Аудит продукції

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    При стійких оптових цінах цей варіант оцінки продукції є найпоширенішим, оскільки він дозволяє зіставляти оцінку продукції в поточному обліку і звітності, що важливо для контролю за правильним визначенням товарного випуску. При значному коливанні рівня оптових цін даний спосіб втрачає свої переваги.
    4. По плановій (нормативній) виробничій собівартості, що виступає в якості твердої облікової ціни. При цьому способі обумовлюється необхідність окремого обліку відхилень фактичної виробничої собівартості продукції від планової чи нормативної. Перевага даного способу оцінки готової продукції полягає в забезпеченні єдності оцінки в плануванні обліку. Однак, якщо планова чи нормативна собівартість продукції змінюється часто, то оцінка залишків готової продукції ускладнюється. Варіантом цього способу оцінки готової продукції є оцінка по скороченій плановій виробничій собівартості.
    5. По вільних відпускних цінах і тарифах збільшених на суму податку на додану вартість. Цей спосіб використовується при виконанні одиничних замовлень.
    6. По вільних ринкових цінах. Цей варіант оцінки застосовується для обміну товарів, реалізованих через роздрібну мережу.
    Аудитор перевіряє:–
    правильність і своєчасність оформлення документів на здачу продукції з виробництва на склад;–
    правильність відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов’язаних з випуском готової продукції;–
    правильність визначення виробничої собівартості готової продукції по видах і замовленнях;–
    правильність розрахунків і списання суми відхилень фактичної собівартості від планової;–
    правильність складання бухгалтерських проводок по обміну випуску готової продукції;–
    відповідність записів аналітичного і синтетичного обліку по балансових записах рахунку “Готова продукція” записали у головній книзі і балансі;–
    правильність оцінки готової продукції.
    Аудит неврахованої продукції. У випадку, якщо продукція не оформляється приймально-здавальними документами цеху чи складу підприємства і не відбивається в бухгалтерському обліку, виникає неврахована продукція.
    Заниження оцінки продукції дає можливість посадовим матеріально відповідальним особам підприємств і торгових організацій вилучати частину виторгу, що складає різницю між продажною і заниженою в обліку вартістю продукції.
    Оскільки неврахована продукція не відбивається в бухгалтерських документах, у багатьох випадках її наявність визначається на підставі документації, що відбиває технологічні ?пранси? виробництва цієї продукції (документи на виплату заробітної плати, дані оперативного обліку про закладку сировини і випуск готової продукції й ін.), а також підтверджуючий вивіз продукції з підприємства (пропуски, рахунки-фактури, накладні і ін.).
    В окремих випадках неврахована продукція може бути виявлена шляхом звіряння документів, що відбивають одержання продукції: документальних даних складів і цехів – виробників продукції; даних інвентаризацій готової продукції в цехах і на складах підприємств – з обліковими даними на день проведення таких інвентаризацій і т.п.
    При перевірці аудитор повинен вивчити всю документацію, що дозволяє зробити висновок про наявність чи відсутність випадків випуску і реалізації неврахованої продукції.
    Однак, у тих випадках, коли документально підтверджується вивіз неврахованої продукції підприємства, що випускало таку продукцію в масовому порядку і сировини, що мало для цього запаси і матеріали, аудитор повинен визначити матеріальний збиток у розмірі вартості вивезеної неврахованої продукції.
    Аудит обліку відвантаження і реалізації готової продукції. Аудитор перевіряє:–
    чи укладені договори на постачання готової продукції і правильність їхнього оформлення;–
    чи правильно оформлені документи на відвантаження продукції;–
    чи правильно оформлені ціни на відвантажену продукцію;–
    чи правильно установлені відпускні ціни з урахуванням оплати витрат по доставці продукції від постачальника до покупця відповідно до укладеного договору постачання;–
    чи вчасно пред’являлися в банк платіжні вимоги-доручення за відвантажену продукцію;–
    чи правильно оформлені документи по відпуску продукції, якщо продукція відпускається безпосередньо зі складу постачальника;–
    чи правильно організований складський облік готової продукції;–
    чи правильно ведеться аналітичний і синтетичний облік відвантаження і реалізації продукції;–
    ведення рахунку до “собівартість реалізації”.
    Аудит обліку витрат на продаж, витрати, пов’язані з продажем продукції враховуються на рахунку 93 “Витрати на збут”. До них відносяться: витрати на упакування виробів на складах готової продукції; витрати по доставці продукції на станцію відвантаження, навантаженню у транспорт; комісійні збори і відрахування, що оплачуються збутовим і іншим посередникам; витрати на рекламу і представницькі витрати.
    Аудитор перевіряє:–
    правильність включення витрат до складу витрат на збут;–
    дотримання встановлених нормативів витрат на рекламу;–
    дотримання основних положень про облік тари на підприємствах, а саме, правильне і своєчасне документальне відображення операцій по заготовленню, надходженню і відпуску тари на складах, у цехах, ділянках і інших місцях її збереження;–
    правильність ведення аналітичного обліку по рахунку 93 “Витрати на збут” і відомості;–
    правильність складання бухгалтерських проводок по операціях з тарою;–
    правильність відображення в бухгалтерському обліку товарообмінних операцій чи операцій, здійснюваних на бартерній основі;–
    відповідність записів синтетичного й аналітичного обліку записали у головній книзі і балансі.
    Також аудитор з’ясовує повноту відображення виручки, одержаної від реалізації продукції. Для цього з даними синтетичного обліку зіставляються дані первинних документів, що свідчать про відвантаження продукції. Аудитор зіставляє і звіряє заборгованість покупцям за одержаними авансами з аналітичними даними про відвантаження продукції.
    Кінцевим етапом аудиту готової продукції і її реалізації є перевірка правильності визначення фінансового результату в регістрах синтетичного обліку та повноти його відображення у звітності. Аудитор має впевнитися у правильності розрахунку та своєчасності перерахування до бюджету усіх обов’язкових податків, зборів і платежів, які за чинним законодавством включаються до ціни реалізації.
    2.3. Формування системи аудиторських доказів та аналізу результатів аудиторської перевірки.
    За результатами аудиторської перевірки складається звітний документ, що може мати різні документальні форми – аудиторська довідка, аудиторський висновок, довідка про експертизу, звіт про перевірку. Сама форма цього документу визначається в наказі про призначення аудиторської перевірки. Звіт повинен бути складений на основі письмової інформації аудитора, у якій містяться зведення про помилки і недоліки, порушення в обліку й звітності, а також виділяються ті помилки і виправлення, які впливають на вірогідність звітності з посиланнями на законодавчі і нормативні документи. Висновок аудитора заповнюється в двох екземплярах (письмова інформація), один з яких передається головному бухгалтеру і керівнику для ознайомлення виявлених розбіжностей і врегулювання спірних положень, а інший використовується для написання звіту, після чого він передається в архів. У письмовій інформації повинні міститися: ПІП аудитора чи склад групи аудиторів, реквізити перевіряємого підрозділу, перелік посадових відповідальних за ведення бухгалтерського обліку і складання звітності, період часу, до якого відноситься перевірена документація, інформація про методику перевірки (які напрямки бухгалтерського обліку підлягали перевірці, яка бухгалтерська документація була перевірена суспільним методом, а яка вибірково, на основі яких принципів проводилася перевірка), інформація про усі виявлені недоліки і порушення, інформація про найбільш істотні порушення в обліку, рекомендації з поліпшення податкового планування з метою оптимізації оподаткування.
    При наступних перевірках повинні бути дані аналізу і оцінка виконання чи виправлення зауважень по фактах попередніх перевірок. Письмова інформація підписується всіма аудиторами, хто проводив перевірку. На підставі письмової інформації складається аудиторський висновок.
    У бухгалтерській документації ВАТ “Калуський ЗКУ” не виявлено порушень, помилок чи перекручень.
    ІІІ Узагальнення результатів аудиторської перевірки та формування аудиторського висновку.
    3.1. Узагальнення результатів аудиту готової продукції та її реалізації.
    Після завершення аудиту готової продукції та її реалізації аудитор підбиває підсумки по проведенню даної перевірки.
    Аудитор обов’язково надає керівництву підприємства письмову інформацію, в якій доводяться свідчення про недоліки в облікових записах, бухгалтерському обліку і системі внутрішнього контролю, які можуть призвести до суттєвих помилок у бухгалтерській звітності і в порядку внесення конструктивних пропозицій щодо вдосконалення систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю економічного суб’єкта. [ 106]
    Аудиторська організація зобов’язана вказати у письмовій інформації аудитора всі пов’язані з фактами господарського життя економічного суб’єкта помилки і перекручення, які суттєво впливають на достовірність його бухгалтерської звітності. У письмовій інформації аудитор може надавати будь-яку інформацію, що стосується проведеного аудиту і фактів господарського життя економічного суб’єкта, яку аудиторська організація буде вважати доцільною.
    Із проведеного аудиту готової продукції і її реалізації можна зробити висновок, що бухгалтерський облік на підприємстві ВАТ “Калуський ???” ведеться відповідно до чинного законодавства, значних порушень і помилок, що можуть вплинути на формування фінансової звітності не виявлено.
    Проект аудиторського висновку, який аудитор надає керівництву може бути затверджений, а письмова інформація є повною і суттєвою.
    3.2. Формування та затвердження аудиторського висновку.
    В результаті проведеної перевірки готової продукції та її реалізації на підприємстві ВАТ “Калуський ЗКУ” аудитор надає керівництву підприємства аудиторський висновок.
    Структура аудиторського висновку має такі елементи:
    заголовок;
    адресат;
    вступ;
    опис обсягу аудиторської перевірки;
    висновок аудитора про перевірку;
    дата аудиторського висновку;
    підпис аудиторського висновку;
    адреса аудиторської фірми.
    При проведенні аудиту готової продукції та її реалізації аудитором не виявлено значних порушень, облік ведеться відповідно до чинного законодавства. Проте аудитор не може надати безумовно-позитивного висновку, оскільки існували певні обмеження у даній перевірці.
    Таким чином, аудитор надає керівництву підприємства умовно-позитивний висновок.
    Основними причинами фундаментальної невпевненості, що впливають на формування висновку є ті, що під час проведення аудиторської перевірки аудитор не міг одержати всієї потрібної документації і подвійне тлумачення окремих пунктів українського законодавства.
    За певних обставин аудитор висловлює умовну думку, тобто складає умовно-позитивний висновок (Додаток Е).
    3.3. Проблема організації проведення аудиторської перевірки та перспективи розвитку аудиту в Україні.
    Загальноприйнятним є те, що правдива фінансова інформація є суттєвим елементом чіткого функціонування ринкової економіки. Достовірну інформацію може забезпечити тільки висока якість організації бухгалтерського обліку та фінансової звітності.
    Здійснення належного контролю за достовірністю фінансової звітності суб’єктів господарювання покладено на незалежних аудиторів України. Аудиторська діяльність в Україні регулюється Законом України “Про аудиторську діяльність”.
    У цьому законі не були врегульовані наступні питання: на кого покладають функції зовнішнього контролю за дотриманням аудиторами затверджених стандартів аудиту та кодексу етики професійних бухгалтерів; який порядок формування відповідної служби та фінансового забезпечення здійснення незалежного контролю за якістю аудиту та аудиторських послуг. Знадобилось більше десяти років, щоб законодавчо врегулювати ці питання.
    Проблемними залишаються питання підбору сертифікованих аудиторів з належним стажем практики в аудиті та достатнім рівнем фахової підготовки з питань роботи за Міжнародними стандартами аудиту. Залишаються невирішеними питання фінансового забезпечення процесу проведення незалежного контролю якості аудиторських послуг.
    Основними напрямками розвитку аудиторської діяльності в Україні можуть стати:–
    використовуючи узагальнений практичний досвід міжнародних та вітчизняних аудиторських фірм, розробка типових методик аудиторської перевірки фінансової звітності підприємств у розрізі галузей їх діяльності (торговельна, хімічна, страхова, металургійна, харчова, легка);–
    визначення Аудиторською палатою та спілкою аудиторів мінімального переліку інститутів громадського суспільства, співпраця і взаємодія з якими бажана чи об’єктивно необхідна, та активізувати роботи з ними.
    Таку взаємодію доцільно здійснювати за двома основними напрямками:
    співпраця різних установ у вирішенні питання аудиту;
    залучення АПУ, САУ, аудиторів до вирішення економічних проблем на різних рівнях державного управління;
    формування в Україні робочої комісії з питань узагальнення та дослідження досвіду методології й організації аудиторської діяльності в країнах СНД для подальшої активізації впливу аудиту на розвиток економічних відносин України з країнами СНД та ЄС;
    внесення необхідних змін у Порядок сертифікації аудиторів, у тому числі розширення переліку дисциплін, з яких складається іспит, удосконалення форми його проведення;
    сприяння науковим дослідженням у галузі аудиту, написання дисертацій та видання монографій, активізація роботи щодо виконання Меморандуму АПУ “Про підтримку та розвиток наукових досліджень у галузі обліку, аудиту (контролю) та економічного аналізу”;
    приділення належної уваги з боку професійних організацій та керівників аудиторських фірм забезпеченню професійної незалежності аудиторів. На законодавчому рівні вирішення питань щодо порядку затвердження аудитора та перевірку, а саме, щоб його затверджували загальні збори акціонерів (власників), а не наймана адміністрація (директори);
    поглиблення співпраці професійних аудиторських організацій України з міжнародними організаціями та європейськими організаціями бухгалтерів і аудиторів;
    розробка системи заходів, які дозволяють ліквідувати монополію певних аудиторських фірм на ринку аудиторських послуг, а також забезпечить рівні права та можливості для проведення аудиту вітчизняними та зарубіжними аудиторськими фірмами;
    розробка і введення в дію реальних конкретних заходів із забезпечення дієвого контролю якості аудиторських послуг, аудиторів та дотримання ними Кодексу професійної етики; розробка норми і критеріїв оцінки якості аудиторських робіт;
    подальший розвиток методології та технології аудиту на основі використання комп’ютерної техніки, інформаційних технологій, стандартних та аналітичних методик. [14.72]
    Висновок
    Закономірність виникнення аудиторського контролю в Україні обумовлена проведенням приватизації державного майна, управління яким проводив власник адміністративними методами, використовуючи для цього різні державні структури. Керуючись законами України про власність і підприємницьку діяльність, власник набув право обирати незалежний контроль своєї фінансово-господарської діяльності. Таке право власника закріплено Законом України “Про аудиторську діяльність”, який передбачає організаційне і методичне забезпечення виконання контрольних функцій – аудиту на договірних засадах з власником, передбачає відповідальність сторін за об’єктивну, неупереджену перевірку фінансової діяльності підприємства, відображення результатів у публічній звітності та правильність розрахунків з державою по сплаті податків.
    Підвищення ефективності аудиту не можливе без використання комп’ютерної техніки. Говорячи про вдосконалення системи економічного контролю в цілому, я маю на увазі, що контроль є єдиною функцією управління, яка оцінює надійність системи збору, зберігання та переробки виробничо-фінансової інформації господарських одиниць.
    У даній курсовій роботі, я навела теоретичні дані організації і методології проведення аудиту готової продукції та її реалізації; зробила перевірку наданих бухгалтерських документів і підсумком є надання висновку про проведену перевірку.
    Надається умовно-позитивний висновок, тому що аудитору не було надано всіх потрібних для перевірки документів, існують подвійні тлумачення українського законодавства.


    Додаток А
    Лист-запит
    Відкрите акціонерне товариство
    “Калуський завод комунального устаткування”
    вул. Тата Мартинця, 6.26, м. Калуш, Івано-Франківська обл., Україна, 77300
    від “15” березня 2006р. №01–01/01
    Директору аудиторської
    фірми “Аудит-сервіс”
    П. Н. Попадинець
    Адміністрація ВАТ “Калуський ЗКУ” звертається до Вас з проханням провести аудит готової продукції та її реалізації
    Голова правління В. М. Лагодюк


    Додаток Б
    Лист-відповідь
    Аудиторська фірма “Аудит-сервіс”
    вул. Бельведерська, 8 м. Івано-Франківськ
    р/р 2600852110000 банк “Аваль” в м. Івано-Франківську
    МФО 311015 ідентифікаційний код 1931911625, тел. (0342) 77–24–15
    від “15” березня 2006р. №100–А
    Голові правління ВАТ
    “Калуський ЗКУ”
    п. В. М. Лагодюку
    Дирекція аудиторської фірми “Аудит-Сервіс” зобов’язується провести аудит готової продукції та її реалізації за період
    Відповідальним за проведення аудиторської перевірки є аудитор
    Н. В. Мізерак
    Директор аудиторської
    Фірми “Аудит-Сервіс”


    Додаток В
    Договір №1
    “20” березня 2006р.
    м. Івано-Франківськ
    Аудиторська фірма “Аудит-Сервіс” в особі директора Попадинець Наталії Романівни, що діє на підставі Статуту, надалі Виконавець та ВАТ “Калуський ЗКУ” в особі керівника Лагодюка Василя Миколайовича, що діє на підставі Статуту, надалі замовник, з другого боку уклали цей договір про наступне:
    1. Предмет договору
    1.1. Замовник доручає, а Виконавець у відповідності до статті з Закону України “Про аудиторську діяльність” приймає на себе зобов’язання надати наступні аудиторські послуги:
    1.1.1. Аудит готової продукції та її реалізації;
    1.1.2. Аудит на замовлення клієнта;
    1.1.3. Інформаційно-консультаційні послуги;
    1.1.4. Проведення аналізу фінансово-господарської діяльності на замовлення клієнта та перевірка рівня достовірності звітності з операцій готової продукції та її реалізації.
    2. Зобов’язання сторін
    2.1. Замовник зобов’язується:
    2.1.1. Надавати аудитору можливість доступу до будь-яких записів, документацій та іншої інформації, необхідних для виконання аудиторських послуг;
    2.1.2. Забезпечити необхідні умови для проведення аудиту на замовлення клієнта;
    2.1.3. Приймати виконані роботи та проводити оплату згідно з актом виконаних робіт.
    2.2. Виконавець зобов’язується:
    2.2.1. Надавати аудиторські послуги з дотримання вимог до якості згідно із стандартами, нормами аудиту та законодавчими актами України;
    2.2.2. Дотримуватись умов конфіденційності інформації та інших принципів аудиту;
    2.2.3. Інформувати замовника у випадку, якщо у процесі роботи виявиться недоцільність аудиторських послуг;
    2.2.4. Результати наданих послуг представити Замовнику у зручній для нього формі.
    3. Відповідальність сторін
    3.1. Замовник несе відповідальність:
    за достовірністю наданої аудитору інформації;
    за початкові залишки при першому проведенні аудиту;
    за невиконання зобов’язань щодо прийому та сплати винагороди за роботу.
    3.2. Виконавець несе відповідальність:
    за якість виконаних робіт;
    за дотримання термінів виконаних робіт;
    за дотримання принципів аудиту при виконанні робіт;
    Виконавець не несе відповідальності за невиконання Замовником рекомендацій аудитора.
    4. Термін дії договору
    4.1. Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до 30 грудня 2006р.
    4.2. Договір може бути розірваним за ініціативою однієї із сторін з попередженням другої сторони за місяць до його припинення.
    5. Порядок розгляду і вирішення спорів
    5.1. Усі спори з цього договору, за умови, якщо сторони не прийшли до одностайної думки, вирішуються в органах господарського суду.
    6. Реквізити сторін
    Виконавець Замовник
    Аудиторська фірма ВАТ “Калуський ЗКУ”
    “Аудит-сервіс” вул. Гната Мартинця, б. 26
    вул. Бельведерська, 8 м. Калуш
    м. Івано-Франківськ Івано-Франківська обл.
    р/р 2600852110000 77300
    банк “Аваль” в
    м. Івано-Франківську
    МФО 311015
    ідент. код 1931911625
    тел. (0372) 77–24–15
    7. Підписи сторін
    Виконавець: Замовник:
    В. М. Лагодюк
    “20” березня 2006р. “20” березня 2006р.
    М.П. М.П.


    Додаток Г
    Загальний план аудиту
    Організація, яка перевіряється ВАТ “Калуський ЗКУ”
    Період аудиту з 20 березня по 1 квітня 2006р.
    Кількість людино-годин на перевірку 72 год
    Керівник аудиторської перевірки Мізерак Н.
    Запланований аудиторський ризик 5%
    Запланована суттєвість 95%

    п/п | Заплановані види робіт | Період проведення аудиту | Виконавець | Примітки
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10. |
    Загальне дослідження підприємства
    Дослідження установчих документів на підприємстві та документів про державну реєстрацію
    Дослідження елементів облікової політики
    Інвентаризація готової продукції
    Порівняння облікових і фактичних даних відносно наявності готової продукції
    Перевірка операцій з відображення в обліку руху готової продукції
    Перевірка достовірності звітності за операціями з обліку готової продукції
    Узагальнення і групування результатів перевірки
    Оформлення результатів перевірки у підсумкових робочих документах аудитора
    Складання пропозицій відносно порядку виправлення фактів порушень | 20.03.2006р.
    21.03.2006р.
    21.03.2006р.
    22-24.03.2006р.
    25-26.03.2006р.
    27.03.2006р.
    28.03.2006р.
    29-30.03.2006р.
    31.03.2006р.
    1.04.2006р. | Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Керівник аудиторської фірми Попадинець Н. Р.
    Керівник аудиторської перевірки Мізерак Н. В.


    Додаток Д
    Програма аудиту
    Організація, що перевіряється ВАТ “Калуський ЗКУ”
    Період аудиту з 20 березня по 1 квітня 2006р.
    Кількість людино-годин на перевірку 72 год.
    Керівник аудиторської перевірки Мізерак Н.
    Склад аудиторської групи Мізерак Н.
    Запланований аудиторський ризик 5%
    Запланована суттєвість аудиторської 95%
    перевірки
    Запланований зміст процесу аудиту-аудит готової продукції та її реалізації ВАТ “Калуського ЗКУ??”

    п/п | Перелік аудиторських процедур за розділами аудиту | Період проведення процедур аудиту | Виконавець | Назва робочих документів аудитора
    1.
    2. | Загальне дослідження підприємства.
    1.1. Ознайомлення із загальною фінансовою діяльністю підприємства.
    1.2. Ознайомлення із структурною побудовою системи управління на підприємстві, із бізнесом клієнта, технологією виробництва.
    1.3. Ознайомлення із загальним станом фінансової звітності підприємства.
    1.4. Ознайомлення із формами ведення обліку і звітності на підприємстві.
    1.5. Ознайомлення із загальним станом обліково-політичної роботи.
    Дослідження установчих документів на підприємстві та документів про державну реєстрацію суб’єкта господарювання. | 20.03.2006р.
    20.03.2006р.
    20.03.2006р.
    20.03.2006р.
    20.03.2006р.
    20.03.2006р.
    21.03.2006р. |
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н. | Робочий зошит аудитора, проект загального плану і проект програми аудиту
    Робочий зошит, проект загального плану і програми аудиту
    3.
    4.
    5.
    6. | 2.1. Перевірка статуту підприємства ВАТ “Калуський ЗКУ”
    2.2. Перевірка ліцензії на здійснення статутних видів діяльності.
    2.3. Перевірка випуску з рішення державного виконавчого органу про затвердження підприємства як суб’єкта господарювання, а також свідоцтва про державну реєстрацію та присвоєння кодів підприємства і про реєстрацію підприємства в ДПА
    2.4. Перевірка документів з реєстрації підприємства в органах соціального страхування, а також документів про відкриття рахунків в банку
    Дослідження елементів облікової політики
    3.1. Перевірка порядку ведення обліку операцій з руху готової продукції згідно з чинним законодавством
    3.2. Перевірити наявність додатків до облікової політики
    Інвентаризація готової продукції
    Порівняння облікових і фактичних даних відносно наявності готової продукції
    Перевірка операцій з відображення в обліку руху готової продукції
    6.1. Перевірка правильності оформлення первинних документів
    6.2. Перевірка відповідності записів аналітичного і синтетичного обліку на рахунку 23 “Виробництво” записали у Головній книзі звітності
    6.3. Перевірка організації ведення аналітичного обліку витрат на виробництво | 21.03.2006р.
    21.03.2006р.
    21.03.2006р.
    21.03.2006р.
    21.03.2006р.
    21.032.2006р.
    21.03.2006р.
    22-24.03.2006р.
    25-26.03.2006р.
    27.03.2006р.
    27.03.2006р.
    27.03.2006р.
    27.03.2006р. | Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н. |
    Робочий зошит, проект загального плану і програми аудиту класифікатор можливих порушень
    Робочий зошит, план і програма аудиту
    Робочий зошит, проект загального плану і програми, кодифікатор можливих порушень
    7.
    8.
    9.
    10. | Перевірка достовірності звітності за операціями з обліку готової продукції
    7.1. Перевірка форми №1 “Баланс” і форми №2 “Звіт про фінансові результати”
    Узагальнення і групування результатів перевірки
    8.1. Аналіз результатів перевірки
    8.2. Групування результатів перевірки
    Оформлення результатів перевірки у підсумкових робочих документах аудитора
    9.1. Обґрунтування і написання результатів перевірки формування аудиторського висновку
    9.2. Ознайомлення замовника з аудиторським висновком і затвердження висновку
    Складання пропозицій відносно порядку виправлення фактів порушень |
    28.03.2006р.
    28.03.2006р.
    29.03.2006р.
    29.03.2006р.
    29.03.2006р.
    31.03.2006р.
    31.03.2006р.
    31.03.2006р.
    1.04.2006р. | Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н.
    Мізерак Н. | Робочий зошит, проект загального плану і програми, кодифікатор можливих порушень
    Робочий зошит, реєстр порушень, виявлених аудитором, додаток аудиторських доказів
    Проект аудиторського висновку, аудиторський висновок
    Аудиторський висновок
    Керівник аудиторської фірми Попадинець Н. Р.
    Керівник аудиторської перевірки Мізерак Н. В.


    Додаток Е
    Аудиторський висновок
    про перевірку господарських операцій з обліку готової продукції та її реалізації відкритого акціонерного товариства “Калуський завод комунального устаткування”
    м. Івано-Франківськ “1” квітня 2006 року
    І Основні відомості про аудитора
    Проведення аудиту господарських операцій з обліку готової продукції та її реалізації за період з 1.01.2005р. по 30.09.2005р. відкритого акціонерного товариства “Калуський ЗКУ” здійснювалось аудиторською фірмою “Аудит-сервіс”, директор Попадинець Наталія Романівна, що знаходиться в м. Івано-Франківську, вул. Бельведерська, 8, тел. (0342) 77–24–15 (сертифікат аудитора серія АБ, №000477, виданий 2 листопада 1998 року та продовжений до 27 жовтня 2007 року). Рішення аудиторської палати України від 23 лютого 2001р. №99 внесена до реєстру з надання права здійснювати аудиторську діяльність (свідоцтво №1987 чинне до 23 лютого 2006р.)
    ІІ Основні відомості про емітента
    Найменування емітента ВАТ “Калуський ЗКУ”
    Код ЄДРПОУ 0332 7730
    Дата реєстрації
    Основні види діяльності виробництво (без ремонту)
    підіймального і
    такелажного устаткування
    ІІІ Основні відомості про умови договору
    на проведення аудиту
    Проведення аудиту у відповідності з договором №1 від “20” березня 2006р. на проведення аудиту наявності, стану збереження та обліку готової продукції та її реалізації за період з 1 січня 2005р. по 30.09.2005р. згідно із П(С) БО №9, №6.
    Плановий рівень ризику не виявлення фактів порушень складає 5% і одночасно плановий рівень суттєвості перевірки становить 95%, а це означає, що існує можливість не виявлення 5% істотних помилок в обліку і звітності операцій з готовою продукцією та її реалізацією.
    У відповідності до ст. 8 ЗУ “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” відповідальність за дотримання порядку ведення обліку та забезпечення належного рівня достовірності фінансової звітності за операціями з обліку готової продукції та її реалізації (як на початок так і на кінець періоду перевірки) несе замовник.
    В обов’язки аудитора входить планування і проведення процесу аудиту основних робочих документів аудитора:
    1) договору на проведення аудиту;
    2) загального плану і програми та висновку за результатами перевірки обліку і звітності клієнта із вказаного питання.
    Перевірка здійснюється в основному вибірковим методом.
    IV Стан бухгалтерського обліку
    ВАТ “Калуський ЗКУ” є юридичною особою, що застосовує загальну систему оподаткування обліку і звітності.
    Форма ведення обліку на підприємстві – журнальна.
    V Аудит порядку ведення обліку
    операцій з готовою продукцією та її реалізацією
    Ми провели аудиторську перевірку стану збереження та обліку господарських операцій з руху готової продукції та її реалізації ВАТ “Калуський ЗКУ” станом на період від 01.01. по 30.09.2005 року.
    При проведенні перевірки вказаних питань аудитору не було всіх потрібних документів.
    Ми підтверджуємо, що за винятком усіх невідповідностей, фінансовий звіт в усіх аспектах достовірно і повно подає фінансову інформацію про підприємство станом на 31.09.2005р. згідно з нормативними вимогами до організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні.
    Керівник аудиторської фірми Попадинець Н. Р.
    Аудитор Мізерак Н. В.


    Висновок
    Отже, готова продукція – це продукція, що повністю закінчена обробкою на даному підприємстві, пройшла всі стадії технічного випробування, відповідає технічним умовам і стандартам, не потребує подальшої обробки на цьому підприємстві і здана на склад.
    Класифікується готова продукція за формою, ступенем готовності і технологічною складністю. За формою є уречевлена, результати виконаних робіт і наданих послуг. За ступенем готовності – готова продукція, напівфабрикати і неготова. За технологічною складністю – проста, складна.
    Оцінюється готова продукція за первісною вартістю відповідно до П(С) БО-9 “Запаси” і П(С) БО-16 “Витрати”. Оцінка здійснюється за одним із таких методів: ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів; середньозваженої собівартості, ФІФО, ЛІФО; нормативних затрат; ціни продажу.
    Метод ЛІФО був виключений з переліку методів, дозволених для застосування з метою ведення бухгалтерського обліку наказом Мінфіну України від 22.11.2004р. №731, який набрав чинності 18 грудня 2004р.
    Випуск продукції з виробництва та передача її на склад оформлюється накладними, відомостями, приймально-здавальними документами, актами приймання. Вони виписуються в двох примірниках, один з яких призначений для здавальника, а інший – залишається на складі.
    На складі в облікових регістрах (картках, відомостях, сальдових відомостях, оборотних відомостях або книзі складського обліку) готова продукція обліковується в кількісному вираженні.
    Для синтетичного обліку готової продукції призначено активні рахунки 26 та 27, 26 – “Готова продукція”, 27 – “Продукція сільськогосподарського виробництва”.
    Реалізованою продукцією підприємства вважається продукція (товари, роботи, послуги), за яку покупцеві (замовникові) пред’явлені розрахункові документи. Реалізованою вважається також продукція, за яку підприємство-продавець одержало оплату або авансові платежі.
    Бартерною угодою називають товарообмінну операцію, яка передбачає передачу права власності на товари без платежу за участю грошових коштів (тобто натуральний обмін).
    Порядок відображення у звітності здійснюється за допомогою таких статей з балансу: “готова продукція” і відповідно “Дохід (виручка) від реалізації (товарів, робіт, послуг)”, “Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)”.
    Інвентаризацію готової продукції проводять за планом. У процесі інвентаризації визначається фактична наявність цінностей, виявляються відхилення від даних книг обліку і причини відхилень. Інвентаризаційні описи разом з висновками робочої комісії здають до бухгалтерії для виявлення кінцевих результатів.
    Бухгалтерський облік процесів і господарських операцій на підприємстві ведуть згідно з чинним законодавством в Україні. Інформація , висвітлена на статтях фінансової звітності є достовірною і відповідає даним бухгалтерського обліку наявності та руху готової продукції, про що підтверджують результати аудиту.
    В загальному ВАТ “Калузький завод комунального устаткування” є платоспроможним підприємством із середнім рівним платоспроможності, про що підтверджують нам показники ліквідності і платоспроможності на початок і на кінець звітного періоду. Зокрема, коефіцієнт поточної ліквідності, що збільшився на 0.093. на кінець звітного періоду і характеризує достатній обсяг обігових коштів для погашення боргів поточного періоду.
    Крім вищеназваного коефіцієнта оборотності готової продукції (2,6-2,7) означає, що на одиницю коштів, вкладених у виробництво продукції отримують 2,7 – 2,6 грн. виручки, а це підтверджує про ділову активність підприємства за звітний період.


    Використана література
    1. Закон України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність” від 16.07.1999р. №996 – XIV зі змінами та доповненнями. Ткаченко. Бухгалтерський облік.
    2. Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” у редакції ЗУ від 22.02.1997р. №283/97 – ВР, зі змінами та доповненнями. Ткаченко. Бухгалтерський облік.
    3. Закон України “Про господарські товариства” № 1576-ХІІ від 19.09.1991р. // Бухгалтерія: Збірник систематизованого законодавства. – 2002. – №11. – ст. 33-47.
    4. Закон України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” №1775-ІІІ від 01.06.2000р. // Бухгалтерія: Збірник систематизованого законодавства. – 2002. – №11. – ст. 47-58.
    5. Закон України “Про податок на додану вартість” // Урядовий кур’єр 1997р., №80-81.
    6. Закон України “Про підприємництво” №698 від 07.02.1991р. // Бухгалтерія: Збірник систематизованого законодавства. – 2002. – №11. – ст. 6-11.
    7. Закон України “Про підприємства в Україні” №887-ХІІ від 27.03.1991р. // Бухгалтерія: Збірник систематизованого законодавства. – 2002. – №11. – ст. 18-33.
    8. Закон України “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.2003р. // Податки і бухгалтерський облік. – серпень, 2003/№63 (621). – ст. 2-51.
    9. Закон України “Про аудиторську діяльність” // відомості ВРУ. – 1993. – №23. – ст. 244; 1995. – №33. – ст. 259; Голос України. – 1996. – №44 (1294). – 06.03.1996р.; – №68 (1318). – 11.04.1996р. – 1997. – №187 (1687). – 04.10.1997р.
    10. Указ Президента України “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва” із змінами і доповненнями, внесеними Указом Президента України від 28.06.1999р. №746/99 // Все про бухгалтерський облік. – №106 (774), 2002. – ст. 5-12.
    11. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій.
    12. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 “Запаси” затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20 жовтня 1999р. №246.
    13. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999р. №318.
    14. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”. Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999р. №87.
    15. Положення “Про введення касових операцій у національній валюті в Україні” затверджене Постановою Правління НБУ №72 від 19.02.2001р. // Бухгалтерія №33 від 14.08.2003р., ст. 23-34.
    16. Постанова КМУ “Про порядок державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності” №740 від 25.05.1998р. // Бухгалтерія: Збірник систематизованого законодавства. – 2002. – №11. – ст. 13-14.
    17. Кодекс професійної етики аудиту.
    18. Міжнародні нормативи аудиту.
    19. Інструкція “Про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті України” (Бухгалтерія 2001р. №20/1).
    20. Інструкція з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу. Затв. ДКУ 30.10.98р., №90 // все про бухгалтерський облік. – 1998. – №118 (300). – ст. 15-21.
    21. Бахун Ю. Good Bye, Метод ЛІФО // Бухгалтерія, №6 (629) від 7 лютого 2005р. – ст. 35.
    22. Білуха М. Т. “Аудит у бізнесі” посібник для бізнесменів – Дніпропетровськ: Перском, 1994. – 240 с.
    23. Бухгалтерський облік і звітність в Україні: Збірник норм.-прав. актів / уклад. М. І. Камлик. – К.: Атіка, літера ЛТД, 2001. – 725 с.
    24. Бухгалтерський облік в Україні. Навчальний посібник. Нормативно-практичні матеріали. За ред. Р. Л. Хом’яка. – Львів: Національний університет “Львівська політехніка” (Інформаційно-видавничий центр “Інтелект+” Інституту післядипломної освіти), “Інтелект-Захід”, 2001. – 728 с.
    25. Бухгалтерський облік та фінансова діяльність в Україні: Навчально-практичний посібник / За ред. С. Ф. Голова. – Дніпропетровськ, ТзОВ “Баланс-Клуб”, 2000. – 768 с.
    26. Бухгалтерський облік і фінансова звітність – об’єкти фінансового контролю. Метод. посібник. – К.: Атіка, ельга. – 2003. – 304 с.
    27. Бутинець Ф. Ф. Бухгалтерський фінансовий облік. Житомир: ЖІТІ, 2000. – ст. 195.
    28. Бутинець Ф. Ф. Бухгалтерський фінансовий облік – 3-тє видання, перероблене і доповнене. – Житомир: ЖІТІ, 2001. – ст. 327.
    29. Гуцайлюк З. В., Мех Я. В., Щерба М. І. Аудит (нормативи, методика, збірник завдань) – Тернопіль: Економічна думка, 2002. – 190 с.
    30. Давидов Т. М. Аудит: навч. Посібник 2-ге видання, перероблене і доповнене. – К.: Товариство “Знання”, КОО, 2001. – 363 с.
    31. Довідник приватного підприємця / За ред. В. Д. Кольги. – К.: Літера ЛТД. – 2001. – 224 с.
    32. Дорош Н. І. Аудит: методологія і організація. – К.: Товариство “Знання”, КОО. – 2001. – 402 с.
    33. Зубілевич С. Я., Голов С. Ф. Основи аудиту. К.: ділова Україна, 1996р. – 374 с.
    34. Ковальов Д. Облік інвентаризації основних засобів // Все про бухгалтерський облік, №112 (1023) від 29 листопада 2004р. – ст. 5.
    35. Кужельний М. В., Калюга Є. В. Контроль фінансової звітності і правильності її складання: Навч.-метод. Посібник. – К. Ельга, 2001. – 240 с.
    36. Нагорний В. Коли і як проводять інвентаризацію // Все про бухгалтерський облік, №112 (1023) від 29 листопада 2004 р. – ст. 5
    37. Поддєрьогін А. М. Фінанси підприємств: підручник 3-тє видання, перероблене і доповнене. – К.: KUEV, 2000. – ст. 290.
    38. Кашник Н. І. Бухгалтерський облік та звітність в Україні: збірник нормативно-правових актів / К.: Атіка, літера ЛТД, 2001. – ст. 572.
    39. Хліпальська Вплив витрат на придбання та зберігання запасів на взаємозв’язок “витрати-продаж-прибуток” // Бухгалтерський облік і аудит, №5 від 12.2004. – ст. 37.
    40. Хом’як Р. Бухгалтерський облік в Україні. – К. 2001. – ст. 142.
    41. Ткаченко Н. М. Бухгалтерський облік на підприємствах України: 5-те видання, доповнене й перероблене. – К.: А.С.К., 2000. – ст. 412
    42. Шеремет О. О. Фінансовий аналіз: навчальний посібник. – К., 2005. – ст. 888.
    43. Шеремет О. О. Фінансовий аналіз: навчальний посібник. – К.: Міленіум, 2003. – ст. 152.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы