"Скотоферма" головні герої

 

«Скотоферма» головні герої твору Джорджа Орвелла

У творі зображена еволюція тварин, які вигнали зі скотоферми (спочатку називалася ферма «Садиба») його попереднього власника, жорстокого містера Джонса, від безмежної свободи до диктатури свині на прізвисько Наполеон.

Містер Джонс (в інших перекладах Джоунз) – господар ферми, що символізує «старий порядок». Наприкінці оповідання містер Джонс вмирає від алкогольної залежності.

Містер Фредерік (в інших перекладах Фрідріх, Пітер) – жорстокий і агресивний власник сусідньої ферми Пінчфілд. Марно намагався захопити Скотний Двір. Персонаж заснований на особистості Адольфа Гітлера.

Містер Пілкінгтон (в інших перекладах Калмінгтон, Пількінгтон) – добродушний фермер з панськими замашками, господар Плутней – великої і запущеної ферми з зарослими угіддями і похиленими парканами. В кінці приїжджає в гості до свиней і грає з ними в карти.

Містер Уімпер (в інших перекладах Соплі) – юрист з Віллінгдон (Willingdon), посередник між фермою і рештою світу. Ймовірний прототип – Арманд Хаммер.

Майор (в інших перекладах Старий Ватажок, розумник, Ботан, Мозок, Інтелект) – старий кнур, ідейний натхненник революції. Помер незадовго до повстання. Його череп тварини після повстання викопують з могили і ставлять на кілок, а також щоранку співають гімн «Звірі Англії», якого їх навчив Майор. Прототипами образу були засновник марксизму Карл Маркс і російський і радянський державний і політичний діяч В. І. Ленін.

Наполеон – агресивний кабан, який отримав владу на Фермі після повстання. Він використовує репресії і репресивний апарат в особі десяти вирощених ним собак для посилення особистої влади і придушення інакомислення, а також для вигнання головного суперника Наполеона, Сніжка. Після захоплення одноосібної влади починає розвиватися культ особистості Наполеона. Образ Наполеона відсилає до І. В. Сталіну.

Сноуболл (в інших перекладах Сніжок, Цицерон, Обвал) – один з лідерів повстання. Описаний з іронією, але і з безсумнівною симпатією, на відміну від Наполеона, Сніжок щиро вірить у побудову суспільства рівних тварин і завдяки своїм ораторським і військовим здібностям користується широкою довірою. На щотижневих зборах незмінно сперечається з Наполеоном з питань ведення господарства. Шляхом крутійства Наполеон бере верх в боротьбі зі своїм противником, і Сніжка виганяє з двору. План Снєжка щодо побудови вітряка на фермі, спочатку висміяний Наполеоном, здійснюється новим правителем ферми після вигнання суперника. Персонаж заснований на особах Л. Д. Троцького і частково на Леніна.

Верескун (в інших перекладах Крикун, Стукач, Фіскал, Діловий) – відповідальна за офіційні виступи свиня. Умілий агітатор. Постійно вихваляючи Наполеона і його «наймудріші» дії, Верескун в своїх промовах часто суперечить сам собі. Одного разу вночі був застигнутий тваринами під час виправлення семи заповідей, записаних на стіні. Персонаж відсилає до В. М. Молотову і частково до Л. Д. Троцькошл (той також мав агітаторські здібності).

Боксер (в інших перекладах Боєць, Воїн, Работяга) – працьовитий кінь; найпрацьовитіший житель Скотного двору, важко працює і при містері Джонсу, і після повстання, і при Наполеоні. Наївність Боксера заважає йому усвідомити свою експлуатацію іншими істотами. Багато в чому завдяки Боксерові тваринам вдається довести будівництво млина до завершального етапу, проте будівництво остаточно підриває його сили. Наполеон обіцяє довірливому працівникові вилікувати його в госпіталі, проте на ділі продає свого вірного послідовника на бійню-миловарню, а на виручені гроші купує собі віскі. У будь-якій критичній ситуації Боксер каже: «Я буду працювати ще більше!». А після встановлення влади Наполеона він вибрав собі другий девіз: «Товариш Наполеон завжди правий». Персонаж уособлює стаханівський рух.

Кловер (в інших перекладах Клевер, Ромашка, Кашка, Травка, Хрумка) – інший кінь, найкраща подруга Боксера. Вона повільніше інших тварин забувала дотримуватися початкових цілей повстання. На відміну від трудяги Боксера, який зумів вивчити тільки перші чотири букви алфавіту, вона вивчила весь алфавіт. Але читати вона не вміє.

Моллі – кінь. Вона більше всього на світі любить стрічки, що символізують розкіш. Незабаром після повстання Моллі, не зумівши пристосуватися до нових порядків, тікає зі Скотного двору і надходить на службу власнику сусідньої ферми, після чого згадки про неї виявляються під забороною. Персонаж уособлює емігрантів з Росії після повалення царя.

Мюріель (в інших перекладах Мона, Мюріел) – коза. Дуже часто читає заповіді на прохання Клевер або за своєю ініціативою і виявляє їх виправлення. В кінці помирає.

Мозус (в інших перекладах Мозес, Мойсей) – старий ручний ворон, і при цьому найстаріший житель Скотного двору. Улюбленець містера Джонса. Він проповідує про льодяникову гору – Рай, куди потрапляють тварини після смерті. Свині протестують проти цих вірувань, і після повстання Мойсей залишає ферму, проте через деякий час повертається. Уособлює релігію.

Бенджамін (в інших перекладах Бенджамен, Веніамін) – старий осел, скептично відноситься до всього того, що відбувається, в тому числі до революції, але не схильний прямо висловлювати свою думку. На відміну від інших тварин він добре вмів читати, і повинен був помічати переписування семи заповідей на стіні. Але при проханні інших тварин їх прочитати, намагався звільнитися від цього завдання. Ймовірно, єдиний з героїв книги, хто тверезо оцінює ситуацію. Тільки він один зрозумів, що Боксера відправили на бійню. Уособлює інтелігенцію.

Вівці – частина населення зі слабкими розумовими здібностями, не здатна критично розглядати події на фермі. Легко маніпулюється Наполеоном і Верескун, тому виконує будь-який наказ і підтримує будь-які проголошені ідеї. Постійно повторювали девіз «Чотири ноги – добре, дві – погано». Коли свині стали ходити на двох ногах, Верескун перевчив овець говорити «Чотири ноги – добре, дві – краще».

Собаки – сторожа революції. Поки Сніжок малював плани побудови млина, Наполеон виховував цуценят – вартових революції, які слухали тільки його. Завдяки їм Наполеон захопив і утримував владу на фермі, проводячи час від часу «чистки».


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы