Войти
Закрыть

Культура Давнього Риму

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 50. Культура Давнього Риму

«Греція, взята в полон, полонила переможців диких, унісши мистецтва в Лацій суворий». Як ви розумієте слова давньоримського поета Горація?

1. ПАНТЕОН РИМСЬКИХ БОГІВ

На культурний розвиток Риму істотно вплинули греки, які в 146 р. до н. е. були завойовані римлянами. Римські боги, зазнавши впливу еллінів, стали подібними до грецьких. Так, римський Юпітер був схожим на Зевса, Марс — на Ареса, Венера — на Афродіту, Юнона — на Геру. На честь богів римляни влаштовували свята, що відігравали велику роль у суспільному житті.

Грецька цариця богів Гера

Римська цариця богів Юнона

Діємо: практичні завдання

Зіставте грецьку та римську скульптури цариці богів. Дізнайтеся, на які сфери життя вони впливали. Опишіть ці скульптури.

2. РИМСЬКЕ МИСТЕЦТВО й ОСНОВНІ АРХІТЕКТУРНІ ПАМ'ЯТКИ

Пізнавально й цікаво

Мистецтво в Римі відігравало зовсім іншу роль, ніж у Греції, в якій воно було нерозривно пов'язане з життям. Грецькі живописці, скульптори, архітектори, філософи та поети самі творили історію.

У Давньому Римі це завдання виконували правителі міст, полководці, імператори, їхні імена вписані в історію, а от імена римських живописців, скульпторів до нас не дійшли, хоча вони були також талановиті, як і грецькі. Наприклад: амфітеатр Флавіїв (римського імператора), Аппієва дорога (римського цензора).

Рим створив велику культуру і прагнув поширити цивілізацію в світі. Цікавим є те, що римляни не продовжили теоретичних досліджень греків у галузі фізики та математики. Їх цікавило здебільшого практичне застосування наукових досягнень.

У містах і провінціях вони побудували бруковані дороги з мостами, проклали з гір водогони — акведуки, споруджували басейни, лазні-терми, бібліотеки. Римляни винайшли бетон, що застосовували в архітектурі. Особливість римської архітектури — використання арок і склепінь.

Поміркуймо!

Усю територію Римської імперії пронизували дороги. Їхня загальна мережа становила понад 80 тис. км, вони пролягали по території, що тепер охоплює 32 країни.

Будівництво Аппієвої дороги. Дорога, побудована римлянами в Північній Африці (сучасний Алжир) 1800 р. тому

1. Навіщо в Римській імперії приділяли таку увагу будівництву доріг?

2. Чи може показник якості доріг слугувати показником сильної держави?

Римський акведук в іспанському місті Сеговія — найдовший зі збудованих римлянами в Європі; його довжина — 818 м, висота 167 арок, складених без цементу або іншого скріплювального матеріалу — 29 м. У 1985 р. пам’ятку занесено до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Найбільшою архітектурною пам’яткою часів Флавіїв була Арка Тіта, споруджена на римському Форумі. Вона увічнювала перемогу імператора в Юдейській війні 70 р.

Пам'ятна монета Іспанії 2 євро із зображенням римського акведука

Найдосконалішою зі збережених архітектурних пам’яток є чудовий 43-метровий Пантеон — «Храм усіх богів». Простір Пантеону увінчує міцне склепіння з відкритим верхом діаметром 9 м. Крізь купол на відвідувачів храму ллються потоки сонячного світла.

Діємо: практичні завдання

  • 1. За поданими в тексті описами архітектурних споруд спробуйте визначити, які з них зображені на фото.
  • 2. Визначте призначення цих споруд.
  • 3. Чим римські архітектурні пам'ятки схожі на давньогрецькі?

Поміркуймо!

Римляни створювали багато скульптур, але ще частіше копіювали грецькі. Так, знаменита статуя «Дискобол» скульптора Мирона відома завдяки римській копії. Це перша класична скульптура, яка зображує людину.

А як саме зображує людину ця статуя?

Дискобол

У всіх галузях культури римляни багато чого запозичили в греків. Але вони не обмежилися тільки імітацією, а розвивали свою самобутність. Римська культура є основою для розвитку культури країн світу.

Пізнавально й цікаво

У ІІІ—IV ст. н. е. в пізній Римській імперії з'явилася мода на такий вид мистецтва, як хрисографія. Живописці малювали сусальним (найтоншим) золотом по склу і прикривали це зверху іншим склом, сплавляючи їх. Дуже часто це робили на денцях склянок для пиття, і зазвичай це були портретні зображення, мабуть, того, кому призначався подарунок. Подібним чином створювали й медальйони. Також ювелір-хрисограф писав окремі слова та імена золотом.

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

  • 1. Доведіть, що грецька культура вплинула на розвиток римської культури.
  • 2. Як використовували римляни наукові досягнення?

II. Обговорюємо в групі

  • 1. Наскільки сучасною є культура Давнього Риму?
  • 2. Де можна побачити зразки античного мистецтва в Україні?
  • 3. Рим завоював світ не тільки мечем — він переміг його своєю культурою. Як ви розумієте цей вислів?

III. Мислю творчо

  • 1. Вам випала нагода провести екскурсію стародавнім Римом. Які об'єкти ви оберете й у якій формі її влаштуєте?
  • 2. Виконайте проєкт (колаж, презентацію) «Порівняння грецьких і римських богів».
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду