Войти
Закрыть

Біографічна та автобіографічна література

5 Клас , Українська література 5 клас Архіпова, Січкар 2022

 

Біографічна та автобіографічна література

Цього року на уроках української літератури ти вивчав/вивчала художню літературу. Але не всі книги є художніми. Не завжди у творах описують вигадані події та персонажів. І не вся література створена лише для читання на дозвіллі. Ось, наприклад, твій підручник — це різновид навчальної літератури. Словник, у якому ти шукаєш тлумачення слів, — це довідкова література.

Автобіографічний твір — це твір, в основу якого автор поклав факти власного життя. Вони визначають сюжетну лінію твору, є художньо осмисленими, емоційно наснаженими, втіленими в яскраві образи, змушують читача співпереживати, відчувати те, чим живе герой.

Біографічний твір — це історія життя і діяльності людини, її життєпис у зв'язку з тими важливими суспільними подіями, до яких вона причетна.

Вивчення біографії письменника допомагає глибше зрозуміти зміст його творів, бо ж там певною мірою знаходять відображення життєвий досвід митця, його участь у житті суспільства. Крім того, життєвий шлях видатного письменника має і виховне значення, адже демонструє патріотизм, високі духовні та моральні якості митця.

За QR-кодами ти можеш ознайомитися з художніми біографічними творами. З них ти більше дізнаєшся про відомих українських митців: письменника Тараса Шевченка та письменницю Лесю Українку.

• Прочитай фрагменти з книги Дмитра Красицького «Дитинство Тараса». У ній письменник розповідає про дитячі роки Тараса Шевченка. А сам він є правнуком генія. Дізнайся більше про дитинство Кобзаря, прочитавши уривки з книги.

• «Життя видатних дітей» — книжкова серія, яка об'єднує понад 30 книжок сучасних українських авторів, які досліджують та описують дитинство видатних людей. Відомий письменник Олесь Ільченко у межах серії написав про дитячі роки Лесі Українки. Його твір називається «Хто не жив посеред бурі, той ціни не знає силі». У ньому зокрема про те, чим захоплювалася майбутня письменниця у дитинстві та які випробування довелося їй пройти.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 5 клас Архіпова, Січкар 2022", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду