Войти
Закрыть

Народні перекази. Козацька сторожа в степу

5 Клас , Література українська та зарубіжна 5 клас Яценко, Пахаренко 2022 (частина 1)

 

Народні перекази

Ти вже знаєш, що переказ — це один із видів народної творчості, адже в початковій школі ти читав/читала деякі з них. Пригадай відомі тобі перекази. Розкажи, що ти довідався/довідалася із цих творів.

Оскільки переказ був записаний ще на початку XIX ст., він зберігає особливості живого мовлення тих часів, мовлення українців — нащадків запорожців. Тож радимо тобі спершу звернутися до мовної скарбнички.

Мовна скарбничка

Редут — багатокутне польове укріплення, здатне до самостійної оборони.

Верста — давня міра довжини, що становить 1,06 км.

Курінь — тут: великий міцний будинок, де жили козаки, що об’єднувалися в одну військову групу, яка теж називалася куренем.

Сіни — нежила частина давніх будинків, що з’єднує жиле приміщення з ґанком.

Комора — невелике приміщення в житловому будинку, де тримають їжу, хатні речі тощо.

Стайня — спеціальна будівля, де тримають коней; конюшня.

Пікет — невеликий військовий сторожовий загін.

Гони — українська старовинна міра довжини — приблизно від 120 до 240 м.

Царина — необроблюваний, порослий травами степ.

Осавул — козацький старшина, командир.

Слобода — велике селище, зазвичай укріплене.

Паланка — невелике укріплене козацьке село.

Кіш — так називали Запорозьку Січ.

Задати часу — дуже бити кого-небудь, успішно обороняючись.

Козацька сторожа в степу

(Скорочено)

Щоб устерегтись од набігів, запорожці посилали в степи у розвідку козаків, чоловік по п’ятнадцять-двадцять. Опріч цього, були побудовані редути. Де гори — верст на десять один од одного, де рівно — на двадцять і тридцять. У кожному редуті був курінь на п’ятдесят козаків, з сіньми, а через сіни — комора, де складалися козацькі припаси. Ці курені були побудовані з доброго лісу і вкриті очеретом, а деякі землею, і навколо обгороджені плотом, зі стайнею для коней. У таких редутах стояло по п’ятдесят вартових козаків. Щороку вони змінювалися. Ці козаки висилали від себе в степи пікети й розвідки. Так пильнували край од нападів ординців.

Поміркуй!

• Які твори про добу козацтва тобі вже відомі?

• Що ти знаєш із уроків історії про роль козаків у розвитку української держави?

Біля кожного редута стояли фігури, цебто маяки, дуже хитромудро збудовані, на випадок несподіваного набігу, щоб разом оповістить увесь край.

Кожну фігуру будували з двадцятьох смоляних бочок ось як: в основу ставили по шість бочок сторч і міцно з’єднували, обв’язуючи смоляним канатом, щоб усередині було порожнє місце, ніби казан. Далі ставили на них п’ять бочок, а там — чотири, а останні дві — одна на одну.

Сама верхня була найменша і без дна, тільки всередині вставлений залізний прут, до котрого прив’язували довгий мотузок.

Ці фігури стояли від редута на два і три гони, на випадок пожежі. При кожній пильнували вартові козаки. Удень і вночі від редута до редута снували козаки, чоловік по п’ять і більше. Особливо там, де були сінокоси і царина. Доїжджали до самого кордону.

Як тільки було вгледять, що прокрадається ворог, то зараз і гайнуть до редута. А осавул одразу велить запалювать фігуру. По інших редутах побачать — і собі запалюють. Так в одну годину уже весь край оповістять, щоб люди по степах і в плавнях на роботі заганяли худобу і втікали в слободи.

А тим часом по паланках і в коші збиралось військо і з усіх сторін ішло на ворога. Та й зададуть було йому такого чосу, що не потрапляв і додому.

Поміркуй!

• У які часи відбуваються події, змальовані в переказі?

• Чому оповідь «Козацька сторожа в степу» є саме переказом, а не легендою?

• Розкажи, як козаки облаштовували редути і фігури.

• Які риси характерів допомагали запорожцям вільно жити й господарювати на своїй землі в умовах постійної небезпеки?

• У творі збереглося багато стародавніх слів. Які з них ти вже знав/знала, а які прочитав/прочитала вперше?

Літературознавчий клуб

Якщо в основу легенди покладено фантастичні, вигадані події, то переказ доносить до нас історії реальні. Хоча й тут трапляються елементи перебільшення або й фантастики. У цих творах оповідач не повідомляє про бачене особисто, а переповідає почуте від когось про давні часи (звідси й назва — переказ).

Поміркуй!

• Що спільного між українськими козаками та давніми кельтами, про яких тобі відомо із легенд про короля Артура?

• Чи можна зробити висновок про загальнолюдські цінності на основі прочитаних тобою творів?

Перекази — дуже цікаві й важливі твори. Адже вони зберігають живу пам’ять про нашу минувшину, предків, виховують мужність, учать любити й захищати рідну землю.

Переказ «Козацька сторожа в степу» доносить до нас відомості про життя, бойову майстерність і доблесть Війська Запорозького — козацької держави на Півдні України за Дніпровими порогами. Пороги — це скелі, що височіли посередині ріки. Після побудови гідроелектростанції 1932 року пороги було затоплено.

Герб Війська Запорозького

Козаки з’явилися в понизов’ї Дніпра приблизно в XV столітті. Це були вільні люди, умілі й безстрашні воїни, які боронили кордони батьківщини від численних загарбників.

Незабаром вони збудували на дніпровських островах могутню фортецю — Запорозьку Січ, яка і стала столицею козацтва.

Саме слово «козак» походить від кримськотатарського «qazaq» — вільна людина або «варта», «чота» (військовий загін).

Утворили козацтво найвідважніші українські селяни й міщани. Спочатку вони ходили полювати й рибалити у дніпровські плавні (безкраї вологі узбережжя, вкриті густою рослинністю). А потім там почали й оселятися. Також гуртувалися там і втікачі від панської сваволі.

У колі мистецтв

Козак — один з найхарактерніших образів в українському мистецтві: фольклорі, художній літературі, живописі.

Художник XIX ст. Сергій Васильківський на картині «Козаки в степу» майстерно відтворив постаті невтомних козаків-вартових посеред широкого степу, безкрайнього простору Півдня України. Вершники пильно вдивляються в далечінь, прислухаються до шелесту трав, висохлих на пекучому сонці. Козаки бережуть рідну землю від нападників.

С. Васильківський. Козаки в степу, 1890 р.

Неподалік від сучасного міста Запоріжжя, простягнувся найбільший острів на Дніпрі — Хортиця. Дослідники вважають, що саме там було зведено першу Запорозьку Січ ще в середині XVI ст.

О. Сластіон. Проводи на Січ, 1898 р.

Зараз на цьому острові та його околицях діє національний заповідник. Як і колись, у центрі січового майдану височить дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці, яку запорожці вважали своєю заступницею. Саме на свято Покрови (14 жовтня) вони проводили Велику раду, де обирали гетьмана і старшину, планували військові походи. Тому саме 14 жовтня українці святкують День захисників і захисниць України.

Панорама історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця»

Поміркуй!

• Роздивися репродукції картин художників С. Васильківського «Козаки в степу» та О. Сластіона «Проводи на Січ». Розкажи про свої враження.

• Спробуй уявити, яким було життя козаків та їхніх рідних і близьких у ті неспокійні часи. Які почуття вони найчастіше переживали?

Читай і досліджуй!

Виконай одне із завдань (на вибір).

1. Поспілкуйся з рідними та близькими і запиши їхні перекази про історію вашого роду, про минулі часи вашого села чи міста. Підготуй цікаву презентацію свого дослідження.

2. Зіскануй QR-код і прочитай декілька легенд і переказів про козаків зі збірки «Савур-могила» (упорядник В. Чабаненко). Розкажи однокласникам/однокласницям переказ із цієї книжки, який тобі найбільше сподобався. Про що в ньому йдеться? Яка його основна думка? Які риси характеру виявляють герої?

Знайди перекази, які можна проілюструвати репродукціями картин С. Васильківського «Козаки в степу», О. Сластіона «Проводи на Січ» і М. Пимоненка «У похід. Проводи козаків».

3. Зіскануй QR-код і здійсни відеомандрівку на Хортицю. Розкажи про ті місця на Січі, що тебе найбільше зацікавили.

Підсумуй!

• Назви ознаки переказу.

• Чому перекази цікаві й важливі?

• Яка головна думка переказу «Козацька сторожа в степу»?

• Які відомості про Запорозьку Січ на Хортиці тобі запам’яталися?

• Що нового ти довідався/довідалася про звичаї, традиції і побут запорожців?

• Якими постають козаки та їхні рідні на картинах українських художників?

• Оціни, наскільки добре ти працював/працювала під час вивчення цієї теми підручника за допомогою смайлика?

Читацьке дозвілля

Цікаво і змістовно організувати своє читацьке дозвілля ти зможеш, скориставшись QR-кодом.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду