Розповідь про Ліну Костенко для дітей

 

З цієї розповіді Ви дізнаєтеся, чим Ліна Костенко прославила Україну та чому вона вважається берегинею українського народу. Цікаві факти про Ліну Костенко допоможуть більше дізнатися про життя поетеси.

Розповідь про Ліну Костенко для дітей

Костенко Ліна Василівна, знаменита на весь світ українська поетеса, з’явилася на світ 19 березня 1930 року у містечку Ржищів, що на Київщині, в родині викладачів. В 1936 році Костенки переїздять до Києва. Вищу освіту здобувала у Київському педагогічному інституті. Але на цьому вона не зупинилась і закінчила ще Московський літературний інститут у 1956 році. Варто відзначити, що поетеса належить до так званого покоління «дітей війни». Саме тому в її роботах часто піднімаються проблеми миру та війни. Ще одна болюча тема творчості Костенко – трагедія Чорнобилю. Проблема екології дуже зацікавила її. Але найбільша частка творів поетеси присвячена історичному життю України.

Твір, який зробив Ліну Костенко знаменитою на весь світ – це роман у віршах під назвою «Маруся Чурай». У його центрі зображена легендарна постать Марусі Чурай — поетеси і автора багатьох народних українських пісень. Дії роману відбуваються в роки визвольної війни українського народу під проводом гетьмана Богдана Хмельницького. Ліна Костенко вдало зобразила трагічну любовну історію Гриця Бобренка та Марусі.

Що зробила Ліна Костенко для України?

Все своє життя вона присвятила національним традиціям, довівши всьому світові і кожному окремому українцю, що наші духовні якості є безсмертними. Саме вони визначають хто ми є насправді.

Ліна Василівна Костенко була найактивнішою учасницею руху шістдесятників. Її збірку під назвою «Зоряний інтеграл» було заборонено цезурою. Але поетесу не заарештували. Дана подія не зламала Ліну, вона продовжила писати і в 1977 році знову почала друкуватися.

Вона нагороджена Державною премією України імені Шевченка, премією фундації Антоновичів, медаллю Святого Володимира та премією Франчески Петрарки. Також Ліна Василівна є лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії ім. Тетяни Теліги, має звання професора Києво – Могилянської академії.

У громадському житті Костенко перестала брати участь у 90-х роках. І навіть відмовилась від отримання звання Героя України. Тільки в 2004 році вона деякий час повертається до громадського життя.

Саме Ліна Костенко прищепила мільйонам українців непохитну віру та впевненість в те, що ми незалежні, гідні і вільні. Що нас не здолати, адже дух наший є незламним.

Сподіваємося, що розповідь про Ліну Костенко допомогла Вам дізнатися багато цікаво про українську поетесу. А свою розповідь про берегиню українського слова Ви можете викласти через форму коментарів нижче.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы