Що мені дало вивчення світової літератури?

 
Духовна культура увійшла в життя людей, щоб збагатити людське життя, щоб акумулювати досягнення кожної епохи і забезпечувати їх спадкоємність новим поколінням. Примітно, що мистецтво і література існують лише у людей і для людей, тому що культура існує, лише коли на неї звертають увагу. Видів мистецтва нескінченно багато: живопис, музика, кіно, архітектура, а головне – література. Примітно, що література супроводжує людину протягом усього життя. Спочатку це казки, які розповідають дитині, потім вона навчається читати сама, отримуючи нові знання та збагачуючи свій духовний світ. Книга може бути і вірним другом, який може порадити, підтримати, розважити, дати ті емоції і настрої, які необхідні людині в конкретний момент часу. У книзі можна знайти і мудрі відповіді на питання буття, призначення, віри і сенсу життя. Слідом за подіями в житті героїв читач вчиться диференціювати правду і вигадку, істинні і показні наміри. Один з найбільших плюсів літератури в тому, що вона вчить відчувати, співпереживати, розвивати власний емоційний світ. А ще – думати, що дуже важливо. Як відомо, вчиться краще на чужих помилках. Література розкриває перед читачем широкий і різноманітний світ з доль, героїв, вчинків і ситуацій, які дуже схожі на саме життя, а іноді і більш захоплюючі його самого. У цьому, на мій погляд, пастка цього жанру мистецтва для особливо вразливих людей, які можуть повністю піти у світ автора і, що називається, пропустити поїзд власного життя. А істина, як завжди, десь посередині: літературні твори краще і правильніше використовувати як досвід, як спосіб духовного збагачення, як екскурсію в минулі і майбутні часи. Однак, література не повинна підміняти життя людини.

Усім найкращим я зобов’язаний саме книзі – так колись говорив відомий російський письменник М. Горький. Та точно так можуть сказати і багато звичайних людей, яким література допомагала и допомагає у житті. І я теж повністю згоден з цим висловленням, бо вважаю, що книги відіграють дуже важливу роль у житті кожної сучасної людини.

По-перше, я не можу взагалі уявити своє життя без книг, бо це сумно і нецікаво. Я не можу зрозуміти тих людей, які цілими днями сидять за комп’ютерами та перед телевізорами, користь від яких не дуже велика. Інша справа – література, бо вона – ключ до знань. Захоплюючись літературою, ми дізнаємося багато нового і корисного для себе. Ще наші предки казали: «Люди перестають мислити, коли перестають читати».

По-друге, література розвиває кругозір людини, адже дуже цікаво зазирнути в книгу і опинитися учасником подій минулого – лицарських турнірів, походів і війн, або стати свідком наукових досліджень, більше дізнатися про історію свого рідного краю або познайомитися з тим, як живуть люди в інших країнах.

По-третє, література розвиває фантазію і мислення. Коли читаєш цікаву книгу, дуже легко уявити себе вченим або героєм, , фараоном або воєначальником, також легко подумки побувати у будь-яких країнах і навіть відправитися у космос.

По-четверте, досвід, який ми набуваємо завдяки літературі, досить часто допомагає нам приймати правильні рішення у різних життєвих ситуаціях. Іноді, навіть, дивлячись на героїв тієї чи іншої книги, ми впізнаємо самих себе або своїх друзів, ми вчимося на чужих помилках і намагаємося їх не повторювати.

По-п’яте, читаючи, з кожною новою прочитаною книжкою людина стає грамотнішою як в усній, так і в письмовій мові, поповнює свій словниковий запас а становиться більш цікавою людиною для інших.

Щодо значення зарубіжної літератури, яку ми вивчаємо під час навчання у школі, то я не розділяю книжки, які читаю, на вітчизняну та іноземну літературу, бо якщо твір по-справжньому цікавий, я обов’язково прочитаю його з задоволенням. Треба лише додати, що твори зарубіжних письменників допомогли і допомагають мені краще дізнатися про той неосяжний світ, в якому ми живемо, краще познайомитися з культурою і традиціями інших народів, їхнім життям та багатьма іншими цікавими подробицями. А багатство спадщини світової літератури настільки велике, що при бажанні можна познайомитися не тільки з сучасним життям людей тієї чи іншої країни, але й зазирнути у їх далеке минуле.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы