03-4). В акті зазначають: найменування об’єкту, його інвентарний номер, дату введення в експлуатацію, місце експлуатації, первісну вартість, суму нарахованого зносу за час експлуатації, обґрунтування необхідності списання з балансу. В ньому також визначаються витрати на ліквідацію об’єкта та вартість матеріалів, що мають бути оприбутковані після проведення операції. В акті робиться розрахунок результатів від ліквідації.
    В акті на списання автотранспортних засобів, крім цього, зазначають пробіг автомобіля, а при списанні основних засобів, що вибули внаслідок аварії, додають копію акта про аварію, а також пояснення причин аварії і зазначають заходи, вжиті до винних осіб.
    Акт на списання складають у двох примірниках. Після затвердження керівником підприємства перший примірник акта передають у бухгалтерію, другий залишають у матеріально відповідальної особи. Він є обґрунтуванням для здачі на склад матеріалів, отриманих у результаті ліквідації об’єкта.
    Для отримання аналітичних даних про наявність і рух основних засобів за їхніми класифікаційними ознаками бухгалтерія на підставі підсумкових даних в інвентарних картках (книгах) за звітний місяць заповнює картку обліку руху основних засобів за формою 03-8.
    Інвентарні картки заповнюють на підставі таких первинних документів з обліку руху основних засобів:
    03-1 “Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів”
    03-2 “Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів”
    03-3 “Акт списання основних засобів” (картка вилучається)
    03-4 “Акт списання автотранспортних засобів” (картка вилучається)
    03-7 “Опис інвентарних карток з обліку основних засобів”;
    03-8 “Картка обліку руху основних засобів” (заповнюється наприкінці місяця);
    03-9 “Інвентарний список основних засобів” (крім випадків внутрішнього приміщення 03).
    Форма 03-8 “Картка обліку руху основних засобів” використовується за ручної обробки облікової інформації для інформації для обліку руху 03 за класифікаційними групами. Її відкривають у бухгалтерії в одному примірнику і заповнюють наприкінці місяця на підставі таких документів:
    03-6 “Інвентарна картка обліку основних засобів”
    03-14 “Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)”;
    03-15 “Розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій)”;
    03-16 “Розрахунок амортизації автотранспорту”.
    За даними картки складають оборотну відомість руху 03, підсумки якої, звірені з даними синтетичного обліку, є підставою для складання звітності про наявність і рух 03. Малі підприємства можуть вести аналітичний облік у відомості В-1.
    На взяті в оренду окремі об’єкти основних засобів інвентарні картки не відкривають. Реєстратором аналітичного обліку в орендаря є отримана від орендаря є отримана від орендавця копія інвентарної картки, що зберігається в бухгалтерії орендаря окремо.
    На підприємствах з невеликою кількістю інвентарних об’єктів облік основних засобів можна вести в інвентарній книзі або відомості.
    Форми 03-14, 03-15 та 03-16 використовують для розрахунку амортизації 03. Вони дещо громіздкі, однак є єдиними реєстрами для розрахунку амортизації за будь-якої форми ведення бухгалтерського обліку за ручної обробки інформації.
    Ці форми заповнюють на підставі на підставі інвентарних карток форми 03-6 (Додаток В) з урахуванням змін, внесених актом форми 03-2 приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів. На підставі розрахунків заповнюють картки обліку форми 03-8 руху основних засобів.
    Акт є одним первинним бухгалтерським документом; у ньому зазначають: склад комісії, докладну характеристику об’єкта, джерело придбання (спорудження), рік спорудження і випуску заводом, дату введення в експлуатацію, коротку технічну характеристику, результати випробування, відповідність технічним умовам, висновок комісії. Вказують також , хто прийняв відомості, необхідні для нарахування зносу. У разі надходження на підприємство основних засобів, які вже були в експлуатації, в акті прийняття-передачі зазначають суми зносу.
    Акти зберігають протягом усього терміну експлуатації об’єкту і протягом трьох років і одного місяця після його списання з обліку за умови, що за цей час було проведено документальну ревізію.
    Процес заповнення реєстрів обліку ОЗ зображено на рис. 2.1.
    Рис. 21 Схема процесу заповнення реєстрів обліку 03


    2.2 Характеристика та кореспонденція рахунків для обліку основних засобів.
    Порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку та їхнє призначення встановлює Інструкція про застосування Плану рахунків.
    Методологічні основи формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби визначено в П(С)БО 7 “Основні засоби”.
    Для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух власних чи отриманих на умовах фінансового лізингу об’єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів, існує активний рахунок 10 “Основні засоби”.
    На дебеті рахунка 10 “Основні засоби” відображають надходження (придбання, створення, безоплатне отримання) на баланс підприємства засобів, облікованих за первісною вартістю; суму витрат. Пов’язаних із поліпшенням об’єкта (модернізація. Добудова, дообладнання, реконструкція), яка зумовлює збільшення майбутніх економічних вигод, очікуваних на початку від використання об’єкта; суму до оцінки залишкової вартості об’єкта основних засобів основних засобів.
    На кредиті відображають вибуття основних засобів внаслідок продажу, безоплатної передачі або невідповідності критеріям визнання активом, а також у випадку часткової ліквідації об’єкта основних засобів; суму уцінення основних засобів.
    На рахунку 13 “Знос (амортизація) необоротних активів” облікують наявність та рух нарахованої амортизації та індексації зносу необоротних матеріальних активів, які підлягають амортизації.
    Зміни сум зносу основних засобів, пов’язані з надходженням, вибуттям та переоцінкою об’єктів основних засобів тощо, відображаються на субрахунку 131 “Знос основних засобів”.
    За кредитом пасивного рахунку 13 відображаються нарахування амортизації та збільшення зносу в зв’язку з до оцінкою основних засобів, відновленням їх корисності тощо. За дебетом суми віднесені на зменшення зносу в зв’язку з вибуттям основних засобів, їх уцінкою, зменшенням корисності тощо.
    Купівлю основних засобів та спорудження їх власними силами обліковують на активному рахунку 15 “Капітальні інвестиції”.
    На дебеті рахунка 15 “Капітальні інвестиції” відображають збільшення понесених витрат на придбання чи створення матеріальних і нематеріальних оборотних активів. На кредиті їхнє зменшення (введення в дію, прийняття в експлуатацію придбаних або створених нематеріальних активів та ін.).
    На субрахунку 151 ”Капітальне будівництво” відображають витрати на будівництво, що здійснюється господарським і підрядним способом, для власних потреб підприємства. На цьому субрахунку обліковують і обладнання, що потребує монтажу в процесі будівництва, і авансові платежі для фінансування цього будівництва.
    На субрахунку 152 “Придбання (виготовлення) основних засобів” обліковують втрати на придбання або виготовлення власними силами матеріальних активів, облік яких ведеться на рахунку 10 “Основні засоби” (крім об’єктів будівництва та основного стада).
    Кореспонденція рахунків з обліку основних засобів випливає безпосередньо з норм П(С)БО7”, Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування зі змінами та доповненнями.
    Наявність і рух основних засобів обліковують на рахунку 10 “Основні засоби”. Рахунок 10 дебетується з кредиту рахунків:
    10 “Основні засоби” – на балансову вартість об’єктів основних засобів, одержаних однією матеріально відповідально особою від іншої;
    11 “Інші необоротні матеріальні активи” – при записах, повґязаних з переведенням інших необоротних матеріальних активів в основні засоби;
    15 “Капітальні інвестиції” на:
    зарахування збудованих (виготовлених) і придбаних обґєктів 03 до складу 03 за первісною їх вартістю (фактичною собівартістю);
    зарахування до балансової вартості безоплатно одержаних 03, витрат на їх транспотування та монтаж;
    зарахування до складу 03 за договірною вартістю обґєктів 03, отриманих в обмін на подібні та неподібні обґєкти;
    зарахування до первісної вартості обґєкта 03 суми затрат на модернізацію, реконструкцію тощо після завершення робіт з поліпшення обґкта 03, що перевищують 10-відсоткову межу вказаних затрат;
    суму затрат на транспортування і монтаж обґєкта 03, внесеного учасником до статутного капіталу
    46. “Неоплачений капітал” – на вартість обґєкта основних засобів, одержаного як внесок до статутного капіталу від учасника підприємства згідно із засновницькими документами;
    113 “Тимчасові (не титульні) споруди” – при записах, повґязаних із проведенням малоцінних необоротних активів в 03;
    131 “Знос основних засобів” – на суму збільшення зносу обґєктів 03:
    у звґязку з їх дооцінкою;
    при відновленні корисності обґєктів, які раніше переоцінювалися;
    423 “До оцінка активів” – на суму до оцінки залишкової вартості основних засобів, які раніше не переоцінювалися, або якщо залишкова вартість дооцінюваного обґєкта дорівнює нулю;
    424 “Безоплатно одержані необоротні активи” – на справедливу (балансову) вартість безоплатно одержаних засобів;
    425 “Інший додатковий капітал” – на суму різниці від їх переміщення:
    чергової (останньої) до оцінки залишкової вартості обґєктів 03, які тільки переоцінювались, над сумою попередніх оцінок;
    суми чергової до оцінки обґєктів 03 над сумою чергової їх дооцінки, що віднесена на кредит субрахунку 746 “Інші доходи від звичайної діяльності”, але не більше від суми втрат від попередніх їх переоцінок і змін корисності;
    суми відновлення корисності обґєктів 03, які раніше переоцінювалися, над сумою відновлення корисності, що віднесена на кредит субрахунку 746, але не більше від суми витрат від попередніх їх переоцінок і змін корисності;
    746 “Інші доходи від звичайної діяльності” – на суму:
    справедливої вартості оприбуткованих раніше не врахованих на баланс 03;
    чергової (останньої) до оцінки залишкової вартості об’єктів 03, яка не перевищує суми попередніх уцінок, що були внесені на витрати підприємства;
    чергової до оцінки обґєктів 03, які тільки переоцінювались, але не більше перевищення суми попередніх уцінок над сумою попередніх до оцінок;
    чергової до оцінки, але не більше перевищення суми попередніх уцінок над сумою попередніх до оцінок залишкової вартості цих обґєктів 03 і відновлення їх корисності або за відсутності такого перевищення;
    відновлення корисності переоцінених обґєктів 03, але не більше від перевищення суми попередніх уцінок обґєктів і втрат від зменшення їх корисності або за відсутності такого перевищення та за кредитом інших розрахунків.
    Рахунок 10 “Основні засоби” кредитується за дебетом рахунків:
    10 “Основні засоби” – на балансову вартість 03, переданих однією матеріально відповідальною особою іншій;
    11 “Інші необоротні матеріальні активи” – при записах, повґязаних з переведенням основних засобів у інші необоротні матеріальні активи;
    14 “Довгострокові фінансові інвестиції” – це залишкову вартість 03, переданих як внесок до статутного капіталу іншого підприємства;
    131 “Знос основних засобів” – на суму:
    уцінки основних засобів у частині їх зносу переоцінених обґєктів 03, в тому числі раніше переоцінених;
    зменшення зносу переоцінених обґєктів 03 повґязаних зі зменшенням їх корисності;
    зносу реалізованих 03;
    зносу подібних і неподібних обґєктів 03, переданих за бартерною угодою;
    зносу ліквідованих 03;
    зносу безоплатно переданих 03;
    зносу 03, переданих як внесок до статутного капіталу іншого підприємства;
    зносу списаних 03 через їх нестачу або псування;
    36 “Розрахунки з покупцями та замовниками” та ін. – на залишкову вартість подібних обґєктів 03, переданих за бартерною угодою;
    425. “Інший додатковий капітал” – на суму:
    чергової (останньої) уцінки 03 обґєктів основни засобів. Які тільки переоцінювались але не більше від перевищення суми попередніх до оцінок залишкової їх вартості над сумою попередніх уцінок;
    чергової уцінки 03, але не більше від перевищення суми попередніх до оцінок обґєктів і відновлення їх корисності над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цих обґєктів і втрат від зменшення їх корисності та за відсутності такого перевищення;
    зменшення корисності 03, які раніше переоцінювалися, але не більше від перевищення суми попередніх до оцінок обґєкта і відновлення його корисності над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього обґєкта і втрат на зменшення його корисності;
    зменшення корисності обґєктів 03, які раніше переоцінювались, за відсутності перевищення суми попередніх до оцінок обґєктів і відновлення їх корисності над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цих обґєктів і втрат від зменшення їх корисності;
    972 “Собівартість реалізованих необоротних активів” – на суму від залишкової вартості 03 – на залишкову вартість переданих за бартерною угодою неподібних обґєктів 03, але не більше від справедливої вартості (без ПДВ) отриманих взамін неподібних обґєктів;
    975 “Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій” – на суму:
    різниці від перевищення залишкової вартості переданого за бартерною угодою об’єкта 03 над справедливою вартістю (без ПДВ) одержаного об’єкта;
    уцінки об’єкта 03, якіраніше не переоцінювалися, у частині уцінки залишкової їх вартості;
    чергової (останньої) уцінки об’єктів 03, які тільки переоцінювалися, що перевищує суму попередньої до оцінки залишкової їх вартості, яка віднесена на дебет субрахунку 425;
    різниці від перевищення суми чергової уцінки об’єктів основних засобів над сумою перевищення суми попередніх до оцінок об’єктів і відновлення їх корисності над сумою перевищення суми попередніх уцінок залишкової вартості цих об’єктів і втрат від зменшення їх корисності, що віднесена на дебет субрахунків;
    різниці від перевищення суми зменшення корисності переоцінених об’єктів 03, які раніше переоцінювалися, над сумою перевищення суми попередніх до оцінок об’єктів і відновлення їх корисності над сумою попередніх уцінок і втрат від зменшення їх корисності, що віднесена на дебет субрахунку 425;
    976 “Списання необоротних активів” – на залишкову вартість:
    ліквідованих 03;
    безоплатно переданих 03;
    основних засобів, списаних внаслідок нестач або псування, та за дебетом інших рахунків.
    Знос основних засобів обліковують на рахунку 13 “Знос (амортизація) необоротних активів”, відповідно на субрахунках 131 “Знос основних засобів” і 132 “Знос інших необоротних матеріальних активів” кредитується за дебетом рахунків:
    10 “Основні засоби” – на суму збільшення зносу:
    об’єктів 03 у зв’язку з їх до оцінкою;
    пов’язаного з відновленням корисності об’єктів 03, які раніше переоцінювалися:
    23 “Виробництво”, 91 “Загально виробничі витрати”, 93 “Витрати на збут” та інших рахунків витрат на суму нарахованої амортизації 03 (якщо підприємство не використовує рахунки класу 8 “Витрати за елементами”) або за дебетом рахунку 83 “Амортизація на підприємствах, що використовують рахунки класу” 8. У будь-якому випадку суми нарахованої амортизації відносять на витрати звітного періоду;
    132 “Знос інших необоротних матеріальних активів” – на суму зносу інших необоротних матеріальних активів, пов’язаного з переведенням їх до складу 03;
    975 “Уцінка необоротних активів і фінансових інвестицій” – на суму втрат від зменшення корисності об’єктів 03, які раніше не переоцінювались, з одночасним збільшенням зносу 03;
    945 “Інші витрати операційної діяльності” – на суму нарахованої амортизації 03 житлово-комунального призначення та за дебетом інших рахунків.
    Субрахунок 131 “Знос основних засобів” або відповідно субрахунок 132 “Знос інших необоротних матеріальних активів” дебетується за кредитом рахунків:
    10 “Основні засоби” – на суму:
    зносу реалізованих 03;
    зносу подібних і неподібних об’єктів основного переданих за бартерною угодою;
    зносу ліквідованих 03;
    зносу 03, безоплатно переданих іншим підприємствам і організаціям та фізичним особам;
    зносу 03, переданих іншим підприємствам, як внесок до статутного капіталу;
    зносу об’єктів списаних при виявленні нестач або псування 03;
    зменшення зносу, пов’язаного з уцінкою об’єктів 03, в тому числі раніше переоцінених;
    зменшення зносу об’єктів 03, пов’язаного зі зменшенням корисності об’єктів, які раніше переоцінювались;
    746 “Інші доходи від звичайної діяльності” – на визнання доходу підприємства в сумі відновлення корисності об’єктів 03, які раніше не переоцінювались, але не більше від суми попереднього її зменшення.


    2.3 Облік надходження основних засобів.
    Більшість основних засобів надходить на підприємство в порядку здійснення капітальних інвестицій, які є витратами підприємства на будівництво, виготовлення, придбання, реконструкцію, модернізацію, добудову, дообладнання об’єктів 03.
    Порядок відображення в обліку надходження основних засобів залежить від того, яким чином вони придбані.
    Надходження основних засобів на підприємство здійснюється кількома способами:
    безоплатне одержання;
    придбання за плату (купівля)
    будівництво (спорудження) власними силами;
    одержання як внеску до статутного капіталу;
    інші випадки зарахування на баланс.
    Безоплатне одержання ОЗ.
    Згідно з п.1.2.3 Закону про прибуток: “Безоплатно надані товари (роботи, послуги) – це: товари, що надаються платником податку згідно з договорами дарування, іншими договорами, які не передбачають грошової або іншої компенсації вартості таких матеріальних цінностей і нематеріальних активів чи їх повернення, або без укладення таких угод”. Тут згадані тільки товари. Але дані визначення можна застосувати і до основних фондів, адже товар у розумінні Закону про прибуток включає в себе матеріальний актив, а останній в свою чергу – основні засоби.
    При безоплатному одержанні ОЗ підприємство повинно збільшити свій валовий дохід на суму ціни, зазначеної у первинних документах. Якщо ж їх немає, то потрібно скласти внутрішній документ і оцінити цей подарунок. Суми ПДВ, зазначені постачальником у накладній, до складу податкового кредиту з ПДВ не збільшують (пп. 7.4.4 Закону про ПДВ). Взяті на баланс безкоштовні основні фонди амортизувати не можна.
    До балансової варості основного засобу включають витрати підприємства на транспортування, страхування, а також інші витрати, зазнані у зв’язку з таким придбанням, без урахування ПДВ (пп. 8.4.1 Закону про прибуток).
    У бухгалтерському обліку безкоштовні основні засоби оприбутковують за первинною вартістю, що дорівнює сумі справедливої вартості на дату одержання і витрат, передбачених п. 8 П(С)БО7. це такі витрати:
    суми, що сплачують постачальникам активів і підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);
    реєстраційні збори, державне мито на аналогічні платежі, що здійснюються у зв’язку з придбанням (одержанням) прав на об’єкт основних засобів;
    суми ввізного мита;
    суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються підприємству):
     Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы