Войти
Закрыть

Держава і суспільство в Давньому Єгипті

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 11. Держава і суспільство в Давньому Єгипті

Яку роль виконувала держава в давньоєгипетському суспільстві?

1. ВИНИКНЕННЯ ДЕРЖАВИ В ЄГИПТІ

Із часом єгипетське суспільство втратило однорідність. Поступово виокремилися вожді та служителі культу — жерці, які привласнювали собі надлишки виробленої громадою продукції, — і розпочалося формування приватної власності. Іригаційне землеробство в Єгипті дедалі більше потребувало об’єднання зусиль тисяч людей. Господарське життя країни потребувало чіткого керівництва й контролю. Так склалися передумови для створення держави.

Варто запам’ятати!

Держава — форма організації суспільства на певній території за допомогою законів та органів влади (правитель, чиновники, армія), які утримують за рахунок зібраних з населення податків.

У IV тис. до н. е. в Єгипті виникло близько 40 держав.

Після тривалої боротьби близько 3000 р. до н. е. цар Менес (з єгипетської Міна) створив у Єгипті єдину державу зі столицею в м. Мемфісі, що розташоване на кордоні Нижнього й Верхнього Єгипту. До речі, Мемфіс вважали обителлю бога Птаха, грецькою мовою — Айгюптос. Від цього слова й походить назва країни — Єгипет.

Зміцніла після об’єднання держава прагнула захоплювати рабів і багату здобич, тому вела постійні війни із сусідніми племенами. Очолював єгипетське військо фараон — правитель держави.

Найвідомішим фараоном-завойовником був Тутмос ІІІ. Свої завоювання він розпочав у 1503 р. до н. е. Тутмосу III вдалося створити могутню державу, якій підкорилися Лівія, Ассирія, Вавилонія, Хеттське царство й острів Крит.

Палета фараона Нармера — рельєф на шиферному щиті зображає перемогу правителя Півдня

Єгипетське військо в поході

Складіть розповідь про воєнний похід єгиптян.

Найвищої могутності Єгипетська держава досягла за фараона Рамзеса ІІ Великого (правив у 1290-1224 рр. до н. е.). Він залишив своїм нащадкам величні споруди — храми та статуї, а також найдавніший відомий в історії мирний договір із царем хеттів.

Пізнавально й цікаво

Найменування титулу правителя Єгипту — фараон — уперше згадується в Біблії. Історики вважають, що за правління Рамзеса ІІ в Єгипті жив біблійний пророк Мойсей, який вивів євреїв з єгипетського полону. Саме з біблійної оповіді про Мойсея до нас дійшли відомості про фараонів.

2. ВЛАДА ФАРАОНА

Влада фараона в Єгипті була священною. Фараон уособлював міць єгипетської держави й був наділений усією повнотою влади.

Влада фараона, як правило, передавалася у спадок від батька до сина. Однак були випадки, коли державою правили жінки. Історія донесла до нас імена могутніх правительок Єгипту.

Статуя Хатшепсут (Бостонський музей образотворчих мистецтв)

Пізнавально й цікаво

Мернейт — ім'я першої вірогідно відомої жінки-правительки в історії. Правила вона при своєму малолітньому синові близько 2900 р. до н. е. Учені дослідили її поховання в гробницях Абідосу. Хатшепсут — одна з найвідоміших правительок Єгипту. Була співправителькою в 1479-1458 рр. до н. е. при малолітньому Тутмосі ІІІ.

3. ЄГИПЕТСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО

Діємо: практичні завдання

Давньоєгипетське суспільство складалося з кількох груп населення, кожна з яких виконувала чітко окреслену роль у державі.

Працюючи з текстом підручника, спробуйте побудувати соціальну піраміду давньоєгипетського суспільства.

Зауважте, що на вершині піраміди мають розташовуватися найбільш могутні й привілейовані верстви суспільства.

Фараон правив державою за допомогою знаті та жерців. Він роздавав їм землі, посади, нагороди.

Фараон призначав правителів регіонів (номів) — номархів, що мали судову владу та збирали податки.

Працю селян контролювали наглядачі й писарі, які занотовували кількість зібраного врожаю. Селяни не мали ані власної землі, ані знарядь праці й не могли розпоряджатися продуктами своєї роботи.

Давньоєгипетське суспільство

1. Зіставте виконану вами соціальну піраміду давньоєгипетського суспільства з малюнком.

2. Знайдіть на піраміді зображення основних верств давньоєгипетського суспільства.

Вільні дрібні хлібороби, що мали невеликі наділи землі, зобов’язувалися платити податок — платіж на користь держави.

Ремісники також працювали без відпочинку в задушливих майстернях. Крім цього, вільні хлібороби й ремісники змушені були працювати на державних примусових роботах: будівництві каналів і гребель, спорудженні палаців і гробниць для царя та знаті.

У господарстві широко застосовували працю рабів, до яких ставилися дуже жорстоко. Майже всі раби були чужинцями, захопленими під час переможних війн єгиптян у Нубії, Лівії, Сирії. Давні єгиптяни називали таких полонених «живі убиті», або раби. Таким чином, населення Єгипту розділилося на великі групи людей, що мали різні права та можливості.

Раби-військовополонені (давньоєгипетський рельєф)

Поміркуймо!

  • 1. Чому рабів у Єгипті називали «живі убиті»?
  • 2. Як, на вашу думку, могли складатися стосунки між різними верствами суспільства в Єгипті?

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

  • 1. Коли виникла об'єднана держава в Давньому Єгипті?
  • 2. Поясніть зміст слів і понять: ном, держава, фараон, Мемфіс, чиновники, раби, суспільна верства.

II. Обговорюємо в групі

  • 1. Поміркуйте, в чому полягала позитивна роль державної влади в Давньому Єгипті.
  • 2. Спростуйте або підтвердите думку: «Фараон, знать, жерці та чиновники були залежними одне від одного».
  • 3. У який спосіб фараон намагався забезпечити відданість собі вищих верств суспільства? Чи міг він уникнути такого способу підтримки?

III. Мислю творчо

  • 1. Сформулюйте причини виникнення держави в Єгипті.
  • 2. Укладіть запитання до кросворду та дайте йому назву.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду