Войти
Закрыть

Ізраїльсько-Юдейське царство

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 25. Ізраїльсько-Юдейське царство

ПРИГАДАЙТЕ

1. Євреї. Історія єврейського народу тісно пов’язана з писемністю. Єврейський народ створив визначне літературне джерело — Біблію, де записав свою історію.

Єврейське населення поділялося на 12 племен — «колін». Кожне з них очолювали вождь, якого називали суддя, і жрець, якого називали первосвященик. Оскільки вважалося, що первосвященики передавали волю Бога народу, вони мали велику вагу в житті єврейських племен.

Усі «коліна» об’єднувала віра в єдиного бога — Ягве, який уклав завіт з обраним народом — євреями. Вони мали жити за його законами. Десять цих законів були записані на кам’яних скрижалях. Нам вони відомі як Десять заповідей.

Як називали вождів єврейських племен?

Природа Палестини.

2. Природні умови, господарство та повсякденне життя. Спочатку головним заняттям євреїв було відгінне скотарство. У II тис. до н. е. вони прийшли в Ханаан — край на березі Середземного моря. Зараз ці землі називають Палестиною.

Євреї вірили в те, що цей край наданий їм Богом. У Ханаані вони швидко осіли й почали займатися землеробством і скотарством.

Земля Ханаану родюча, але дуже кам’яниста і далеко не всюди придатна для сільського господарства. Тут немає великих річок, як у Єгипті або Месопотамії. Досить значну його територію займає кам’яниста пустеля. Спекотне й сухе літо тут триває від квітня до листопада. Решту року панує холодна та дощова, а іноді сніжна зима.

Такі природні умови вплинули на господарство. Тут легше було прогодуватися відносно невеликим поселенням та окремим сім’ям. Вирощували пшеницю, ячмінь, виноград, фініки та маслини, розводили кіз та овець. Із їхньої вовни виготовляли тканини та шили одяг. І жінки, і чоловіки носили довгий одяг, який підв’язували поясом, та шкіряні сандалі. Щоб захиститися від сонця, голови покривали великими прямокутними відрізами тканини.

Сучасна реконструкція внутрішнього вигляду будинку давніх євреїв.

Назвіть знайомі вам предмети та знаряддя праці.

Розгляньте фрагмент карти на с. 76 та виконайте завдання.

Заможні жінки мали багато прикрас: сережок та браслетів із коштовних металів. Також вони користувалися косметикою. Найбільш популярним було фарбування вій у чорний колір, а пальців — у червоний. Також єврейські жінки купували парфуми, привезені з Єгипту та Індії.

3. Розквіт і занепад Давньоєврейської держави. Один із суддів на ім’я Саул у ході жорстоких завоювань підкорив велику частину Ханаану. Первосвященики проголосили його першим єврейським царем. Держава, яку створив Саул, отримала назву Ізраїльсько-Юдейське царство. Його столицею стало місто Єрусалим.

Свого розквіту царство досягло в X ст. до н. е. за правління наступників Саула — Давида та Соломона. Вони розширили кордони царства до Євфрату на північному сході та Червоного моря на півдні.

Після смерті Соломона престол посів його син Ровоам. Він не зміг зберегти державу, і в результаті громадянської війни вона розпалася на Ізраїльське царство на півночі та Юдейське царство на півдні.

Згодом держави були підкорені сусідами: у 722 р. до н. е. Ізраїльське царство було розгромлене Ассирією, а його населення забрано в полон, а у 588 р. до н. е. вавилонський цар Навуходоносор II завоював Юдейське царство. Єрусалим було зруйновано, а євреїв насильно переселено до міст Нововавилонського царства. Ці події отримали назву «вавилонського полону» євреїв. Лише у 539 р. до н. е., після загибелі держави, єврейський народ зміг повернутися на батьківщину.

Дізнайтеся за додатковими джерелами, чим вражали сучасників царі Давид і Соломон. Які перекази та легенди було складено про них?

Єврейська жінка у традиційному одязі.

Ієрархія єврейського суспільства доби Ізраїльсько-Юдейського царства.

Внутрішнє впорядкування храму в Єрусалимі.

Цар Соломон повелів збудувати в Єрусалимі храм, який би зберігав головну святиню єврейського народу — золотий ковчег із Десятьма заповідями.

Будівництво розпочалося у 967 або 965 р. до н. е. Храмова будівля без господарських приміщень мала довжину 27 м, ширину 9 м і висоту 14 м. Храмовий двір огороджували стінами. Будівництво тривало сім років, а після його завершення цю подію святкували кілька тижнів.

Висновки

  • Давню історію єврейського народу записано у книзі Біблії.
  • Євреї були народом скотарів, який у II тис. до н. е. переселився до Ханаану.
  • У Ханаані євреї створили державу, яку історики називають Ізраїльсько-Юдейським царством.

Запитання та завдання

  • 1. Що об'єднувало всі «коліна» єврейського народу?
  • 2. Які господарські заняття були поширені серед єврейського населення?
  • 3. Назвіть видатних правителів Ізраїльсько-Юдейського царства. Хто з них був його засновником, а хто розширив територію?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду