Мистецька та історична вартість творів Івана Котляревського (Варіант 2)

 
В історії української літератури є такі митці, які багатогранно і особливо яскраво в своїй творчості відобразили душу нашого народу, його поетичну вдачу і національну своєрідність. До таких діячів належить і Іван Петрович Котляревський, видатний письменник і поет, засновник нової української літератури, автор безсмертних творів «Енеїда» і «Наталка Полтавка». У важкі для українського народу часи самодержавства йому вдалося розкрити духовну велич свого народу, свої найпотаємніші мрії, а в персонажах своїх творів втілити віру людей в краще майбутнє своєї батьківщини.
І. П. Котляревський народився у 1769 році в родині дрібного чиновника і з дитинства добре знав життя простого українського народу. Творча діяльність письменника поповнила українську літературу багатьма геніальними творами, серед яких є й досі актуальні п’єси та поеми.
Епохальною подією для історії української культури став вихід у світ поеми І. П. Котляревського «Енеїда», яка стала визначним явищем в духовному житті нашого народу. З виходом поеми в українській літературі з’явився твір, який досить серйозно ставив ряд важливих естетичних та суспільних проблем. В основу поеми І. П. Котляревський поклав події однойменного класичного твору римського поета Вергілія, який в стародавні часи створив цілком самобутню, оригінальну поему. Значення поеми І. П. Котляревського важко переоцінити, бо своїм безсмертним твором поет показав значимість українського художнього слова у світовій літературі. Він наглядно довів, що, використовуючи для творчості бурлескний жанр, можна досить правдиво відобразити життя простого народу та щиро посміятися над його ворогами. «Енеїда» стала чи не єдиним на той час твором, що відразу ж став народним. Це цілком закономірно, бо цей високохудожній твір нової української літератури зігрів читачів власним, а не вигаданим світлом.
Добре відомо, що ще Великий Кобзар Т. Г. Шевченко пророкував безсмертя творам І. П. Котляревського. Його пророцтва збулися, бо персонажі творів І. П. Котляревського й досі живуть у графіці, живопису, музиці та інших видах національної творчості. Ім’я творця «Енеїди», як і сама поема, стали уславленими та ще довго будуть турбувати серця читачів.


В чому ж полягає безсмертя творчості видатного поета та письменника І. П.Котляревського? Перш за все, йому вдалося у своїх творах підняти нові теми, звернутися до невичерпних фольклорних скарбів українського народу, багатств його мови, та з’єднати її з найбільш життєздатною мовою літературного твору, удосконаливши техніку книжного слова. Крім того, любов письменника до власного народу, осуд у його творах жорстокості можновладців, їхнього морального каліцтва і паразитизму, проголошення ідеї рівноправності та моральної і розумової вищості простого народу над кріпосниками – усі ці фактори мали не лише літературне і мистецьке, а й велике суспільне значення. Твори І. П.Котляревського в усі часи скеровували читачів на роздуми над долею українського народу, на шлях боротьби за свободу та незалежність, на віру в краще майбутнє і національне відродження.
Творчість І. П. Котляревського має і велике виховне значення, бо саме на його творах вже не одно покоління вчиться любити свою батьківщину, свій народ і рідну мову, навчається бути роботящими та чесними, виховує в собі кращі моральні якості та переймає красу і мудрість добрих почуттів.
Незаперечним мірилом мистецької та історичної вартості творів Івана Котляревського є популярність творчості видатного письменника та поета не тільки у своїх співвітчизників, а і далеко за межами нашої країни. Вже на початку ХХ століття про І. П.Котляревського писали літературні журнали в багатьох країнах Європи, інтерес до його творчості не вщухає і сьогодні.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы