Войти
Закрыть

Релігія та міфологія

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 35. Релігія та міфологія

ПРИГАДАЙТЕ

Пантеон богів — визначена група богів, що належать до певної релігії.

1. Боги та герої. Греки мали складну систему міфологічних уявлень про світ. У ній велику роль відігравали боги та герої.

Спочатку із Хаосу виникли богиня Землі Гея та бог Неба Уран. Вони породили титанів. Один із них, Крон, захопив владу свого батька. Крон боявся, що його діти вчинять із ним так само, тому він усіх їх поїдав, щойно вони народжувалися. Його дружина Рея змогла врятувати лише наймолодшого сина — Зевса. Подорослішавши, він повалив владу батька та почав правити на горі Олімп разом з іншими богами та богинями. Разом вони склали пантеон олімпійських богів.

Греки уявляли богів у вигляді безсмертних, фізично досконалих істот, які, тим не менш, мають такі самі почуття та бажання, що й люди.

Герої — це діти богів і людей. Вони не боялися смерті, нерідко кидали виклик богам. Їх головним призначенням було здобути славу та захистити свою честь. При цьому герої не були ідеальними: вони мали притаманні людям слабкості, а їхні вчинки не завжди можна було назвати цілком позитивними. У Греції були поширені культи таких героїв, як Геракл, Тесей, Ахілл. Їм робили підношення, просили про здоров’я та покровительство. Грецька міфологія містить багато розповідей про героїв та їхні подвиги.

Також в Елладі вірили в існування міфологічних істот: сатирів, німф, кентаврів, гарпій, сфінксів тощо.

  • 1) Де жили давньогрецькі боги?
  • 2) Хто такі давньогрецькі герої?

2. Жертвопринесення. Важливою частиною релігійного життя давніх греків було здійснення жертвопринесень. Ними супроводжувалися визначні події в житті людини: народження, шлюб, смерть. Так само вшановували духів предків. Жертвопринесення були складовими народних зборів, свят, а також укладання угод, встановлення меж земельних володінь, оголошення війн тощо.

ДАВНЬОГРЕЦЬКІ БОГИ

Які заняття мали окремі боги-покровителі? Із чим це могло бути пов'язано?

Під час здійснення жертвопринесень запалювали ароматичні суміші, виливали на вівтар воду, молоко, мед чи олію. Також на честь олімпійських богів приносили в жертву тварин: свиней, овець, кіз або корів. Частину їх м’яса спалювали, а частину з’їдали. Існували спеціальні жерці, які ворожили на внутрішніх органах жертовних тварин. Якщо ці органи мали ознаки хвороб або були неправильної форми, це віщувало біду.

У яких випадках греки здійснювали жертвопринесення?

3. Олімпійські ігри. Із VIII ст. до н. е. раз на чотири роки греки влаштовували змагання атлетів (спортсменів) з усієї Еллади — Олімпійські ігри. Вони були присвячені верховному богу Зевсу, а відбувалися в місті Олімпія. За легендою, проведення цих змагань започаткував Геракл. Так він увічнив пам’ять про свого загиблого друга.

На час проведення Олімпійських ігор на всій території Греції припинялися війни. Жінкам було заборонено брати участь в іграх, а також спостерігати за ними. Атлети змагалися без одягу й босоніж.

У перший день ігор проводили релігійні церемонії, приносили жертви богам, а судді давали клятви чесно оцінювати змагання. Від V ст. до н. е. учасниками Олімпійських ігор стали поети, які читали свої твори увечері першого дня. Другого дня відбувалися змагання з бігу, третього — єдиноборства, четвертого — перегони на колісницях і п’ятиборства (метання диска, стрибки в довжину, метання списа, біг на короткі відстані та боротьба). П’ятий день відводився для нагородження переможців та заключних церемоній. Переможців вшановували вінками з гілок маслинового дерева та пурпурових стрічок. На батьківщині переможці Олімпійських ігор ставали найбільш шанованими громадянами.

Чи були олімпійські ігри частиною давньогрецької релігії?

4. Містерії. Святкування на честь деяких богів мали особливу форму. Їх називали містеріями. Містерії поєднували в собі елементи богослужінь та театралізованих дійств. Брати участь у них було дуже почесно і гарантувало щасливе життя після смерті.

Учасники містерій проходили дуже суворий відбір. Ними могли бути не лише громадяни, а й жінки та навіть раби. Їм заборонялося розповідати про те, що відбувалося під час містерій.

Хто міг брати участь у містеріях? Про що це свідчить?

Діоніс. Художник Мікеланджело де Караваджо.

Афіна Паллада. Художник Рембрандт.

Найвідомішими в Давній Греції були Елевсинські містерії, присвячені міфу про Деметру та Персефону та їхні подорожі в потойбічний світ. Людина могла взяти в них участь лише один раз у житті. Вчені вважають, що на цих містеріях людей якимось способом позбавляли зору, аби вони «побували» в пітьмі потойбічного світу.

Давньогрецьке зображення містерій.

5. Оракул. Велике значення греки надавали надприродному. Нерідко вони зверталися до вищих сил із проханням дати пораду або передбачити майбутнє. Існували спеціальні жерці, які тлумачили явища природи, сни, а також складали пророцтва.

Найвідомішою з них була Піфія — жриця святилища Аполлона в місті Дельфи. Її називали оракулом. Це була звичайна жінка, яка дала обітницю безшлюбності. Щомісяця сьомого числа її вустами нібито говорив бог Аполлон. Запитання, які ставили Дельфійському оракулу, стосувалися війни і миру, заснування нових міст тощо.

Дізнайтеся за додатковими джерелами про передбачення Дельфійського оракула. складіть коротку розповідь про це (5—7 речень).

Жертвопринесення в храмі Зевса в Олімпії. Сучасний малюнок.

Храм Аполлона в Дельфах. Сучасний вигляд.

Висновки

  • Давньогрецька релігія була політеїстичною. Греки вірили в богів і різноманітних істот. Окрему роль відігравали герої.
  • На честь богів і героїв здійснювали жертвопринесення та влаштовували святкування — містерії.
  • У Давній Греції було започатковано Олімпійські ігри.

Запитання та завдання

  • 1. Назвіть щонайменше п'ять давньогрецьких богів.
  • 2. Назвіть способи вшанування богів, поширені в Давній Греції.
  • 3. Установіть відповідність між зображеннями олімпійських змагань на давньогрецькій кераміці та їхніми назвами.

А Змагання з бігу

Б Боротьба

В Кулачні бої

Г Панкратіон (вільна боротьба)

Д П'ятиборство

Е Перегони на колісницях

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду