"Лихо з розуму" переказ

 

Грибоєдов “Лихо з розуму” переказ нагадає про головні події в творі.

“Лихо з розуму” переказ

«Лихо з розуму» — комедія у віршах О. С. Грибоєдова, сатира на аристократичне московське суспільство першої половини XIX століття

Молодий дворянин Олександр Андрійович Чацкий повертається з-за кордону до своєї коханої – Софії Павлівни Фамусової, яку не бачив три роки. Молоді люди росли разом і з дитинства любили один одного. Софія образилася на Чацького за те, що той несподівано кинув її, поїхав до Санкт-Петербурга і «не писав трьох слів». Чацький приїжджає в будинок Павла Опанасовича Фамусова з рішенням одружитися на Софії. Всупереч його очікуванням, Софія зустрічає його дуже холодно. Виявляється, вона закохана в іншого. Її обранець – молодий секретар Олексій Степанович Молчалин, що живе в будинку її батька, Чацький не може зрозуміти, «хто милий» Софії. У тюрмі він бачить тільки «жалчайшее создание», не варте любові Софії Павлівни, яке вміє любити палко й самовіддано. Крім того, Чацький зневажає Молчалина за старання догодити кожному, за чиношанування. Дізнавшись, що саме така людина підкорила серце Софії, Чацький розчаровується в своїй коханій.

Чацький вимовляє красномовні монологи, в яких викриває московське суспільство, виразником думок якого виступає батько Софії Павло Фамусов. Однак в суспільстві проходять чутки про божевілля Чацького, пущені розсердженою Софією. Наприкінці п’єси Чацький вирішує покинути Москву.

У комедії дотримані тільки дві класичних єдності: місця і часу (дія відбувається в будинку Фамусова протягом доби); третя єдність – дії – відсутня, в творі дві сюжетні лінії: любов Чацького і протистояння Чацького і московського суспільства.

Основна ідея трагікомедії: протест вільної особистості «проти брудної російської дійсності»


Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы