«Злочин і кара» історія створення

 

Історія створення «Злочин і кара» Достоєвського досить цікава, і перш ніж читати роман краще з нею ознайомитися.

«Злочин і кара» історія створення

Восени 1865, втративши всі свої гроші в казино, не в змозі оплатити борги кредиторам, і намагаючись допомогти сім’ї свого брата Михайловича, який помер у липні 1864 року, Достоєвський планує створення роману з центральним образом сім’ї Мармеладових під назвою «Злочин і кара». На тему ж вбивства Достоєвського наштовхнула справа П’єра-Франсуа Ласенера, французького вбивці-інтелектуала, який вважав, що в його діяннях винне суспільство.

Роман друкувався частинами з січня по грудень 1866. Достоєвський багато працював над романом, поспішаючи додати до кожної чергової книжці журналу свіжі глави. Незабаром після закінчення публікації роману в журналі Достоєвський друкує його окремим виданням: «Роман в шести частинах з епілогом Ф. М. Достоєвського. Видання виправлене ». Для цього видання Достоєвський зробив в тексті значні скорочення і зміни: три частини журнальної редакції були перетворені в шість, змінено частково і поділ на глави.

Філософська думка Достоєвського в романі “Злочин і кара” стосується «проблем добра і зла, свободи і необхідності, злочину і моральної відповідальності, революції, соціалізму, філософії історії та держави» – пише член-кореспондент Пиксанов, Микола Кір’якович.

Задум роману «Злочин і кара»

Дослідники творчості письменника припускають, що задум роману «Злочин і кара» виник у Ф.М. Достоєвського на каторзі. Підтвердженням тому служить його лист до брата, датоване 9 жовтня 1859, в якому є такі рядки: «У грудні я почну роман (…) Усе серце моє з кров’ю покладеться в цей роман.

Я задумав його на каторзі, лежачи на нарах, у важку хвилину смутку і саморозкладу ». У цьому ж листі вперше був заявлений і жанр майбутнього твору: роман-сповідь.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы