Письменник Андрій Платонов і його герой

 

   ... У майбутній людині елемент

   свободи здійсниться як вища і

   найбезсумнівніша реальність...

   А. Платонов

Андрій Платонов почав писати дуже рано. Він належить до письменників із славою, що розгоряється чим далі, тим більше. За життя його видавали дуже мало.

Платонов писав у своїх статтях, оповіданнях, повістях, романах про все: важку працю робітників і селян, інтелігенцію, науку, спорт, про фантастику, будівельників міста, Велику Вітчизняну війну.

А. Платонов показав у своїх творах важке життя людей у тилу, солдатів на фронті з усіма його побутовими труднощами.

У філософській повісті „Джан” Платонов виступив проти примусового перебування людини в армії, проти дикунського стану свідомості, боровся за первісну єдність із природою.

Головною для письменника в 30-ті роки стає проблема істинно людської свободи, проблема справжньої гармонії, яка виявляється на всіх рівнях. У реальному житті її бути не могло — тому в Платонова виникають трагічні нотки, викликані неможливістю миттєвого загального щастя. Виразно вони пролунали в оповіданнях „Фро” і „Ріка Потудань”. В оповіданні „По небу полуночі” письменник уже передчував небезпечність націонал-соціалізму, що загрожують світу.

Ці ідеї перетворювали землю в пустелю, розум у безглуздя, дітей у сиріт.

У повісті „Котлован” А. Платонов дуже чітко і зримо зображує важке життя, працю людей-будівельників. У романі „Чевенгур” письменник показує, як люди можуть опуститися, весь бруд життя. Але тут є люди, які утримували себе від такого життя. „Чевенгур” — „це чорна діра...”.

В оповіданні „На могилах російських солдатів” Андрій Платонов зримо і переконливо показує звірства фашистів у роки війни.

Платонов багато писав про правління Сталіна, не називаючи його імені. Але Сталін, будучи уважним і проникливим читачем, розумів усе це. Він заборонив видавати твори Платонова і багатьох інших письменників. Андрій Платонов показав людям усю гіркоту і трудність життя в роки застою. Тільки в наші дні, уже після смерті письменника, його книги стали з’являтися і завойовувати читачів. Вони продовжують учити нас великому дару любові, доброти, милосердя, справедливості.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы