Кожна людина безповоротно загублена в собі (твір-роздум за творчістю Ф. Кафки)

 

Треба пам'ятати, що найголовніше в житті — зберегти свою цілісність. Людина має бути живою внутрішньо, мусить не загубити себе в будь-яких життєвих обставинах — ось у чому полягає визначальний життєвий принцип кожного.

Я вважаю, що набагато страшніше, коли людина губиться в самій собі.

По-перше, це призводить до втрати місця людини в суспільстві.

По-друге, людина, заглиблена в себе, не зможе реалізувати себе в житті.

Сам Кафка постійно жив подвійним життям, адже потреби його внутрішнього світу не задовольнялися в світі реальному. Він почувався бездомним і неприкаяним. Все життя письменник змушений був обирати між службою та літературою, між літературою та особистим життям.

Для Кафки не існувало нічого важливішого, ніж література. Він постійно сумнівався в собі, рідко і неохоче друкувався, а перед смертю попросив свого друга Макса Брода спалити всі його рукописи. Його талант сучасники не помітили, хоча багато видатних письменників епохи високо оцінили зроблене Кафкою.

Можливо, причиною такої невизначеності є те, що письменник жив на зламі епох і великої кризи цивілізованого світу: скінчилася Перша світова війна, розпалася Австро-Угорська імперія, у багатьох країнах відбулися революції. А Кафка належав до тих особистостей, які усе пропускають крізь себе і за все відчувають відповідальність.

Сам Ф. Кафка був письменником у чистому вигляді: для нього не існувало нічого важливішого, ніж процес творчості та він сам. Він підмінив життя письменництвом. Так само, як своє життя підмінив служінням сім'ї його герой — Грегор Замза.

Молодий комівояжер утримував усю сім'ю, відмовившись від особистого життя і розваг. Недарма автор у «Перевтіленні» «повісив» на стіну портрет молодого Грегора в уніформі, яка символізувала його місце вжитті, втрачене після його перетворення на комаху.

І автор, і його герой так і не змогли до кінця реалізуватися: майже всі твори письменника залишилися незакінченими, не влаштованим було і особисте життя. Його герой, Грегор Замза, гине зовсім молодим, не залишивши після себе навіть спогадів як про людину.

Така сама проблема в інших персонажів романів Кафки: герої роману «Замок», новели «Вирок» ховаються від життєвих проблем у собі і не витримують конфлікту зі світом реальності.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы