Особливості обліку товарів

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Особливості обліку товарів
    У бухгалтерському обліку до категорії товарів відносять матеріальні цінності, що придбані (отримані) та утримуються підприємством з метою подаль-шого продажу.
    Організація обліку товарів залежить від ряду факторів:
    По-перше, від форми продажу — оптової чи роздрібної, яку можуть за-стосовувати збутові, торговельні та заготівельні підприємства, а також підприє-мства громадського харчування.
    При застосуванні оптової форми реалізація товарів не збігається з надходжен-ням грошових коштів. Тому виникає необхідність облічувати дебіторську заборго-ваність від моменту постачання товарів до моменту надходження платежу за них.
    При застосуванні роздрібної форми момент реалізації товарів збігається з моментом оплати готівковими грошовими коштами.
    По-друге, наявність різних цін при придбанні і реалізації товарів. Цей фак-тор обумовлює ведення обліку товарів або за купівельною (первісною) варті-стю, або за ціною реалізації. Якщо підприємство облічує товари за ціною реа-лізації, то виникає необхідність облічувати різницю між цінами реалізації та придбання, а саме торгову націнку.
    По-третє, промислові та інші виробничі підприємства володіють виробами, матеріалами, продуктами, які спеціально придбані для продажу. Ці матеріальні цінності також підпадають під категорію "товари".
    З урахуванням н~чедених факірів Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств І органі-зацій передбачено активний балансовий рахунок 28 "Товари".
    На цьому рахунку ведеться облік руху товарно-матеріальних цінностей, прид-баних для продажу без переробки, й одержання нового продукту за первісною вартістю або за цінами реалізації.
    За дебетом рахунка відображається збільшення вартості придбаних (отри-маних) товарів, за кредитом — зменшення вартості реалізованих (вибулих) то-варів.
    Слід зазначити, що цей рахунок використовують в основному збутові, тор-говельні або заготівельні підприємства й організації, а також підприємства гро-мадського харчування.
    На промислових та інших виробничих підприємствах рахунок 28 "Товари" застосовується для обліку будь-яких виробів, матеріалів, продуктів, які спе-ціально придбані для продажу, або тоді, коли вартість матеріальних цінностей, ' що придбані для комплектування на промислових підприємствах, не включається до собівартості готової продукції, що виробляється на цьому підприємстві, а підлягає відшкодуванню покупцями окремо.
    Постачальницькі, збутові, торговельні підприємства та організації на рахун-ку 28 "Товари" ведуть облік також купованої тари і тари власного виробництва, крім інвентарної тари, що служить для виробничих чи господарських потреб і облік якої ведеться на рахунку 11 "інші необоротні матеріальні активи" чи ра-хунку 20 "Виробничі запаси".
    Рахунок 28 "Товари" має такі субрахунки:
    281 "Товари на складі";
    282 "Товари в торгівлі";
    283 "Товари на комісії";
    284 "Тара під товарами";
    285 "Торгова націнка".
    На субрахунку 281 "Товари на складі" ведеться облік руху та наявності товарних запасів, що знаходяться на оптових та розподільчих базах, складах підприємств роздрібної торгівлі та громадського харчування, овочесховищах, морозильниках тощо за первісною вартістю або за ціною реалізації.
    На субрахунку 282 "Товари в торгівлі" ведеться облік руху та наявності товарів, що знаходяться на підприємствах роздрібної торгівлі (у магазинах, лотках, кіосках, буфетах підприємств громадського харчування тощо) за пер-вісною вартістю або за ціною реалізації.
    Якщо облік товарів ведеться за ціною реалізації, то надходження і списання слід здійснювати в одній оцінці. У цьому випадку: по-перше, при опрацюванні товарних звітів списання товарів буде здійснюватися за ціною реалізації, а не за собівартістю; по-друге, вартість реалізованих товарів, що підлягають списанню з матеріально відповідальних осіб (МВО), повинна відповідати сумі торгового виторгу, що проходить по звіту касира; по-третє, якщо МВО складає звіт що-денно, здійснювати розрахунок середнього відсотка торгової націнки недореч-но; по-четверте, у кінці місяця слід здійснити розрахунок середнього відсотка торгової націнки і сторнування розрахункової суми торгової націнки по реалі-зованих товарах,
    На субрахунку 283 "Товари на комісії" ведеться облік товарів, переданих на комісію за договорами комісії та іншими цивільно-правовими договорами, які не передбачають переходу права власності на цей товар до оплати його вартості. Аналітичний облік ведеться за видами товарів і підприємствами (осо-бами) - комісіонерами.
    На субрахунку 284 "Тара під товарами" ведеться облік наявності і руху тари під товарами і порожньої тари. Торгівельні підприємства можуть вести облік тари за середніми обліковими цінами, які встановлюються керівництвом підприємства за видами (групами) тари і цінами на тару. Різниця між цінами
    придбання і середніми обліковими цінами на тару відноситься на субрахунок 285 "Торгова націнка".
    На субрахунку 285 "Торгова націнка" торговельні, постачальницькі та збутові підприємства при веденні обліку товарів за цінами реалізації відобра-жають торгові націнки на товари, тобто різницю між купівельною та продаж-ною (роздрібною) вартістю товарів. За кредитом субрахунка 285 відображаєть-ся збільшення суми торгових націнок, за дебетом ' зменшення (списання).
    Торговельні, постачальницькі та збутові підприємства у разі власних потреб можуть відкривати додаткові субрахунки першого та другого порядку до ра-хунка 28 "Товари".
    Вартість скляного посуду (банки, пляшки та ін.) - порожнього і під товаром, що знаходиться на роздрібних підприємствах і підприємствах громадського хар-чування, доречно облічувати на субрахунку 282 "Товари в торгівлі".
    На розсуд підприємства на вартість скляного посуду може відкриватися до-датковий субрахунок другого порядку "Скляний посуд", у той час як для обліку товарів буде передбачений рахунок "Товари в роздрібній торгівлі".
    Аналітичний облік товарів І тари підприємства можуть здійснювати на свій розсуд у кількісно-сумовому вираженні (крім товарів у роздрібній торгівлі) ок-ремо за матеріально відповідальними особами, місцями зберігання, наймену-ваннями, сортами, партіями товарів.
    Для обліку різниці між обліковими і купівельними цінами на тару та виклю-чення її з розрахунку торгової націнки на реалізовані товари доречно відкрити субрахунок другого порядку до рахунка 285 "Торгова націнка" - аналітичний рахунок "Різниця між обліковими і купівельними цінами на тару".
    Для обліку товарів у громадському харчуванні доречно відкрити субрахунок другого порядку - аналітичний рахунок "Товари в громадському харчуванні".
    Для обліку націнки громадського харчування до субрахунка 285 "Торгова націнка" відкрити субрахунок другого порядку - аналітичний рахунок "Націнка громадського харчування".
    12.4. Аудит виробничих запасів
    Залежно від мети аудиторського дослідження, завдань, передбачених договором, та власних можливостей аудитор на свій розсуд обирає методику проведення ауди-ту виробничих запасів. Основна мета обраної методики зводиться до встановлення об'єктивної істини про досліджуваний об'єкт.
    Проводити суцільну перевірку недоцільно — це потребує великих матеріальних і трудових затрат. Тому бажано перевірити й оцінити систему внутрішнього контро-лю та обліку на підприємстві, залежно від отриманих результатів, розширювати су-купність досліджень чи навпаки, довіритися даним клієнта і провести лише деякі перевірочні процедури, щоб підтвердити довіру до інформації системи внутрішньо-го контролю.
    Вивчення й оцінка внутрішнього контролю
    і системи бухгалтерського обліку запасів
    На цьому етапі доцільно провести тестування, в результаті якого з'ясувати:
    * чи необхідно проводити суцільну фактичну перевірку;
    * чи є необхідним проведення суцільної документальної перевірки окремих напрямків надходження і використання (руху) запасів;
    * встановити необхідну кількість аудиторських процедур.
    Тестування дає змогу вивчити слабкі та сильні сторони внутрішнього контролю і системи бухгалтерського обліку.
    Шляхом тестування та інших методів внутрішнього контролю і системи бухгал-терського обліку необхідно вивчити такі питання:
    із внутрішнього контролю:
    + Чи перевіряється правильність оцінки і обліку запасів службами внутріш-нього контролю?
    ** Чи перевіряється законність і доцільність витрачання запасів? + Чи порівнюються первинні дані про витрачання запасів із даними обліку про рух запасів із наданими звітами?
    * Чи виявляються особи, винні в перевитрачанні сировини і матеріалів?
    *** Чи перевіряється використання запасів за різними напрямками діяльності?
    * Чи проводиться перевірка повноти й своєчасності оприбуткування запасів?
    + Чи виконує ревізійна комісія програму внутрішньогосподарського контролю?!
    + Чи проводиться інвентаризація запасів, коли і скільки разів?
    + Чи є посадові інструкції або положення про роботу служб внутрішнього кон-тролю?
    + Чи є служба внутрішнього аудиту, ревізійна комісія, постійно діюча інвента-ризаційна комісія?
    + Чи є програма внутрішньогосподарського контролю?
    *** Чи відповідає зберігання запасів вимогам щодо належного зберігання: охо-рона, страхування (технологічні умови, необхідні пристосування, запобіган-ня псуванню) тощо?
    + Чи закріплені запаси, шо знаходяться на складі і в експлуатації, за особами. відповідальними за їх зберігання і використання?
    *** Наявність договорів про повну матеріальну відповідальність із працівни-ками, які безпосередньо пов'язані із зберіганням, обробкою, продажем
    (відпусканням), перевезенням або застосуванням у процесі виробництва пе-реданих йому запасів, якщо вони обіймають посади, передбачені спеціаль-ним переліком.
    ** Чи ведеться облік у розрізі підзвітних осіб?
    * Працівників, безпосередньо пов'язаних із збереженням та відпусканням за-пасів, зобов'язують брати відпустку, призначають на час відпустки інших ос-іб, здійснюють передачі, інвентаризації?
    + Доступ до комп'ютеризованих записів про запаси є тільки у осіб, для яких це пов'язано з посадовими обов'язками?*
    ** Чи використовуються попередньо пронумеровані документи, чи їх видача реєструється в журнаїі (книгах), пронумерованому, прошнурованому, скрі-пленому печаткою?
    + Періодичність проведення інвентаризації: раз на рік; частіше?
    * Чи відображається в обліку результат інвентаризації?
    + Невикористані частини інвентаризаційних описів прокреслюються літе-рою (Z)?*
    ** Чи виявлені у звітному періоді факти крадіжки та псування запасів та на яку суму?
    * Чи списувалися за нормами природний убуток запасів та їх сума?
    * Чи ліквідовувалися у звітному періоді запаси та їх сума? + Чи оприбутковували зайві матеріальні цінності, виявлені в результаті інвен-таризації, та на яку суму?*
    » Чи списуватися неліквідні й залежані ТМЦ та на яку суму? +* Чи проводяться на підприємстві незаплановані (раптові) інвентаризації окре-мих видів запасів, груп, в окремих місцях зберігання та в підзвіті?*
    f Чи проводиться звірка даних реєстрів бухгалтерського обліку запасів із да-ними Головної книги?
    + Чи здійснюється звірка за відпусканням запасів на підставі лімітно-забірних карт із документами на витрачання?
    + Чи проводиться контроль за фактами списань від псування та знищення запасів?
    + Чи здійснюється контроль за своєчасністю пред'явлення претензій щодо якості та кількості одержаних записів?*
    ** Чи проводиться контроль за списанням запасів від браку у виробництві?
    + Чи звіряються корінці книжки довіреностей із журналом реєстрації довіре-ностей ф. М-3?
    t Чи проводиться контроль за точністю підрахунку первинних документів?
    + Ціни, підрахунки в інвентаризаційних описах перевіряються третьою особою?
    + Реєстри бухгалтерського обліку ведуться особами, обов'язки яких не за-лежать від обов'язків за вибуття, рух та зберігання запасів?
    + Посадові особи періодично виявляють зіпсовані, морально застарілі і т. п. запаси?
    + Наявні запаси, право власності на які належить іншим, вилучаються із підра-хунків?
    з організації обліку:
    + Чи систематично звіряються дані аналітичного і синтетичного облік}1?
    *f Чи складаються акти про списання МШП, які стали непридатними?
    * Чи виділяється ПДВ окремим рядком у розрахункових, товарних і платіжних
    документах? + Чи здаються в бухгалтерію звіти про рух запасів згідно з документообігом?
    *** Чи організований аналітичний облік запасів на необхідному рівні, чи ведуть-ся картки складського обліку?
    + Чи використовується розрахунок середнього процента для списання відхи-лень від вартості матеріалів?
    * Чи розроблений наказ про облікову політику в частині рахунків щодо вироб-ничих запасів? + Чи відображені в обліковій політиці методи оцінки і обліку на рахунках запасів?
    ** Чи проведена класифікація запасів на відповідні групи для їх обліку? + Хто веде бухгалтерський облік руху запасів (освіта, бухгалтерський стаж, родинні зв'язки з МВО та розпорядниками)?
    * Якими нормативними документами користується бухгалтер даної ділянки?
    * Яким чином здійснюється внутрішній контроль виробничих запасів? + Чи є на підприємстві план (графік) схем документообігу й альбом із перелі-ком і зразками заповнених типових первинних документів?
    * Чи обгрунтовано, оптимально і доцільно здійснено вибір організаційних, ме-тодичних і технічних аспектів в обліковій політиці?
    * Чи є на підприємстві схема постановки обліку руху виробничих запасів на
    рахунках бухгалтерського обліку? + Які методи внутрішнього контролю застосовуються для перевірки відхилень
    фактичного витрачання виробничих запасів від норм (інвентаризація; попар-
    тійний розкрій; нормативний облік; контрольний запуск; контрольний обмір
    тощо)?
    * Чи дотримуються терміни проведення інвентаризації запасів і порядок офор-млення результатів інвентаризації? + Чи наявні правильно оформлені договори про матеріальну відповідальність
    матеріально відповідальних осіб?
    t Чи наявні журнали реєстрації первинних документів, включаючи доручення? + Чи наявні накази про постійно діючі інвентаризаційні комісії, склад комісій
    тощо?
    Результати тестування перевірки стану внутрішнього контролю та системи бух-галтерського обліку виробничих запасів дають можливість вибрати спосіб організа-ції аудиту: суцільний, вибірковий чи комбінований.
    Аудитори, як правило, проводять вибіркову перевірку виробничих запасів, яка є більш ефективною в порівнянні з суцільною. Програма аудиту виробничих запасів
    Незалежно від обраного способу організації перевірки аудитор складає програ-му перевірки, де встановлює перелік аудиторських процедур, які б дали змогу: 1. Встановити достовірність первинних даних бухгалтерського обліку щодо фактичної наявності та руху виробничих запасів.
    2. Перевірити повноту і своєчасність відображення первинних даних з обліку запасів у зведених документах та облікових реєстрах.
    3. Перевірити правильність ведення обліку запасів відповідно до чинних зако-нодавчих та нормативних актів, облікової політики суб'єкта господарювання.
    4. Перевірити достовірність відображення залишку запасів у звітності суб'єкта господарювання.
    5. Перевірити стан забезпечення збереження запасів у суб'єкта господарювання.
    6. Підтвердити або спростувати показники фінансової звітності суб'єкта госпо-дарювання, які залежать від достовірності, повноти й своєчасності відобра-ження господарських операцій, пов'язаних із рухом виробничих запасів.
    Зразок
    Аудиторська фірма ______________ Суб'єкт господарювання ___________ Період перевірки ________________ Термін перевірки ________________
    ПРОГРАМА АУДИТУ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ
    Л» з/п |
    Перелік аудиторських процедур |
    Вико-навець |
    Термін перевірки |
    Примітки
    1 |
    9 |
    3 |
    4 |
    5
    1 |
    Перевірити відповідність даних аналітичного обліку даним синтетичного обліку, даним Го-ловної книги, звітності
    2 |
    Перевірити фактичну наявність запасів (за умови нагляду аудитором проведення інвента-ризації запасів додатково розглядається "Про-грама аудиту для нагляду за проведенням ін-вентаризації запасів"). Перевірити організацію складського господар-ства, стан збереження запасів
    Перевірити повноту оприбуткування запасів при наявності документів, які підтверджують їх придбання: - вибіркова взаємна звірка господарських до-говорів, накладних, фактур тощо та обліко-вих реєстрів на предмет ідентичності ряду показників: номенклатури, ціни, кількості, дат оприбуткування тощо
    4 |
    Перевірити організацію конгролю за зберіган-ням, використанням і погашенням довіре-ностей: - звірити за прибутковими документами, чи не було випадків передачі довіреностей іншим особам, зміни назви постачальників тощо; - звірити дані графи "відмітка про вико-ристання довіреностей" журналу обліку
    l _____________ 2_______________ 3 _ 4 5
    довіреностей ф. М-3 з даними первинних до-кументів з оприбуткування запасів на склад;
    - перевірити своєчасність здачі до бухгалтерії невикористаних довіреностей (строки, від-мітки)
    5 Звірити правильність оформлення надходжен-ня та списання запасів:
    - звірити дані первинних документів із записа-ми карток складського обліку;
    - взаємна звірка даних матеріального звіту та накладних, рахунків-фактур, лімітно-забір-них карт із метою виявлення не вказаних у звіті первинних документів, підтвердження облікової ціни, наявності підписів мате-ріально відповідальних осіб тощо;
    - звірка віднесення в підзвіт окремим особам відпущених запасів, які не повинні списува-тися в момент відпускання на витрати ви-робництва;
    - перевірити кореспонденцію рахунків на від-пускання запасів у Головній книзі
    6 Перевірити законність списання запасів при втратах:
    -дотримання встановленого порядку оформ-лення;
    - перевірка правильності застосування норм природного убутку при виявленні нестач
    7 Перевірити дотримання лімітів із відпускання запасів:
    - зустрічна перевірка лімітно-забірних карт із документами на витрачання
    8 Вивчити стан матеріальної відповідальності за
    шкоду, заподіяну підприємству __________ __
    9 Перевірити своєчасність пред'явлення претен-зій за якістю та кількістю запасів
    10 Перевірити достовірність інформації про запа-си, що відображаються в примітках до фінан-сової звітності згідно з нормами П(с)БО 9
    11 Перевірити правильність визнання запасів активами згідно з нормами П(с)БО 9:
    - чи є ймовірність того, що підприємство отримає економічні вигоди, пов'язані з вико-ристанням запасів;
    - чи достовірно визначена вартість запасів
    12 Перевірити правильність визначення первісної вартості запасів при їх придбанні:
    - визначення при придбанні, виготовленні;
    - на підставі яких документів (висновків) виз-начено справедливу вартість запасів, от-риманих безкоштовно, внесених до статут-ного капіталу, придбаних в обмін
    1 |
    -) |
    3 |
    4 |
    5
    13 |
    Перевірити правильність відображення в обліку операцій із списання запасів
    14 |
    Перевірити, який із методів оцінки запасів при відпускання їх у виробництво, продаж або інше вибуття застосовується на підприємстві: - згідно з наказом про облікову політику; -фактично (способом звірки даних аналі-тичного обліку та розрахунків)
    15 |
    Перевірити, чи правильно відображена в бух-галтерському обліку одиниця обліку запасів (найменування або однорідна група)
    16 |
    Перевірити достовірність даних за залишками запасів у фінансовій звітності: - чи відображаються запаси за найменшою з двох оцінок: початковою вартістю або вартістю чистої реалізації запасів
    1 1 |
    Формування реєстрів виявлених порушень
    Склав _______________________ Перевірив ____________________ Ознайомився ___________________Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы