Валеологія. Розробка індивідуальної оздоровчої системи

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат на тему:
    Валеологія. Розробка індивідуальної оздоровчої системи


    ПЛАН
    1. Принципи побудови індивідуальної оздоровчої системи.
    2. Загальні вимоги до індивідуальної оздоровчої системи.
    3. Поради з розробки та виконання індивідуальної оздоровчої системи.
    4. Приблизний варіант індивідуальної оздоровчої системи.


    Розробити індивідуальну оздоровчу систему ви зможете, спираючись на наукові знання про людину та природу. Щоб уникнути серйозних помилок при її створенні, слід керуватись основними принципами побудови систем. Правильно розроблена індивідуальна оздоровча система – запорука вашого духовного, психічного, фізичного та соціального благополуччя.
    Хотілося б нагадати вам висловлювання автора системи природного оздоровлення Г.С. Шаталової: «Людський організм – найдосконаліша цілісна система, що саморегулюється і самооновлюється. Не заважайте йому своїм нездоровим, що йде врозріз із приписами природи, способом життя, і він віддячить вам гармонією повного духовного, психічного та фізичного здоров'я». Ці слова необхідно пам'ятати під час розробки та застосування індивідуальної оздоровчої системи. Для ефективнішого впливу на організм індивідуальної оздоровчої системи її протягом життя можна творчо змінювати, доповнювати й удосконалювати.
    1. ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ОЗДОРОВЧОЇ СИСТЕМИ
    Розробляючи індивідуальну оздоровчу систему, потрібно дотримуватись основних принципів її побудови.
    Коротко розглянемо деякі з них.
    Насамперед слід дотримуватись принципу цілеспрямованості, виходячи з того, що метою індивідуальної оздоровчої системи є формування, збереження та зміцнення здоров'я.
    Принцип науковості вимагає, щоб розробка оздоровчої системи спиралась на об'єктивні закономірності розвитку природи, суспільства та на ваш досвід.
    Принцип системності передбачає врахування всіх аспектів формування здоров'я.
    Принцип єдності теоретичних знань і практики забезпечить практичне значення індивідуальної оздоровчої системи.
    Принцип урахування індивідуальних особливостей вимагає всебічного вивчення всіх особливостей організму індивіда (фізіологічних, психологічних),
    його складного внутрішнього світу, а також аналізу досвіду особистості.
    Таким чином, для створення ефективної індивідуальної оздоровчої системи необхідно вміло використовувати перелічені принципи в їхньому взаємозв'язку і з урахуванням реальних можливостей вашого організму та побутових умов.
    2. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ОЗДОРОВЧОЇ СИСТЕМИ
    Під час побудови й удосконалення індивідуальної оздоровчої системи треба виходити з нижченаведених загальних вимог.
    1. Розробляти індивідуальну оздоровчу систему слід самостійно, користуючись допомогою вчителя чи лікаря. Вони можуть дати вам кваліфіковану консультацію щодо застосування тих чи інших оздоровчих технологій, спрямованих на зміцнення та збереження вашого здоров'я.
    Якщо ви захворіли, вам необхідно проконсультуватись у лікаря для уточнення застосованих вами оздоровчих технологій.
    2. Створюючи індивідуальну оздоровчу систему, керуйтеся тільки науковими знаннями про людину та природу. Філософ Григорій Сковорода зауважив: «Пізнай істину – тоді ввійде у твою кров сонце». Підбираючи оздоровчі методики, узагальнюйте і грамотно використовуйте знання, отримаю вами на уроках біології, хімії, фізики, фізичного виховання.
    3. Підбирати індивідуальні оздоровчі методики потрібно таким чином, щоб вони впливали на здоров'я людини в усіх його аспектах (духовному, психічному, фізичному).
    На здоров'я в духовному аспекті можуть впливати методика СОЕВУС Г.М. Ситіна, елементи самовиховання тощо. Щоб вплинути на здоров'я у психічному аспекті застосовують аутогенне тренування, релаксацію та інші методики.
    На здоров'я у фізичному аспекті значно впливають, наприклад, загартування, дихальна гімнастика, оптимальний руховий режим.
    Найбільшого оздоровчого ефекту можна досягти, підбираючи оздоровчі технології, що гармонійнопоєднуються одна з одною за своїм впливом на здоров'я людини в усіх його аспектах.
    4. Розробляючи індивідуальну оздоровчу систему, треба виходити з того, що людина має фізичне тіло та біоенергетичні поля.
    В індивідуальній оздоровчій системі використовуйте оздоровчі методики, спрямовані на формування здоров'я на рівні біоенергетичних полів (напр., аутогенне тренування, метод СОЕВУС Г.М. Ситіна, дихальні, фізичні вправи, масаж, раціональне харчування). Застосування таких методик сприяє формуванню здорового способу життя.
    5. Індивідуальні оздоровчі технології слід підбирати відповідно до конституції тіла та індивідуальних особливостей фізіологічних процесів організму, з урахуванням психологічних особливостей тощо. Вивчивши свої психологічні особливості, визначте, яка з оздоровчих технологій (аутогенне тренування, метод СОЕВУС Г.М.Ситіна та інші) найкраще підходить вам для підтримки психологічної рівноваги.
    6. Добір оздоровчих методик залежить від віку людини. Наприклад, у юнацькому віці для загартування організму найкраще застосовувати ходіння босоніж, обливання холодною водою, але не моржування. Методику голодування в оздоровчій системі можна застосовувати лише тоді, коли організм повністю сформувався.
    7. Добір індивідуальних оздоровчих технологій, їхнє застосування, а також режим навчання, відпочинку, сну, харчування потрібно узгоджувати та розподіляти з урахуванням біоритмів природи і ваших біоритмів. З цього приводу теоретик і практик здорового способу життя Г.П. Малахов зазначив: «Дотримуйся ритму природи й узгоджуй свою діяльність із ним – це найголовніший закон оздоровлення».
    8. Підчас визначення оздоровчих методик індивідуальної системи слід ураховувати матеріальні, побутові умови вашого життя. Якщо ви мешкаєте у приватному будинку, то можете з мінімальною затратою часу проводити ефективне загартування, обливання за системою П.К. Іванова, а якщо в багатоповерховому – методики загартування можуть бути іншими.
    Вибір занять певним видом спорту залежить від матеріальних можливостей родини. Проте підібрати ефективний комплекс фізичних вправ можна за будь-яких умов.
    9. Підбирати оздоровчі технології бажано з урахуванням національних і родинних традицій. Успішне застосування та вдосконалення індивідуальної оздоровчої системи можливе тільки при веденні щоденника здоров'я. Такий щоденник надалі дозволить правильно та систематизовано її модифікувати.
    3. ПОРАДИ З РОЗРОБКИ ТА ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ОЗДОРОВЧОЇ СИСТЕМИ
    Під час розробки та виконання оздоровчих технологій індивідуальної оздоровчої системи слід враховувати такі рекомендації:–
    Застосування оздоровчих технологій на початкових етапах вимагає певних вольових зусиль. Відхід від правильного їх виконання не дасть бажаного результату.
    У процесі оздоровчих технологій треба враховувати стан організму, його реакції на певні дії та за необхідності змінювати технології, імпровізувати, виконувати те, що «підказує» вам ваш організм. Як зауважив Г.П. Малахов: «Прислухайтесь до власного організму, вникайте в його процеси, пробуйте потроху впливати на них, набирайтесь усвідомленого досвіду – і у вас все буде виходити, незважаючи на Індивідуальну конституцію, вік і хвороби».–
    Вибравши певну оздоровчу систему, дотримуйтесь її, не переключайтесь із однієї системи оздоровлення на іншу.–
    Систематичне виконання оздоровчих технологій – це запорука успіху індивідуальної оздоровчої системи. Не припускайте навіть тимчасового невиконання оздоровчих технологій.–
    Будь-яке навантаження оздоровчих технологій треба підвищувати поступово. Це стосується фізичних і дихальних вправ, загартувальних процедур, змін у харчуванні тощо.–
    Ніколи, ні за яких ситуацій не конфліктуйте. Це не вимагає від вас великих вольових зусиль, однак буде сприяти покращанню духовного здоров'я.–
    Підбирайте та модифікуйте оздоровчі технології з урахуванням екологічного стану навколишнього середовища регіону вашого проживання. Не можна бігати, займатися фізичними вправами, збирати ягоди і трави поблизу доріг і екологічно забруднених зон.
    І останнє, пам'ятайте одинадцяту заповідь П.К. Іванова: «Думок не відділяй від справи. Прочитав – добре, але найголовніше – справи!»
    4. ПРИБЛИЗНИЙ ВАРІАНТ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ОЗДОРОВЧОЇ СИСТЕМИ
    Перелік елементів оздоровчих технологій, які виконуються щоденно в індивідуальній оздоровчій системі:–
    Слідкувати за правильним диханням.–
    Забезпечити сон із доступом свіжого повітря.–
    При потребі робити самомасаж певних частин тіла для зняття втоми.–
    Проводити релаксацію, аутогенне тренування для зняття втоми.–
    Правильно підбирати продукти харчування.–
    Вживати переважно рослинну їжу.–
    Вживання солі, цукру звести до мінімуму.–
    Пити чисту воду.–
    Правильно готувати чай.–
    Вживати чай власного збору.–
    Харчуватись із урахуванням екологічного стану місця проживання.–
    Загартовувати організм.–
    Виконувати вправи для корекції зору.–
    Дотримуватись режиму навчання, праці та відпочинку.–
    Організовувати своє життя з урахуванням біоритмів природи й індивідуальних біоритмів.–
    Боротися зі шкідливими звичками.–
    Не вживати наркотиків, алкоголю, тютюну.–
    Гуманно ставитись до оточення.–
    Підтримувати добрий мікроклімат у сім'ї.–
    Дотримуватись мовного етикету.–
    Постійно підтримувати гарний настрій.–
    Не допускати конфліктних ситуацій.–
    Вести щоденник здоров'я,–
    Усвідомлено ставитись до життя, сприймати його як найвищий дар природи.–
    Формувати індивідуальний здоровий стиль життя.–
    Готуватися до обрання своєї майбутньої професії з урахуванням стану здоров'я.
    Перелік елементів оздоровчих технологій, які виконуються щоденно та сезонно в індивідуальній оздоровчій системі:–
    Кожне купання закінчувати обливанням холодною водою.–
    Відвідувати лазню.–
    Оптимально організовувати рухову активність.–
    Проводити оздоровчі настанови.–
    Якомога більше ходити босоніж.–
    Методично правильно загоряти влітку.–
    По змозі заготовлювати рослинні продукти для чаю та відварів.–
    Застосовувати оздоровчі дієти, очищати організм.–
    Визначити місце сну, навчання, відпочинку з урахуванням геобіологічної сітки.–
    Удосконалювати індивідуальну оздоровчу систему.


    Література:
    Бреханов Й.Й. Валеология - наука о здоровье. - 2-е изд., доп., перераб. - М.: Физкультура и спорт, 1990. - 208 с.
    Бостонов В. ф. Секреты целителей Востока. - Ташкент: Узбекистан, 1993. -304с.
    Дерябин А.М. Продлите молодость свою. -Душанбе: Издательство ЦК КП Таджикистана, 1991. - 334 с.
    ДободинВ.Т. Здоровье и духовность. - С.-Петербург: АО «Комплект», 1991. (Путь к единству: Т. 1, ч. 1, 2) - 389 с.
    Иванченко В.А. Как быть здоровым. - 20-е изд., перераб. и доп. - С.-Петербург:АО «Комплект», 1994. - 302 с.
    Каминский В.Б. Друг здравия: Система природного оздоровления /Сокр. текст А.О.Кузъменко. предисл. З.А. Городицкая. - К: МП «Колаж», 1993. - 304с.
    Лох Ман Чун Г.Е. Эта замечательная йога, или взгляд в себя. - М.: Физкультура и спорт, 1992.
    Малахов Г.П. Целительные силы. Т. 4. Создание собственной системы оздоровления и лечения болезней. - С.-Петербург: АО «Комплект», 1994. - 320 с.
    Орлин В.С. Система природного оздоровления («Детка» Порфирия Иванова). -М.: Советский спорт, 1991. - 48 с.
    Терников Л.И. Рациональная йога. - М.: Знание, 1992. -16с.
    Товстуха Є.С. Українська народна медицина. 1000 унікальних авторських рецептів. - Київ: Рось, 1994. - 349 с.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы