"Вишневий сад" характеристика Лопахіна

 

Образ Лопахіна – один з основних персонажів п’єси «Вишневий сад» Чехова.

“Вишневий сад” характеристика Лопахіна

Лопахін Єрмолай Олексійович – купець, нащадок кріпаків, які працювали у батька і діда Раневської. Батько Лопахина був неосвічений і грубий, часто бив його. Раневська була добра до хлопчика, захищала його. Він каже, що любить її більше ніж рідну, так як вона багато зробив для нього. Лопахін розбагатів, але залишився, за його власним висловом, «мужик мужиком».

Він щиро допомагає Раневській з Гаєвим врятувати маєток, але вони так дорожать вишневим садом, що в підсумку залишаються ні з чим. Його план: розбити сад на ділянки і здавати дачникам, щоб виплатити наявний борг по маєтку.

Для Раневської цей сад, як уособлення батьківщини і дворянського минулого. Вона каже, що це найкращий сад в губернії, рубати його не можна. Лопахін не відчуває ностальгічних почуттів до саду і діє з точки зору практичності. В Раневської відзначає легковажність і ледарство.

Сам він працює щодня з 5 ранку і до глибокої ночі. Лопахін по натурі хижак, що помічає в ньому Петя Трофімов.
Лопахін – це суперечливий персонаж. З одного боку працьовитий, цілеспрямований і недурний, з іншого – він грубий і черствий. Наприкінці п’єси саме він викуповує маєток Раневської і не приховує свою радість з цього приводу. Адже він «простий мужик», «син і внук рабів», а ось тепер господар такого маєтку. Сам автор відносить свого героя до числа «недотеп». Так, наприклад, він хотів зустріти Раневську, але проспав поїзд, хотів допомогти їй зберегти маєток, а сам його купив, обіцяв зробити пропозицію Варі, але тут же забув. І така поведінка Лопахина проявляється у всьому.

Єрмолай Олексійович Лопахін риси характеру

ЗовнішнєВнутрішнє
Діловитий, енергійний підприємець; завзятий, азартний, розумний, здібний, працьовитийРаб грошей; не здатен кохати; разом із тим людина з «душею артиста» та ін.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы