Ієрархія моральних цінностей з мого погляду

 
Яка книга у світі є скарбницею мудрості людства? За яку книгу люди йшли на смерть? З якої книги черпали свою наснагу найгеніальніші письменники світу? Зрозумі­ло, що це Біблія.

Основна роль Біблії в сучасному світі є виховною. Біблійна мораль дуже сувора. А як часто ми порушуємо її принципи! Загальнолюдський досвід утілюють добре відомі десять заповідей. Ось та ієрархія моральних цінностей, яка надала людству можливість досягти всього сучасного розмаїття й повноти життя. Загальнолюдські цінності є не­змінними. Пройде ще багато тисячоліть, а людство про­довжуватиме жити за небагатьма заповідями, які надав Господь Мойсееві на горі Синай.

“Не вбивай”. Ця заповідь, мабуть, найдавніша. Убива­ти не можна тому, що кожна людина має право на життя і є унікальною особистістю. Навіщо ж тоді продовжуються війни, коли в пам’яті людства ще живе згадка про табори смерті?

“Шануй батька й матір своїх”. Здається, усе зрозуміло в цій заповіді. Та чи часто ми замислюємося над тим, що повагу та любов до своїх батьків узаконив не хто інший, як сам Бог? Спробуємо подумати над цим.

“Не кажи неправди”. Дуже проста і зрозуміла заповідь. Якщо всі будуть брехати, то скоро у світі не залишиться ніякого порядку: кожен буде гнути свою брехливу лінію. Хто спробує завжди і всюди казати лише правду, той відчує на собі силу і значення цієї заповіді.

“Не кради”. Ця заповідь також дуже важлива. Коли суспільна мораль нарешті осягне цю нескладну заповідь, почнеться справді щасливе життя. Перестануть зникати з державної казни гроші, призначені пенсіонерам, переста­нуть вирізувати телефонні кабелі, а люди перестануть боя­тися вийти на вулицю.

Біблійних заповідей існує ще шість. Але й тих, які були згадані, цілком досить на перший раз.

Спочатку можна засвоїти якусь одну з них і суворо її дотримуватися, потім другу, а потім ще й ще. Повірте, пройде небагато часу, і біблійна мораль увійде у ваше жит­тя, зробить його змістовним, чесним і чистим.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы