Войти
Закрыть

Давньогрецьке суспільство за поемами Гомера «Іліада» та «Одіссея»

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 25. Давньогрецьке суспільство за поемами Гомера «Іліада» та «Одіссея»

1. ПОЕМИ ГОМЕРА «ІЛІАДА» ТА «ОДІССЕЯ»

Цікавим джерелом знань про життя давніх греків є всесвітньо відомі поеми Гомера «Іліада» та «Одіссея». Вони присвячені історії Троянської війни, пам’ять про яку зберігали усні перекази.

1. Про яку подію «розповідає» хмаринка слів?

2. Чому вона саме такої форми?

Назва «Іліада» походить від назви міста Іліон — так греки називали Трою. З усієї Троянської війни, що тривала 10 років з 1240 р. до н.е., Гомер оспівав усього 41 день на десятому році облоги Трої. Участь у війні брало багато і грецьких, і троянських героїв. Найвідомішими були на боці греків — Ахіллес, а на боці троянців — син Пріама Гектор.

Гомер оспівував Троянську війну не тому, що вона була справедливою, а тому, що в битві розкривався героїзм і стійкість людей. Війна не принесла успіху жодній зі сторін, а перетворилася на трагедію — найкращі воїни загинули.

Гомер — автор «Іліади» та «Одіссеї»

Суд Паріса (картина художника Франсуа-Ксав’є Фабра, 1808 р.)

1. Дізнайтеся, який є зв'язок між зображеним міфологічним сюжетом і Троянською війною.

2. Міф розповідає, що під час суду троянський царевич Паріс віддав яблуко з написом «Найпрекраснішій» богині Афродіті. Так виник крилатий вислів «яблуко розбрату». Поясніть, що він означає, в яких випадках його вживають.

3. Утворіть речення з висловом «яблуко розбрату», зміст якого стосувався б історії Троянської війни.

Генріх Шліман — першовідкривач легендарної Трої

На відміну від «Іліади», «Одіссея» походить з казки, а не ґрунтується на реальних історичних подіях. Поема описує мандрівки царя Ітаки Одіссея після захоплення Трої. Він пережив чимало складних випробувань, перш ніж зміг повернутися на батьківщину.

2. НАСЕЛЕННЯ Й ГОСПОДАРСТВО В ГОМЕРІВСЬКІЙ ГРЕЦІЇ

Діємо: практичні завдання

Під час опрацювання тексту укладіть карту пам'яті «Заняття та суспільні відносини в гомерівській Греції».

З XII ст. до н. е. в історії Греції розпочався новий період, пов’язаний з переселенням дорійців. У цей час почали широко використовувати залізні знаряддя: плуг, серпи, мотики. Це сприяло розширенню площі оброблюваних полів і глибшій та якіснішій оранці.

Основним заняттям населення було землеробство. Вирощували здебільшого ячмінь, пшеницю, овочі, виноград, маслини. Важливу роль у господарстві відігравало скотарство. Ремесло ще не зовсім відокремилося від землеробства. Розвивалися ковальське, ювелірне, шкіряне, теслярське, гончарне ремесла. Слабко була розвинена й внутрішня торгівля — переважав обмін. Поширеним товаром для обміну були бики. Цінні метали й предмети розкоші ввозили до Греції зі Сходу. Зокрема, фінікійські купці до Греції привозили вишиті тканини, килими, пахощі, метали.

У суспільних відносинах основну роль відігравали невеликі племінні спільноти, члени яких жили в неукріплених селищах. Кожне плем’я було об’єднанням родів, очолюваних родовою знаттю. Головою племені був верховний воєначальник — басилевс. Зі старійшин знатних родів утворювалася рада старійшин, що керувала справами общини. Для вирішення важливих питань скликали народні збори, які складалися з чоловіків-воїнів.

Одіссей (зображення на вазі)

Поступово влада родової знаті посилювалася. Знать володіла великими земельними наділами, захоплювала нові пасовища. В общинах формувалася майнова нерівність: з’явилися бідняки та люди, які втратили зв’язок зі своєю общиною. Вони наймалися на роботу до заможніших господарів. У господарствах знатних людей також використовували працю рабів. Рабами ставали військовополонені та куплені в работорговців невільники.

За часів Гомера склалися головні релігійні уявлення стародавніх греків. Боги Олімпу разом із людьми є головними персонажами поем «Іліада» та «Одіссея».

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

  • 1. Які відомості з історії Давньої Греції можна дізнатися з поем Гомера?
  • 2. Яку роль у розвитку давньогрецького суспільства відігравало використання залізних знарядь праці?

ІІ. Обговорюємо в групі

  • Розгадайте ребуси та утворіть з них соціальну піраміду давньогрецького суспільства часів Гомера.

III. Мислю творчо

  • 1. Продовжуйте роботу над проєктом «Ілюстрована стрічка часу історії Давньої Греції».
  • 2. Користуючись доступними в мережі Інтернет ілюстраціями до поем Гомера «Іліада» та «Одіссея», складіть коротку розповідь у картинках про життя греків за часів Гомера.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду