Войти
Закрыть

Велике розселення слов’ян

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 40. Велике розселення слов’ян

Пригадайте, що таке Велике переселення народів. Визначте основні причини цього процесу.

Учені виділяють кілька етапів формування слов’янських народів: венедський, який називають зарубинецькою археологічною культурою, та антсько-склавинський.

Представники зарубинецької археологічної культури жили по сусідству з войовничими сарматами. Саме їхні напади змушували давніх слов’ян переселятися ближче до Десни, у верхів’я Дніпра та Південного Бугу. Імовірно, саме про ці племена писав давньоримський історик Тацит, називаючи їх венетами. Археологи стверджують, що землі венедів і територія поширення зарубинецької культури (III ст. до н. е. — II ст. н. е.) — це одна і та сама місцевість. Кінець венедському етапу розвитку слов’ян поклало Велике переселення народів. Воно охопило практично всю Європу й істотно змінило її політичний, культурний та етнічний склад.

Розгляньте карту. Визначте напрямки розселення слов'янських племен.

Поміркуйте, чому давні слов'яни вибрали саме такі шляхи переселення, які позначено на карті.

Готи і гуни на території України

У II ст. з північного заходу до сучасних українських земель мігрували германські племена готів. На шляху до причорноморських степів вони жорстоко ставилися до місцевих жителів, грабували їхні поселення. Рятуючись від готів, венеди тікали до Дністра або Дніпра. Відтак відбулося роз’єднання цієї праслов’янської спільноти. Поступово слов’яни набули нових рис, що залежали від умов їхнього проживання. Таким чином, сформувалися племінні союзи антів Подніпров’я та склавинів Подністров’я й Волині.

У добу панування на Причорномор’ї готів поширилася черняхівська культура (III—IV ст.).

Пригадайте, що таке археологічна культура. Історію яких археологічних культур ви вже вивчали?

У період свого розквіту у III—IV ст. представники черняхівської культури заселяли більшу частину сучасних українських і молдовських земель та суміжні з ними райони Польщі, Румунії та Росії.

Дослідники зазначають, що незалежно від території проживання всі племена черняхівської культури мали спільні риси: вони інтенсивно обмінювалися товарами з античним світом; виробляли схожі предмети з різних металів і кістки; їхні поселення розміщувалися на розлогих схилах річок.

Пригадайте, які наслідки мала навала гунів на Рим.

Гуни, яких боялася більшість володарів тогочасної Європи, наприкінці IV ст. вигнали із Причорномор’я готів, і правитель переможених германців Вінітарій розпочав війну з антами. Він підступно вбив їхнього князя Божа й розправився з його старійшинами. Але у цій війні на боці антів виступили склавини, які допомогли знищити Вінітарія. Уцілілі готи переселилися на Середній Дунай. У період V-VII ст. у межиріччі Дніпра і Дністра утворився слов’янський військово-політичний союз, який називають Антським союзом.

Масштабні переселення та конфлікти на землях колишньої Римської імперії змусили слов’ян мігрувати на нові території. Відтак у V-VII ст. відбулося Велике розселення слов’ян. Спочатку анти і склавини перейшли південний берег Дунаю й осіли на Балканах — у візантійських володіннях. Вони започаткували південну гілку слов’ян. Склавини через деякий час рушили далі, уверх за течією Дунаю, і просунулися до межиріччя Одри та Ельби. Поступово вони об’єдналися із західними слов’янами.

Поміркуйте, яким було ставлення слов'ян до гунської навали.

Авари

У середині VI ст. в українські степи прийшли орди аварів-кочівників. Імператор Візантії дозволив їм оселитися в Паннонії на середньому Дунаї, де вони заснували нову державу — Аварський каганат.

З часом авари почали напади й на візантійські землі. Так само багато сутичок було у них з антами, оскільки володіння останніх були кордоном між землями осілих землеробів та степовими кочовиками.

Золоті фрагменти поясів аварів. Музей ім. Я. Дам’янича. Угорщина

Із 602 р. антів в історичних джерелах не згадано, а от інформацію про склавинів зустрічаємо у працях багатьох європейських і східних авторів. Відтак цілком закономірно, що етнонім «склавини», трансформувавшись із часом у «слов’яни», дійшов до наших днів.

Згадки про конфлікт аварів та слов’ян є також у вітчизняних історичних джерелах. Приміром, автор «Повісті минулих літ» літописець Нестор повідомляє, що авари підкорили мешканців Волині — дулібів.

Як утворилися різні гілки слов'янських народів?

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Отже, слов’яни за своїм походженням є автохтонним (тим, що сформувалося на цій території) населенням українських земель індоєвропейського походження. Як окрема етнічна спільнота вони сформувалися на початку нашої ери. У VII—VIII ст. у східних слов’ян активно розгортався процес державотворення, що набув логічного завершення у IX ст. із виникненням Київської держави.

Домашнє завдання

  • 1. Порівняйте процеси Великого переселення народів та Великого розселення слов’ян.
  • 2. Підготуйте коротке повідомлення про слов’ян — предків українців.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду