Методика визначення нормативів платежів за використання територій курортно-оздоровчого призначення

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат на тему
    Методика визначення нормативів платежів за використання територій курортно-оздоровчого призначення


    В основі методичних прийомів визначення ставок плати за територіальні ресурси курорту (землі оздоровчого призначення) лежить їх вартісна оцінка, що виходить з рентної концепції і їх граничної корисності.
    Розрахунок ставок цієї плати для організацій забудовників повинен грунтуватись на вартісній оцінці 1 га території курорту і площі, відведеної під будівництво. Цей розрахунок приводять за формулою:
    D = Pj' S
    де: D - ставка плати за територію оздоровчого призначення, грн./рік;
    Pj' -  вартісна оцінка території у-ого курорту;
    S- площа, відведена під будівництво санаторно-курортного закладу, га.
    Діючі санаторно-курортні заклади повинні вносити плату за використання території курорту, в основі якої лежить не тільки її вартісна оцінка, але й фактична потужність цих закладів та медична ефективність здійснюваного в них лікувально-оздоровчого процесу.
    Таким чином, розмір диференційованих нормативів платежів за використання природних курортних ресурсів (W) можна визначити за формулою:  
     
    де: Нi - річна фактична потужність j-го санаторію, люд.;
    Нj - річна курортна місткість j'-ro курорту, люд.;
    Ui - показник медичної ефективності курортного обслуго-вування в і-му санаторію, % тих, що безуспішно лікувались;
    Uj - показник фактичної медичної ефективності курорт-ного обслуговування в цілому поу'-му курорту за рік, % тих, що безуспішно лікувались.
    Дані пропозиції по введенню платежів за природокористування для санаторно-курортних закладів виходять з необхідності стиму-лювати підвищення ефективності використання природних курортних ресурсів і забезпечення їх участі в поповненні місцевого бюджету курортів
    Методика визначення нормативів плати за використання лікувальних мінеральних вод
    Нормативи плати за лікувальні мінеральні води (пелоїди, озокерит) вводяться на основі їх вартісної ренти.
    1. Визначається питома рента від курортного оздоровлення однієї людини в рік. Розрахунок її проводиться за формулою:
    rj = Eij - Eijб
    де: rj - питома диференціальна рента від курортного оздоровлення 1 людини на j-му курорті, грн./люд./рік;
    Eij - питомий супутній економічний ефект від курортного оздоровлення в санаторно-курортних об'єктах i-го профілю на j-му курорті, грн./люд./рік;
    Eijб - питомий супутній економічний ефект від курортного оздоровлення в санаторно-курортних об'єктах ш-го профілю на о-му курорті, який є замикаючим, гри/ люд/рік.
    2. На основі даних гідрогеологічних режимів ремонтно-експлуа-таційних станцій визначається необхідний об'єм споживання бальнеоресурсів (лікувальних мінеральних вод) на добу при питтєвому лікуванні і прийнятті ванни однією людиною.
    3. Розраховується обсяг споживання лікувальних мінеральних вод однією людиною за весь курс лікування (V) (в рік в залежності від курсу лікування - 24, 18 або 15 днів1).
    4. На основі питомої ренти від курортного оздоровлення однієї людини в рік (rj) і обсягу спожитої нею лікувальної води за курс лікування (Vj) визначається питома рента в рік від споживання цієї води за формулою:
    де: rj1 - питома рента від споживання лікувальних мінеральних вод (іншого виду бальнеоресурсу) грн./люд./рік.
    5. Визначається вартісна рентна оцінка 1 м3 лікувальних мінеральних вод шляхом капіталізації річної диференціальної ренти за нормативом порівняльної ефективності капіталовкладень за формулою:
    де: О - вартісна рентна оцінка 1 м3 лікувальних мінеральних вод на j-му курорті.
    6. Розмір ставки плати за лікувальні мінеральні води (курортного збору) з однієї людини повинен виходити з обсягу спожитої нею лікувальної води за курс лікування і її вартісної рентної оцінки.


    Література
    .
    Закон України "Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве регіональне самоврядування" // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - №28. - С 387.
    Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 25 червня 1991 року // Відомості Верховної Ради України. - 1991. - №41. - С.546.
    .
    Закон України "Про плату за землю" від 3 липня 1992 року // Закон і бізнес. - 1992. - №47.
    Закон України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про плату за землю" від 19 вересня 1996 року // Голос України. -1996. -19 жовтня.
    Кодекс України про надра // Відомості Верховної Ради України. - 1994. - №36. - С.340.
    Концепція сталого розвитку України (проект) // Світ. - 1997. - №12.
    Кадастр мінеральних вод України / Під ред. М.В. Лободи. - К., 1996. - 27 с.
    Лісовий кодекс України //Відомості Верховної Ради України. -1994. - №7. - С.99.
    Водний кодекс України // Відомості Верховної Ради України. - 1995. - №24.-С. 189.
    Земельний кодекс України (в ред. Від 13 березня 1992 року) // Відомості Верховної Ради України. - 1992. - №25. - С.354.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы