"Майстер і Маргарита" образ Ієшуа

 

Образ Ієшуа у романі “Майстер і Маргарита” – один з головних, його прототипом став євангельський Ісус Христос, але сюжет Булгакова далекий від євангельського.

“Майстер і Маргарита” характеристика образу Єшуа

Ієшуа Га-Ноцрі – є повелителем сил Світла і антиподом Воланда.

Так же як Христос, Ієшуа був зраджений Іудою, а потім розіп’ятий. Однак на відміну від біблійного персонажа, він не був оповитий ореолом містицизму і виступав звичайною людиною, він відчував страх перед фізичною розправою. Ієшуа наділений небожественною, а звичайною зовнішністю.

На початку роману він постає перед прокуратором Іудеї Понтієм Пилатом і розповідає про своє походження. Він був бідним філософом з Гамаль, не мав постійного місця проживання. Батьків своїх Ієшуа не пам’ятав, але знав, що батько був сирійцем. Будучи доброю і грамотною людиною, він мав велику силу, за допомогою якої вилікував Пилата від головного болю. Він вірить, що кожна людина добра, і не буде на світі незабаром ніякої влади, крім божої.

Прочитавши роман Майстра, Ієшуа посилає до Воланда Левія Матвія з проханням нагородити Майстра і Маргариту спокоєм. Один з глибинних смислів цієї сцени – послідовно проведене в романі (починаючи з епіграфа) протиставлення пасивного Добра і активного Зла, які спільно і незалежно беруть участь в єдиному історичному процесі.


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы