Облік податкових платежів (в 1С:Бухгалтерія 7.7)

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Облік податкових платежів (в 1С:Бухгалтерія 7.7)


    Зміст


    1. Автоматизація обліку податку на прибуток та складання Декларації про прибуток підприємства
    Сьогодні в Україні на підприємствах різних галузей, застосовуються такі бухгалтерські програми, як 1С-Бухгалтерія, Торгінфо, Бест тощо, за допомогою яких можна автоматизувати та вдосконалити процес бухгалтерського та податкового обліку.
    На думку автора, найбільш повно задовольняє всі потреби, щодо автоматизації процесу автоматизації розрахунків за податками з бюджетом на українських підприємствах програма 1С-„Бухгалтерія”.
    Розглянемо основні можливості цієї програми.
    Усі конфігурації "1С", призначені для ведення бухобліку, включають, крім стандартних і спеціалізованих, також регламентовані звіти, призначені для регулярної підготовки звітності до контролюючих органів.
    Рис. 1.1. Позабалансові рахунки ВД і ВР у вікні програми „1С”
    Структура довідника ВД/ВР
    Почати роботу з регламентованими звітами можна, вибравши пункт Регламентированные отчеты в меню Отчеты. Вікно, що відкрилося, містить списки форм звітів.
    Однак щоб автоматично заповнити звіти, треба організувати нагромадження інформації з визначених правил. Тоді інформація, що міститься в базі, буде правильно інтерпретована вбудованими алгоритмами звітів.
    Спеціально для ведення податкового обліку прибутку в план рахунків уведені позабалансові рахунки ВД і ВР (рис. 1.1). Аналітичний облік за ними ведеться, зокрема, з використанням субконто Валовые доходы/расходы, якому відповідає однойменний довідник. Розглянемо, як він побудований.
    На рис. 1.2 показано фрагмент декларації і співвідношення її зі структурою довідника. Кожному її рядку відповідає рядок довідника.
    Рис. 1.2. Фрагмент декларації і співвідношення її зі структурою довідника
    Довідник має ієрархічну структуру; якщо якийсь рядок вимагає розшифрування даних у додатку (у новій формі декларації за номером рядка і показника відразу міститься код додатка, наприклад 01.4 К3) - елемент є групою. Далі інформація деталізується до показників додатка. Наприклад, інформація в додатку К3 розшифровується за доходами (витратами) від операцій з кожним видом цінних паперів (для цього досить відкрити каталог під кодом №3). І так для кожного рядка.
    Після розгляду структури довідника стає зрозумілим процес накопичення інформації. Для кожної операції, за якою виникають валові доходи (витрати) у момент її проведення, подається також рядок декларації, до якого ці доходи (витрати) відносяться.
    Згруповані в такий спосіб обороти за рахунками ВД і ВР потрапляють у відповідні рядки декларації. Побачити і перевірити результат своєї роботи ви можете, сформувавши оборотно-сальдову відомість за рахунками ВР/ВД, її фрагмент показаний на рис. 1.3.
    Рис. 1.3. Оборотно-сальдова відомість за рахунками ВР/ВД
    Після того як дані за період згруповані, проведені документи, а також регламентні документи, що закривають період у податковому обліку, можна розпочинати формування декларації.
    Реформація довідника. Після змін, внесених Законом №349 до Закону про прибуток, Порядком №153 затверджена нова форма декларації. Як бачимо, показаний на рис. 1.1 довідник відповідає показникам оновленої декларації. Вони цілком змінилися, тому введено автоматичну обробку, що створює в довіднику нову групу й автоматично редагує документи. Вона викликається при першому формуванні декларації, якщо виявляється, що довідник ще не реформований. Інтерактивний доступ до неї можливий і через меню Помощь/Дополнение к описанию конфигурации. У доповненні до опису треба знайти відповідний пункт (вперше обробка з'явилася в релізі 7.70.211). Таблиця відповідностей, невеликий фрагмент якої наведений на рис. 1.4 не тільки допоможе при редагуванні, а й, оскільки до старої форми декларації за п'ять років багато хто встиг звикнути, виявляється корисною під час заповнення декларації.
    Рис. 1.4 Таблиця відповідностей статей доходів/витрат
    Декларація про оподаткування прибутку. Декларація складається з основної частини, семи квартальних додатків (позначених буквою К) і ще чотирьох за календарний рік, позначених буквою Р.
    Декларація заповнюється в тисячах гривень з одним десятковим знаком. (При формуванні декларації є можливість сформувати її для самоперевірки ще й у гривнях з копійками, для чого в заголовній частині встановлюють прапорець с копейками). Формується наростаючим підсумком за чотири періоди.
    Додатки, які залишаються порожніми через відсутність у платника податку відповідних операцій, подавати не треба. Таким чином, обсяг декларації значно скоротився. Якщо проаналізувати зміст додатків, можна дійти висновку, що основна маса торговельно-виробничих підприємств за квартал може обме-житися поданням самої декларації і додатків К1/1 і К6, які ми розглянемо докладно.
    Автозаповнення додатка К1/1
    Додаток К1/1 складається з чотирьох таблиць, які використовуються для уточнення відразу чотирьох рядків декларації. Перша таблиця присвячена розрахунку приросту/убутку балансової вартості запасів. Після змін у законі приріст балансової вартості включається до валових доходів (раніше виключався з валових витрат).
    Рис. 1.5. Розрахунок приросту/убутку балансової вартості запасів
    Як видно на рис. 1.5, ви повинні позначити, який з двох дозволених методів оцінки вартості запасів, що вибувають, ви використовували. У новому релізі конфігурації (7.70.251) з'явилася можливість повністю автоматичного списання партій запасів у бухгалтерському обліку методом ФІФО (і методом ЛІФО теж). Для автоматичного списання треба встановити в періодичній константі Метод партионного учета (меню Операции/Константы) значення FIFO. Для методу ідентифікованої собівартості встановлюється значення по партиям, сам метод передбачає вибирати партії вручну, однак застосування його в бухобліку обмежується вимогами П(С)БО.
    Не секрет, що багато хто вибирав метод середньозваженої собівартості тільки тому, що такий вибір не вимагав жодного втручання при проведенні документів. Тепер так реалізовано і метод ФІФО.
    Складається таблиця наростаючим підсумком за рік. Порядок складання Декларації про податок на прибуток (наказ ДПАУ від 29.03.2003 р. №143) залишився колишнім: від вартості за даними бухгалтерського обліку на початок року віднімається вартість на кінець періоду, приріст включається до валових доходів, збиток збільшує валові витрати.
    Більшість комірок має розшифрування. Якщо навести курсор на комірку і натиснути кнопку расшифровать (або кнопку F5), ви побачите, як провадиться розрахунок показника (на рис. 1.5 показано розшифрування показника р. А6 гр. 3).
    Для запасів у незавершеному виробництві і готовій продукції алгоритм враховує коефіцієнт матеріальної складової. Насправді розрахунок провадиться точніше, враховується матеріальна складова в загальновиробничих витратах. Формула розрахунку коефіцієнта:
    Оборот Д-т 23 К-т 80 + Оборот Д-т 23 К-т 91 | х | Оборот Д-т 91 К-т 80
    Оборот Д-т 91 К-т (80, 81, 82, 83, 84, 85)
    Оборот Д-т 23 К-т (80, 81, 82, 83, 84, 85, 91)
    Якщо ви погоджуєтеся з позицією ДПАУ, що в перерахуванні бере участь уся вартість запасів, а не тільки матеріальна складова, сформуйте "Оборотно-сальдову відомість" за відповідний декларації період і перенесіть початкове і кінцеве дебетове сальдо рахунків 23 "Виробництво" і 26 "Готова продукція" відповідно у стовпчики 3 і 5 рядків А2 і А3. Автоматично будуть перераховані всі підсумки. Балансова вартість запасів у роздрібній торгівлі (рядок А6) враховується без торгової націнки.
    У новому релізі з'явилася можливість роздільно зберігати вартість товарів у податковому і бухгалтерському обліку. У податковому обліку не відображаються суми переоцінок товарів і не враховується вартість товарів, що не використовуються в господарській діяльності.
    Для обліку і збереження відхилень вартості з'явилася ціла група позабалансових рахунків. Протягом місяця відхилення фіксуються на рахунках з позначенням "О". Новий регламентний документ "Закрытие налогового периода" розраховує за кожною партією і фіксує відхилення, необхідні для автоматичного заповнення таблиці.
    Необхідно звернути увагу на заповнення гр. 4 "Запаси, використані не в господарській діяльності". У цій графі (незважаючи на назву) слід відобразити всі витрати, що проходять по всіх інших рядках, крім 04.1. Наприклад, підприємство купило матеріали, і витрати на їх придбання відобразилися в рядку 04.1. Надалі ці матеріали пішли на ремонт основних фондів, такі витрати відображені у рядку 04.10. Таким чином, вибуття запасів враховане. Щоб не відбулося подвійного визнання їх ще раз при розрахунку убутку запасів, у гр. 4 таблиці ставлять балансову вартість таких запасів.
    Друга таблиця додатку присвячена розрахунку амортизаційних відрахувань.
    Рис. 1.6. Розрахунки амортизаційних відрахувань
    У конфігурації окремо ведеться облік необоротних активів на рахунках бухгалтерського обліку й окремо, за правилами, визначеними Законом про прибуток, облік основних фондів (на позабалансових рахунках ОЗ) і нематеріальних активів (на позабалансових рахунках НА). На рис. 1.6 видно, що в декларацію переноситься кредитовий оборот відповідних позабалансових рахунків. Тому прийнято будь-які інші операції, які за змістом зменшують вартість групи, проводити за дебетом рахунка з від'ємним знаком ("червоним").
    У третій таблиці додатка (рис. 1.7) провадиться облік витрат на поліпшення основних фондів у межах 10%, дозволених пп. 8.7.1 Закону про прибуток. Заповнюється таблиця наростаючим підсумком. У новому релізі також враховано, що суми, які перевищуватимуть зазначену межу, розподіляються пропорційно вартості груп або окремих об'єктів 1-ї групи, згідно з абз. 2 того ж підпункту Закону.
    Рис.1.7. Витрати на поліпшення основних фондів
    Четверта таблиця додатка (не показана) присвячена розрахунку прибутку від більш рідкісних у практиці операцій із землею. Для її побудови вибираються обороти за рахунком ВР і ВД з аналітичною ознакою операції з землею (продаж/купівля).
    Автозаповнення додатка К6
    Ще один додаток, який заповнюватимуть усі підприємства, - це додаток К6. Він складається з двох таблиць.
    Таблиця 1 додатка К6 присвячена розрахунку зменшення сум нарахованого податку на прибуток на суми торгових патентів, виплачених дивідендів, сум податку, сплаченого за кордоном. Для її заповнення використовується дебетовий оборот за період, що відповідає періоду декларації, за рахунком 6416 "Податок на прибуток". Обороти за аналітичними об'єктами відповідають зазначеним у таблиці рядкам додатка. Другу таблицю додатка К6 заповнюють підприємства, що мають філії і сплачують консолідований податок на прибуток. Таблиця розшифровує показник рядка 13.6 таблиці 1 (див. Табл. 1.1) і заповнюється за звітністю філій (автоматизація не передбачена).
    Таблиця 1.1
    Додаток К6
    Ряд. К6 | Субконто
    13.1 | ТоргПатент
    13.2 | ТоргПатентФил
    13.3 | ТоргПатентПункт
    13.4 | ПрибЗаРубеж
    13.5 | СПассПриб
    13.6 | КонсолНалог
    13.7 | УплНалогНаДив
    Валові доходи
    У новій декларації дохід враховується за різними видами господарських операцій. У Порядку №143 наведена таблиця, відповідно до якої були сформовані алгоритми автоматичного заповнення рядків. Наводимо її фрагмент (таблиця 1.2) з посиланнями на пункти Закону про прибуток.
    Таблиця 1.2
    01.1 | пп. 4.1.1
    01.2 | пп. 5.9
    01.3 | пп. 7.10
    01.4 | пп. 7.6
    01.5 | пп. 8.9
    01.6 | пп. 4.1.2-4.1.6 (крім пп. 4.1.5)
    Таким чином, у конфігурації для доходів у першому рядку вибираються записи, що відповідають доходам від продажу товарів, робіт, послуг, у другому відображається приріст балансової вартості запасів, у третьому - доходи, нараховані виконавцями довгострокових договорів, у четвертому - доходи від продажу цінних паперів, у шостому - інші види доходу, зокрема, доходи від операцій оренди, додатний результат перерахування заборгованостей у валюті тощо. У другому рядку відображаються: коригування доходів, зв'язані зі зміною вартості проданих товарів (р. 02.1), рядок 02.2 призначений для виправлення самостійно виявлених помилок - занижена (завищена) сума включається зі знаком плюс (чи мінус), 5% штрафна санкція включається в рядок 22 декларації, у рядку 02.3 відображаються суми доходів від врегулювання сумнівної і безнадійної заборгованості.
    Валові витрати
    Для формування показників валових витрат використовуються обороти рахунка ВР за відповідними аналітичними об'єктами.
    У рядок 04.1 потрапляють витрати на придбання товарів, робіт, послуг. У рядку 04.2 зазначається убуток балансової вартості запасів. В інших рядках відображаються витрати.
    У рядку 04.3 показуються витрати платника на оплату праці.
    У рядку 04.4 відображаються суми податків і зборів, що нараховуються на суми, зазначені в рядку 04.3. У наступний рядок потрапляють добровільні внески на додаткове пенсійне страхування. Передбачено новий алгоритм розрахунку показника 04.6 "Сума податків, зборів (обов'язкових платежів), крім позначених у рядку 04.4". Для нього вибираються кредитові обороти рахунків 6412 "Акцизний збір", 6414 "Місцеві податки", 6417 "Розрахунки за іншими податками", 642 "Розрахунки за обов'язковими платежами" і обороти рахунка 651 "Розрахунки з пенсійного страхування" за операціями, з яких стягується внесок до ПФ, крім розрахунків з працівниками. Нагадаємо, що при оформленні таких операцій (наприклад, купівлі валюти), якщо треба зазначати вид валових доходів, слід вибрати з довідника значення не доход и не затрата. Те ж стосується і комунального податку. Інакше витрати в декларації будуть враховані двічі: і за оборотом рахунка, і за сумою записів на рахунку ВР.
    Рядок 05 "Коригування валових витрат" заповнюється аналогічно до коригування валових доходів (ряд. 02).
    При визначенні об'єкта оподатковування передбачено автоматичне заповнення рядка 09, куди, відповідно до перехідних положень Закону України від 24.12.2002 р. №349-IV, потрапляють збитки, отримані до 2003 року, якщо в інформаційній базі збережена декларація про прибуток за IV квартал 2002 року. Для підприємств, що мають пільги, за даними інформаційної бази автоматично заповнюється рядок 10 "Прибуток, звільнений від оподаткування" і відповідно додаток К5.
    Зазначимо: якщо навіть ви редагуєте таблицю декларації вручну, провадиться автоматичний перерахунок усіх підсумкових показників (у зелених комірках), що теж робить роботу ефективнішою.
    2. Автоматизація обліку ПДВ
    "1С:Бухгалтерія для України" дозволяє автоматизувати облік ПДВ. Нижче, в якості прикладу, ми розглянемо, як вести облік податкового кредиту.
    При здійсненні операцій з придбання товарів, робіт, послуг у платників ПДВ виникає право на податковий кредит. Для бухгалтерського обліку податкового кредиту в конфігурації використовуються субрахунки (рис. 2.1). Аналітичний облік на рахунку 6415 розрахунків з ПДВ ведеться в розрізі субконто "Податки і відрахування", на субрахунку "Неотримані податкові накладні" рахунка 644 "Податковий кредит" - у розрізі контрагентів і замовлень.
    Порядок формування сум податкового кредиту визначено пп. 7.4.1 і 7.4.3 ст. 7 Закону про ПДВ. Дата виникнення права на податковий кредит визначається відповідно до п. 7.5 ст. 7 цього Закону. Облік податкового кредиту ведеться на підставі відомостей, зафіксованих у податкових накладних і додатках до них, інших документів, на підставі яких складається книга придбання. інформація книги придбання узагальнюється і формуються показники розділу II "Податковий кредит" декларації з ПДВ. Операції з придбання відображаються в декларації за той період, до якого належить виникнення права на податковий кредит.
    Рис. 2.1
    Документообіг
    Схема обігу документів з обліку податкового кредиту з ПДВ в конфігурації показана на рис. 2.2. Податкові накладні (інші документи податкового обліку - чеки, ВМД), що надходять на підприємство, реєструються в конфігурації за допомогою документа "Запись книги приобретения". Якщо в конфігурації вже введено документи, що відображають надходження активів ("Приходная накладная", "Дополнительные расходы на приобретение"), документ "Запись книги приобретения" рекомендується вводити на їх підставі. Крім них документом-підставою можуть бути відповідні "Договор" і "Счет входящий".
    У разі якщо константа Налоговый кредит только по налоговой накладной має значення "Да", цей документ формує проведення за дебетом рахунка розрахунків з ПДВ і кредитом рахунка "Неотримані податкові накладні".
    Побудова книги придбання і декларації з ПДВ відбувається шляхом групування даних з документів "Запись книги приобретения".
    Документ "Запись книги приобретения"
    Розгляньмо приклад реєстрації в програмі податкових накладних.
    Приклад 1. 05.12.2001 р. у бухгалтерію ТОВ "Акрон" надійшли податкові накладні на запаси, оприбутковані ПН-000002 від 05.12.2001 р., транспортні витрати РНП-000002 від 05.12.2001 р., 17.12.2001 р. від постачальника надійшов розрахунок коригування (форма 2) за поверненими нами (ВП-000001 від 14.12.2001 р.) тканинами.
    Для реєстрації податкових накладних призначено документ "Запись книги приобретения" (меню Документы/Налоговый учет, пункт Запись книги приобретения). Зручно використати режим "ввод на основании", оскільки це економить час і зменшує можливість помилок введення. Відкриймо журнал "Приходные накладные" і виберімо ПН-000002. Для введення "на підставі" можна натиснути клавіші ALT+F9 або викликати натисненням правої кнопки миші на документі контекстне меню і вибрати в ньому відповідний пункт. Зі списку, що з'явився, документів, доступних для введення на підставі, виберімо "Запись книги приобретения".
    Рис. 2.2
    На рис. 2.3 наведено заповнену електронну форму документа. Усі реквізити, крім виділених, скопійовано з відповідних реквізитів документа-підстави. Номер і дата присвоюються автоматично.
    Рис. 2.3
    У полі Номер документа поставимо номер податкової накладної постачальника.
    Якщо оплату було зроблено, її дата зазначається в полі Дата оплаты.
    У разі операції з імпорту (увімкнено прапорець Операция по импорту) у відповідних полях слід зазначати дату видачі податкового векселя, дату оплати, зазначену на векселі, та дату його фактичної оплати.
    Документ "Запись книги приобретения" формує проведення за дебетом рахунка 6415 і кредитом рахунка 6442 "Неотримані податкові накладні" тільки в тому випадку, якщо в полі Вид документа вибрано Налоговая накладная і константа Налоговый кредит только по налоговой накладной встановлена в значення "Да".
    У роботі реального підприємства при введенні документа часом важко сказати, чи було здійснено оплату за договором. Це можна дізнатися, сформувавши стандартний звіт "Анализ субконто". Для першого субконто встановімо такі параметри: Вид субконто1 - "Контрагенты", режим Отбирать, Субконто1 - "Ткани ОАО". Для другого субконто відповідно "Заказы", Отбирать, "Договор" і зазначмо конкретний договір - ДГ-000002. Зазначати третє субконто у цьому випадку не треба.
    На рис. 2.4 наведено друковану форму документа. Кредитовий оборот рахунка 63 свідчить про те, що матеріал був оприбуткований, відсутність дебетового обороту - що оплати ще не було. За потреби можна деталізувати цифру, яка нас цікавить, двічі клацнувши по ній мишею. При цьому відкриється звіт "Карточка счета", який містить усі операції за цим рахунком за поточний період.
    Рис. 2.4
    Аналогічно зареєструємо податкову накладну на доставку тканин (на підставі документа РНП-000002) і розрахунок коригування (на підставі документа ВП-000001, який зберігається в журналі "Возвраты"). Кожний документ при записі формує один запис у журналі. Після введення цих документів у журналі "Книга приобретения" (рис. 2.5) у нас є три записи - дві податкові накладні і розрахунок коригування.
    Рис. 2.5
    Звіт "Книга приобретения"
    Для формування книги придбання треба вибрати відповідний пункт у меню Отчеты або кнопку Печать книги приобретения в журналі "Книга приобретения". У запиті, що з'явився, слід зазначити період, за який формуватиметься звіт (за умовчанням цей період - день робочої дати). Якщо книга ведеться за допомогою комп'ютера, можна надрукувати "Лист книги приобретения", який пронумеровується і підписується відповідальною особою. Дані з "Листа..." заносяться до книги придбання загальним підсумком за день. Фрагмент аркуша книги для нашого прикладу показано на рис. 2.6.
    Рис. 2.6
    Дані документів "Запись книги приобретения" групуються у стовпчиках книги придбання залежно від особливостей виду ПДВ операцій.
    Для кожного запису враховують:
    де придбавалися товари, роботи, послуги (на митній території України чи за її межами);
    чи включаються до валових витрат (або підлягають амортизації) витрати, пов'язані з їх придбанням;
    для здійснення яких операцій (оподатковуваних чи тих, що не обкладаються ПДВ) використовуватимуться ці товари, роботи, послуги;
    чи входить ПДВ в ціну товарів, робіт, послуг.
    Зверніть увагу: перші три пункти вибираються в електронній формі документа "Запись книги приобретения" (група реквізитів Вид операции, рис. 2.3), четвертий - реквізит Вид НДС. При цьому враховується вид операції. В електронній формі він вибирається зі списку.
    У нашому випадку купівлю здійснено в Україні, тому доступні тільки два значення, показані на рис. 2.3. При надходженні з імпорту можна зазначити види операції, наведені на рис. 2.7. Значення Погашение налогового векселя, Импорт товаров, на которые оформлен налоговый вексель, Работы, полученные от нерезидента використовуються для заповнення стовпчиків 6-10 книги, тобто коли ми не маємо права на податковий кредит у цьому періоді. Таке групування дозволяє повністю охопити всі можливі випадки відображення операцій у книзі придбання.
    Рис. 2.7
    Звіт "Декларация по НДС"
    У групу регламентованих звітів входять повна і скорочена форми декларації з ПДВ. Розділ II "Податковий кредит" в обох формах однаковий. Щоб скласти декларацію, у списку Регламентированные отчеты (меню Отчеты) слід вибрати потрібний варіант. Форма звіту містить панель з кнопками керування і табличну частину - образ бланка декларації. Жовті комірки у формі бланка доступні для редагування, зелені є підсумковими і не можуть бути змінені. Для деяких комірок передбачено деталізацію показників.
    Рис. 2.8
    На рис. 2.8 показано фрагмент декларації з розшифруванням рядка 10. Текст розшифруванням показує, як групуються показники - в рядок 10.1 увійшов обсяг придбання на території України товарів (робіт, послуг), що обкладаються ПДВ за ставкою 20%, вартість яких входить до валових витрат і які використовуються для операцій, що обкладаються ПДВ (у книзі продажу відповідає значенню стовпчика 13).
    Звернімо увагу на те, що у звітному періоді у нас було коригування показників. Рядок 16 розділу заповнюється тільки для тих коригувань, які стосуються попередніх розрахункових періодів. Якщо коригування стосується податкового кредиту поточного періоду, воно окремо не виділяється, а враховується при розрахунку показника одного з основних рядків. Відомості про обсяг операцій, щодо яких зроблено коригування, відображаються у стовпчику 16 Книги придбання, відповідні суми ПДВ - у стовпчику 17 (рис. 2.6).
    Відомості про коригування поточного періоду можна вибрати з книги придбання і скоригувати показники (суми 2080 в колонці А і 416 в колонці Б, рис. 2.6).
    Друкована форма документа відповідає затвердженій наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. №166 "Про затвердження форми податкової декларації та порядку її заповнення і подання" зі змінами. Можна надрукувати як заповнену декларацію, так і її бланк.
    Отже, "1С:Бухгалтерія для України" дозволяє реалізувати облік податкових накладних постачальників (та інших документів податкового обліку), групувати записи у книгу придбання (з її автоматичним веденням за встановленою формою) і формувати декларацію з ПДВ в повній і скороченій формі. Звіти "Книга приобретения" і "Декларация по НДС" автоматично заповнюються на підставі введених документів "Запись книги приобретения", тому коректність їх заповнення має велике значення.


    Література
    Закон України "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні" від 16.07.1999 p., №996-XIV.
    Закон України "Про податок на додану вартість" від 3.04.1997 p., №168/97-ВР (з наступними змінами і доповненнями).
    Закон України "Про систему оподаткування" від 25.06.1991 р. (з наступними змінами і доповненнями).
    Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств” N 335/94-вр від 28.12.94. В редакції Закону N 440-ІV від 16.01.2003
    Закон України „Про господарські товариства” N 1576-XІІ від 19 вересня 1991 року в редакції закону N 762-ІV від 15.05.2003, ВВР, 2003, N 30, ст.247
    Указ Президента України ”Про Концепцію амортизаційної політики” від 7 березня 2001 року N 169/2001.// Урядовий кур'єр. -2001.  №55.
    Декрет КМУ „Про податок на прибуток підприємств і організацій” від 26 грудня 1992 року N 12-92. (В редакції Закону N 2121-III від 07.12.2000, ВВР, 2001, N 5-6, ст.30 )
    Інструкція по бухгалтерському обліку податку на додану вартість. Затвер-джена наказом Міністерства фінансів України від 1.07.1997 р. (з наступни-ми змінами і доповненнями), №218.
    Наказ Мінфіну „Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування” N 291 від 30.11.99
    Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 "Дохід", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. №290, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 14.12.1999 р. за N 860/4153.
    Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 "Витрати", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. №318, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 19.01. 2000 р. за №27/4248.
    Автоматизація податкового обліку: "Бест-Звіт". Уроки.// Дебет-Кредит, електронна версія -
    Давыдова Т. Учет НДС по поступившим материалам. // Дебет-кредит. -2002. -№7.
    Єлисєєв А., Підлужний М. Податкове планування. Мінімізація податків законними способами. –Львів, Центр Бізнес-Сервісу, 2003, - 320 с.
    Нова бухгалтерія. Як правильно платити ПДВ. - Бібліотека "Дебета -Кредита", 2001. - 386 с.
    Панасюк В.М. Ковальчук Є.К. Бобрівець С.В. Податковий облік: Навчальний посібник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2002. – 260 с.
    Рева Т.М. Податковий менеджмент: навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 282 с.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы