Войти
Закрыть

Міфи та релігія Давнього Єгипту. Практичне заняття 3

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Бандровський, Власов (інтегрований курс)

 

§ 10. Міфи та релігія Давнього Єгипту

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 3

1. Яким богам поклонялися давні єгиптяни?

Міфи (з грецької оповідь, переказ) - розповіді, у яких утілено уявлення давніх людей про світ і його будову.

Єгиптяни вшановували божества, зображали в образах людини, тварини чи панів-людей, панів-тварин, які поєднували ті й ті риси. Обожнювали також явища природи, небесні тіла. Про життя богів, створення світу оповідають міфи. Так, в одному з міфів ідеться про Озіріса - володаря потойбічного світу.

Колись, дуже давно, вірили єгиптяни, країною правили боги. Озіріс був богом-царем, він навчив людей рільництва, виноградарства, осілого способу життя, співів, танців, музики, навчив також шанувати богів. Брат Озіріса, Сет, був утіленням зла, насильства та руйнувань. Сет заманив брата в пастку й убив його. Дружина Озіріса, Ізіда, знайшла тіло чоловіка й оживила його. Бог Озіріс воскрес, але не захотів лишатися на землі, а став правити в царстві мертвих та чинити суд. Посуху в травні-червні вони пов’язували зі смертю Озіріса. Коли ж розливалися води Нілу, зеленіли поля та дерева, єгиптяни знали - ожив Озіріс. Владу над людьми Озіріс передав синові Гору. Бог Гор став покровителем влади фараона, він уособлював небо та світло. Зображували Гора з головою сокола.

Мумія - спеціально оброблене та замотане в полотно тіло небіжчика.

Допомагав Озірісу порядкувати в царстві мертвих бог Анубіс - його зображували з головою шакала. Анубіс охороняв могили та мумії, супроводжував душі померлих у підземний світ.

Особливою повагою користувався бог мудрості Тот - у нього голова птаха ібіса з довгим дзьобом. Це він навчив людей читати й писати - вважали давні єгиптяни.

Найшанованішим богом давніх єгиптян був бог сонця Ра. Інші його імена - Амон і Амон-Ра. Міфи розповідають, як щоранку Ра на золотому човні випливає із-за східних гір і рухається по небу на захід. Зображували бога Ра в людській подобі, здебільшого з головою сокола. На голові бога осяйно виблискує сонячний диск, який дарує світу тепло й світло. З появою Ра оживає природа, прокидаються люди та птахи. Але ось день хилиться до вечора, бо човен Амона-Ра спускається з небес: на західному краю неба запливає у ворота підземного царства.

Зробіть висновок про те, у що та в кого вірили давні єгиптяни. Які явища природи відображено в міфі про Озіріса та Сета? Чому давні єгиптяни найбільше вшановували Амона-Ра, Озіріса та Ізіду?

Працюймо самостійно. Завдання 1. Роздивіться ілюстрації. Використовуючи текст, визначте богів, яких зображено, стисло схарактеризуйте кожного.

Давньоєгипетські рельєфи із зображенням богів Єгипту.

2. Які уявлення про потойбічне життя втілено в міфах про «суд Озіріса»?

За давньоєгипетськими віруваннями, щоб отримати життя в царстві мертвих, людина повинна була мати тіло, аби в нього могла вселитися душа померлого. Тому єгиптяни прагнули якомога довше зберегти тіло покійника. Мумію, у якій має «жити двійник», клали в саркофаг. Гробницю, де стояв саркофаг, вважали будинком небіжчика.

У давніх єгиптян виникла віра в те, що після смерті душа людини проходить перед володарем потойбічного світу Озірісом і звітує про своє земне життя. Бог мудрості Тот та богиня правосуддя Маат перевіряють правдивість слів небіжчика та зважують його серце, бо саме в серці, вважали єгиптяни, міститься розум людини. Якщо мертвий чинив погано, його кидають у пащу чудовиська. У нагороду за добрі вчинки та праведне життя людина потрапляє на поля Іалу - у край, де не треба важко працювати, бо там поля вже впорядковані каналами й дамбами, а земля сама родить усе потрібне.

Прочитайте слова промови з «Книги мертвих», з якими небіжчик звертався до богів під час «суду Озіріса», зробіть висновок про вчинки, що їх засуджували давні єгиптяни.

• «Я не коїв зла людям. Я не піднімав руки на слабкого. Я не був причиною хвороби. Я не був причиною сліз. Я не вбивав. Я не наказував убивати. Я нікому не завдавав страждань».

Чи втратили давньоєгипетські моральні настанови значення нині?

У потойбічному світі: «суд Озіріса». Малюнок із «Книги мертвих».

Працюймо самостійно. Завдання 2.

Роздивіться малюнок, дайте відповіді на запитання.

  • 1. Де на малюнку зображено Озіріса? Що дає підстави для висновку, що він - цар потойбічного світу?
  • 2. Яких богів ще зображено?
  • 3. Яку роль у церемонії вони виконують?

3. Яке місце у віруваннях єгиптян належало фараонові?

Єгиптяни вірили, що їхні царі були богами. Як утілення божественної сили, фараон благословляв усі важливі події. Так, перед початком розливу Нілу єгипетський володар кидав у воду папірус із «наказом» річці розпочати розлив. Саме фараон починав оранку, зрізав перший сніп. Божественну силу фараона уособлював сфінкс - статуя лева з головою фараона.

Роздивіться статую сфінкса. Висловте припущення, чому божественну силу фараона уособлював саме сфінкс? Поміркуйте, чому в сучасних мовах слово «сфінкс» уживається в переносному значенні як «загадка», «загадкова людина».

1. Давньоєгипетський сфінкс. 2. Фараон та боги Єгипту. Давньоєгипетський розпис.

Працюймо самостійно. Завдання 3.

  • 1. Роздивіться ілюстрацію.
  • 2. Визначте, кого з богів зображено на давньоєгипетському малюнку.
  • 3. Як можна пояснити ілюстрацію?
  • 4. Чи міг простолюдин бути зображений поряд з богом?

Оцініть себе

Поставте собі оцінку за урок, зарахувавши за різні етапи роботи відповідні бали: за кожне із завдань (завдання 1-3) - від 1 до 3 балів; так само від 1 до 3 балів оцініть свою участь в обговоренні в парах (максимальна оцінка за урок - 12 балів).

Чи пов’язана віра в потойбічне життя з повсякденним єгиптян? Свою думку доведіть. Поміркуйте, що мали на увазі давньоєгипетські жерці, коли казали: «Люблять боги слухняного, ненавидять-непокірного». Як цей вислів пов’язаний із «судом Озіріса»?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду