«Летючий корабель» аналіз

 

«Летючий корабель» аналіз казки

Тема: зображення дружби та взаємодопомоги як ключових по­нять у взаєминах між людьми та досягнення успіху однієї людини за допомогою колективних зусиль.

Ідея: уславлення доброти, дружби, взаємодопомоги, покаран­ня зверхності та пихатості.

Герої казки: дурень, дід, цар, лакей, Слухало, Скороход, Стрілець, Об’їдайло, Обпивайло, Морозко, царівна.

Ознаки казки:

  • У казці ми бачимо чарівні предмети: летючий корабель, солома, що морозить усе навкруги, дрова, з яких виростає військо, живлюща вода.
  • Чудодійні перетворення: з чорного хліба стали білі паляниці, з води – горілка, зрубане дерево перетворилось на корабель, дрова – на військо, лахміття – на багатий одяг.

Чого навчає казка «Летючий корабель»?

Казка «Летючий корабель» вчить нас того, що немає безвихідних ситуацій, а справжні друзі завжди прийдуть на допомо­гу. Якщо ти допомагаєш друзям — то й вони колись допоможуть тобі.

Характеристика дурня «Летючий корабель»

Позитивні риси дурня: добрий, прислухається до порад, везучий, щасливий.

Негативні риси дурня: лінивий, плаксивий, любив багато спати на печі, нічим не цікавився.

Наймолодший син на початку казки нічим не цікавиться, не хоче працювати, чекає на все готове, безпорадний. Тому баба та дідо вважали , що наймолодший син дурний. «всі його лають, сміються з нього, а він, знай, на печі в просі сидить в чорній сорочці». Добре відносились лише до старших синів, не вірили в успіх молодшого, за його поганими вчинками не могли розгледіти його доброту. Вони наказали дурню, аби нікому не признавався, що він їх син. Це говорить про те, що батьки соромились, що у них такий ледачий наймолодший син.

Побачивши золотий корабель та бідність хлопця, почав задавав йому складніші та нездійсненні для звичайної людини загадки. Та хлопець мав добре серце, прислухався до порад, тому зустрів таких друзів, що допомогли йому. Цар свого слова не дотримував, радо віддав за нього свою дочку тільки тоді, коли побачив цар хлопця у багатій одежі попереду великого війська.

Оповідач симпатизує найбільше дурню, бо попри свою погану поведінку хлопець має добре серце та прислухається до порад.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы