Войти
Закрыть

Театр, скульптура, архітектура Давньої Греції

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 24. Театр, скульптура, архітектура Давньої Греції

Важливою частиною культури Давньої Греції було театральне мистецтво. Дослідники вважають, що воно пішло від традиції пишних святкувань на честь бога Діоніса.

Пригадайте, покровителем чого був Діоніс. Чому давні греки вшановували його пишними процесіями і змаганнями поетів (мал. 37)?

Власне, перший кам’яний театр — Театр Діоніса — в Елладі було збудовано в Афінах, а саме на південно-східному схилі Афінського акрополя, поблизу храму Діоніса. Глядацькі місця в ньому було розташовано півколом і поділено на яруси й сектори. Із часом за зразком Театру Діоніса стали зводити усі театри.

На вистави пускали як громадян, так і тих, хто був вільним, але не мав громадянських прав, а також іноземців. Жінки могли прийти до театру, але їм не дозволяли дивитися комедії, оскільки в них інколи йшлося про суспільне життя.

Автори п’єс були відомі не лише в Елладі, їхні твори надихали митців різних країн та епох і продовжують надихати й нині. Приміром, драматург Есхіл — автор героїко-патріотичних трагедій. У своїх п’єсах він висвітлював історичні події, порушував релігійно-філософські питання. Найвідоміші його твори — «Перси», «Семеро проти Фів», «Прометей закутий», трилогія «Орестея». Не менш популярним був Софокл. У трагедіях «Антігона», «Цар Едіп», «Електра» він втілив громадянські й моральні ідеали античної демократії. Драматург Евріпід у трагедіях «Андромаха», «Гекуба», «Геракл», «Іполит», «Медея», «Іфігенія в Тавриді», «Фінікіянки», «Троянки» зобразив лиха, які породжують війни, критикував релігійні уявлення й тиранію. Творчість Арістофана підняла на новий рівень комедію. У п’єсах «Вершники», «Світ», «Лісістрата», «Оси», «Птахи» він висміював хитрих і жадібних політиків, які використовують довіру народу у власних цілях.

Поміркуйте, чому автори драматичних творів висвітлювали у своїх п'єсах важливі для суспільства теми.

Чому архітектурні споруди часів Давньої Греції приваблюють величезну кількість туристів?

Ерехтейон (фрагмент)

Розгляньте фото сучасного вигляду Ерехтейону — найдавнішого святилища Афін. Які види мистецтва у ньому поєднано?

Каріатиди — вертикальні підпори у вигляді жіночих постатей.

У давньогрецькій архітектурі переважали два стилі — доричний та іонічний.

Доричний стиль вирізняється простотою, лаконічністю, масивністю. Іонічний — складніший, витонченіший, зі стрункими колонами і більшою кількістю деталей. Обидва стилі розвивалися паралельно, іноді митці їх поєднували. У V ст. до н. е. на основі іонічного виник коринфський стиль — складніший і вишуканіший.

Розгляньте зображення верхівок колон (мал. 38). Визначте, які з них виконано у доричному стилі, які — в іонічному, а які — у коринфському.

Мал. 38

Архітектурні споруди прикрашали скульптурними зображеннями. Приміром, окрасою Парфенону в Афінах була статуя скульптора Фідія. Історик Павсаній описав її так: «Сама Афіна створена зі слонової кістки та золота... Статуя відображає її на весь зріст у хітоні до ступнів, у неї на грудях — голова Медузи зі слонової кістки, у руці вона тримає Ніку, приблизно в чотири лікті, а в іншій руці — спис.

В ногах у неї лежить щит, а близько списа — змія...» Ще одним відомим твором Фідія є статуя Зевса Олімпійського.

Поміркуйте, чому скульптор створив таку помпезну статую.

Фідій. Афіна

Мірон. Дискобол

Не менше уславилися скульптори V ст. до н. е. Мірон («Дискобол») та Поліклет («Дорифор», у перекладі — «списоносець»).

Які уявлення про людину втілювали у своїх творах грецькі скульптори?

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Мистецтво Еллади часто називають колискою сучасної європейської архітектури, скульптури, театру й літератури. Воно є однією з вершин художньої спадщини. Тогочасні шедеври відображали красу й гідність людини. Мистецтво черпало образи як з міфології, так і з реального життя. На жаль, не всі зразки грецького мистецтва збереглися. Лише деякі архітектурні споруди вціліли у вирі подій, монументальний живопис відомий здебільшого за описами; загинули майже всі твори найвидатніших грецьких скульпторів. Але їхні ідеї живуть і надихають митців дотепер.

Домашнє завдання

  • 1. Підготуйте повідомлення про відомого грецького митця.
  • 2. Визначте найважливіші, на вашу думку, риси давньогрецької культури.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду