Войти
Закрыть

Олена Пчілка (1849-1930)

5 Клас , Українська література 5 клас Качак, Тебешевська 2022

 

Олена Пчілка

(1849-1930)

Олена Пчілка любила свій край і віддавала йому свою працю. Захоплювалася творчістю, обрядами та звичаями українського народу. Невтомно збирала предмети побуту, пісні, казки, легенди, повір’я. Глибоко відчувала красу природи. Цього вчила своїх дітей, серед яких виросла видатна українська письменниця Леся Українка.

Олена Пчілка — псевдонім перекладачки, письменниці, фольклористки Ольги Косач-Драгоманової. Вона народилася 17 липня 1849 року на Полтавщині в родині перекладачів і дипломатів Драгоманових. Початкову освіту здобула вдома. На формування її світогляду вплинули батько і брат Михайло — вчений-історик, критик, громадський діяч.

Після закінчення пансіону шляхетних дівчат у Києві брала активну участь у культурній та громадсько-політичній діяльності. У цей період познайомилася з Петром Косачем. Вони одружилися і переїхали до Новограда-Волинського (Звягеля). Там Петро Косач працював юристом, а Ольга збирала пісні, вишивки, тканини, описувала народні звичаї. У її манері одягатися переважав народний стрій, що в часи заборони всього українського було викликом.

• А сьогодні носіння вишиванки — це виклик, стан душі чи данина моді?

Усі шестеро дітей Косачів знали кілька мов, володіли музичними інструментами, були обізнані зі світовою історією, культурою, літературою. Михайло та Лариса (Леся Українка) стали письменниками. Олену Пчілку діти називали Берегинею домашнього «коша», зверталися до неї «мамочко, голубонько, ластівочко, серденько». Сім’я щороку відзначала роковини Тараса Шевченка. Часто у Косачів збиралася інтелігенція: співали українські пісні, читали й обговорювали книги, розігрували п’єси. В усьому там панував український дух.

 А, на вашу думку, приклад батьків і сімейні традиції є важливими?

Для дітей Олена Пчілка писала вірші, байки, оповідання, казки, п’єси, сміховинки, ігри, загадки, перекладала та обробляла фольклорні твори. Видавала також україномовні журнали «Рідний край» і «Молода Україна», щоб «говорити з українськими дітьми українським словом в українському часописі».

У пейзажних віршах Олени Пчілки природа взаємодіє з дітьми, створює їм настрій, заохочує до активності. У кожного з них неповторна інтонація, хай про що б поезія була — про красу весняного цвіту («Весняні квіти»), зміни в природі («Як швидко літо проминуло!») чи споглядання метелика («Метелик»).

Вірш «З ґринджолятами» — динамічна картина дитячих зимових розваг. Усе в ньому — ритм, лексика (слова), зорові образи — передає веселощі дітей і багатьом нагадує власне дитинство.

Теорія літератури

Пейзаж — жанр в образотворчому мистецтві; художній твір, у якому змальовано природу або місцевість. За об’єктами зображення розрізняють природний, сільський або міський пейзажі.

Природний пейзаж — картини, у яких об’єктом зображення є поля, ліси, небо, море. Залежно від зображення можуть бути гірський, морський (мариністика), космічний або зоряний (астральний) пейзажі.

Міський пейзаж — усе, що створює картину міста (парки, архітектура, індустріальні споруди, вулиці).

Сільський пейзаж — сільські краєвиди із забудовами, навколишніми полями. Пейзаж може мати й конкретний зміст: історичний, героїчний, епічний, романтичний, настроєвий.

Літературний пейзаж — картини природи в літературному творі. За настроєм літературний пейзаж буває ліричним або епічним. Елементом творів фантастики є фантастичний пейзаж — вигадані екзотичні краєвиди, міста майбутнього. Виокремлюють також пейзаж статичний (спокійне, врівноважене зображення) і динамічний (вирування стихійних сил — бурі, шторму).

• Пригадайте і назвіть твори, у яких є такі пейзажі.

Йосип Бабінець. Гірський пейзаж

Анатолій Збаранський. Морський пейзаж

Володимир Черватюк. Лісова галявина

З ґринджолятами1

Що за чудовая днина,

Сніг, наче срібло, блищить!

Вийшов веселий хлопчина,

Швидко з санками біжить.

Ох, ті санки-гринджолята!

Коней не треба до них:

Роблять їх мудро хлоп’ята,

Треба прудких тільки ніг!

Сам у санки упряжешся,

Вже ж не яка там вага!

Стежкою хутко женешся,

Всякий тебе оббіга!

Ось вона й гірка маленька, —

Ой, як униз я спущусь!

Наче та пташка швиденька,

Долі умить опинюсь.

Нуте лишень, хто зручніший?

Швидше которе збіжить?

Кепсько, — мороз все лютіший,

Носик з морозу щемить.

Ей, чи ж морозу боятись

Та отаким козакам?!

Нуте у сніжки гуляти,

Треба зогрітися нам!

Ой, чи заходить вже сонце?..

Пізня така вже пора?..

Стукають мама в віконце,

Треба рушать до двора!

1 Ґринджоли — маленькі дитячі сани.

Ілюстрація Лариси Іванової

Запитання і завдання за матеріалом, який вивчаєте

1. Назвіть справжнє ім’я Олени Пчілки.

2. Що ви дізналися про її виховання?

3. Чим вас зацікавили сімейні традиції родини Косачів?

4. Якими були взаємини Олени Пчілки з дітьми?

5. Дайте визначення пейзажу. Про які його види ви дізналися?

Завдання щодо аналізу жанрово-змістових, мовних особливостей твору, характеристики героїв

6. Виразно прочитайте вірш «З ґринджолятами». Який його головний мотив?

7. Поясніть назву вірша. Чому авторка використовує слово «ґринджолята»?

8. Визначте вид римування у творі.

9. Яку роль, на вашу думку, відіграють у вірші питальні й окличні речення?

10. Опишіть поведінку та емоції ліричного героя. Яким ви собі його уявляєте?

Інтерактивні, ігрові та проєктні завдання для роботи в парах, групах

11. Попрацюйте у групах. Назвіть види пейзажу й пов’яжіть їх із дитячими розвагами. Складіть оповідь до кожної пари.

Завдання для розгляду твору в мистецькому контексті та з урахуванням міжпредметних зв’язків

12. Розгляньте на с. 148 картину Сергія Васильківського. Опишіть, що зображено на ній. Чи належить вона до пейзажного живопису?

Сергій Васильківський. Діти ловлять снігура

Творчі завдання та завдання щодо практичного застосування набутих знань

13. Опишіть зимовий пейзаж, на тлі якого відбуваються зимові розваги дітей. Використовуйте слова з поезії Олени Пчілки й слова з довідки: чудова днина; сніг, наче срібло, блищить; земля вкрита білим килимом; пухнасті сніжинки; в сріблясто-білих шатах ялини.

Домашнє завдання

1. Підготуйтеся до виразного читання в класі чи зробіть відеозапис, на якому ви виразно читаєте поезію Олени Пчілки.

2. Пригадайте поезії, у яких змальовано весняний, літній, осінній пейзажі. Запишіть їхні назви й авторів у зошити.

Цікаво знати

• Дочка письменниці Ізидора згадувала: «Олена Пчілка — псевдонім, що мама придбала собі, як була ще зовсім молода. Тоді... наші батьки жили в Звягелі на Волині, там часом Ольгу звуть Олена, а що мама дуже захопилася збиранням етнографічного матеріалу... то батько наш казав, що вона, як тая пчілка працює. Та й усе життя мама любила пчіл — ці комахи подобалися їй як символ невсипущої праці для загалу. Мама, де жила довший час, то заводила пасіку, хоча б на 3-4 вулики».

• У Новограді-Волинському є музей родини Косачів. Його експозиція розташована в семи залах. За покликанням ви можете дізнатися більше: http://novograd.osp-ua.info/?ch=8&fl=kosachi&fbclid=lwAR08swOJ-f6TctFRyQuhtb6ehqk7gj4tXkoddoislcv_7pnQwwcMpZba8dY

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Українська література 5 клас Качак, Тебешевська 2022", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду