Войти
Закрыть

Заняття населення Стародавнього Єгипту

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Сорочинська, Мартинюк (інтегрований курс) 2019

 

§ 8. Заняття населення Стародавнього Єгипту

Після вивчення матеріалу параграфа ви зможете:

• скласти уявлення про природу і заняття мешканців Стародавнього Єгипту;

• визначати взаємозв’язок між природою Єгипту і зародженням цивілізації у данному регіоні;

• дізнатися про періоди історії Стародавнього Єгипту;

• характеризувати повсякденне і господарське життя єгиптян.

Пригадайте:

1. Чому в неоліті починається процес розкладу родоплемінних відносин? Що сприяло утворенню сусідських общин?

2. Які регіони світу стали центрами зародження і розвитку землеробства?

3. Де з’явились перші міста?

4. Чому розвиток ремесла призводить до появи обміну й торгівлі?

1. Періодизація історії Стародавнього Єгипту

Під історією Стародавнього Єгипту мається на увазі історія єгипетської цивілізації з часу зародження в Єгипті державності, яке відбулося в другій половині IV тисячоліття до н.е., до падіння незалежності Єгипетської держави наприкінці VI ст. до н.е., коли Єгипет був включений до складу Перської держави.

Історію Стародавнього Єгипту поділяють на такі періоди:

I період: до династичний. Він охоплює час від появи перших землеробів у долині р. Ніл до створення царств Верхній Єгипет і Нижній Єгипет. У цей час відбувається розкладання родоплемінних відносин, з’являється соціальна диференціація, формуються перші державні утворення — номи. У землеробстві починають застосовувати елементи іригаційної системи.

II період: Раннє царство. Правління I—II загальноєгипетських династій. Утворення єдиної Єгипетської держави (ХХХІ-ХХІХ ст. до н.е.).

III період: Давнє царство. Правління III—VI династій (XXVIII-XXIII ст. до н.е.).

IV період: перехідний. Правління VII-X династій. (ХХІІІ-ХХІ ст. до н.е.). Розпад єдиної єгипетської держави на окремі номи.

V період: Середнє царство. Відродження централізованої Єгипетської держави в епоху правління ХІ-ХІІІ династій (середина XXI-XVIII ст. до н.е.).

VI період: Другий перехідний період. Правління XIV-XVII династій (кінець XVIII-початок XVI ст. до н.е.). Ослаблення Єгипту. Народні повстання. Захоплення Єгипту гіксосами.

VII період: Розквіт єгипетської цивілізації в епоху Нового царства. Правління XVIII-XX династій (XVI-XI ст. до н.е.). Створення єгипетської імперії.

VIII період: Пізнє царство. Правління ХХІ-ХХХ династій. (XI-IV ст. до н.е.). Занепад Єгипту. Завоювання Єгипту Персією і включення його до складу Перської держави.

2. Природа і населення Єгипту

Єгипет розташований у Північно-Східній частині Африканського континенту. Його територію омивають Середземне й Червоне моря. Клімат спекотний. Удень неймовірна спека. Температура повітря рідко опускається нижче 25°С. Ночі ж, навпаки, — холодні, а подекуди навіть морозні. Більшу частину території Давнього Єгипту займали пустелі: Лівійська, Нубійська та Сахара. Давні єгиптяни за червоний колір пустель називали ці землі «Де-Шерет», що означає «червона земля». Серед розпечених пісків траплялися оази — місця в пустелі, де є рослинність і вода.

Дельта Нілу

З півдня на північ через пустелі територією Єгипту несе свої води найдовша ріка світу — Ніл. Вона бере свій початок у горах серед величних озер і снігів Центральної та Східної Африки та плине до Середземного моря. Гирло Нілу розгалужується на велику кількість невеличких річок-рукавів, які утворюють трикутник. Греки назвали його дельтою за виглядом своєї букви «А».

Землі у дельті річки називають Нижнім Єгиптом. Вище за течією простягається Верхній Єгипет. Усе життя в Давньому Єгипті залежало від ріки. Саме тому греки влучно назвали цю країну «даром Нілу».

Папірус відігравав велику роль у житті єгиптян. Так, у його заростях водилося багато птахів, звірів. Зі зв’язок тростини виготовляли човни. Використовували його і в будівництві. Зі спеціально оброблених стебел виготовляли матеріал для письма, схожий на папір. Його теж називають папірусом.

Ніл — «Ріка богів»

У червні вода в ріці починала поступово прибувати. Ніл виходив з берегів, затоплюючи рівнинні землі.

У цей час природа оживала. Посеред води з’являлися зарості тростини папірусу, прилітали птахи.

Пращури сучасних єгиптян, які прийшли в долину Нілу за часів неоліту (понад 6500 років тому, у V тис. до н.е.), привели з собою одомашнених вівцю і козу. На відміну від найдавніших жителів долини, що збирали дикий ячмінь, вони почали вирощувати пшеницю. Вирощували давні землероби й фінікові пальми, виноград, льон. З часом одомашнили качок, гусей, велику рогату худобу.

Поступово люди навчилися не лише обробляти землю, а й зрошувати свої поля водою з Нілу та відводити зайву вологу під час повеней. Населення річкової долини процвітало, кількість жителів зростала. Надлишок продуктів харчування надавав можливість розвивати ремесла. Певна частина людей вже могла не займатися землеробством, а виготовляти знаряддя праці, предмети домашнього вжитку, одяг, споруджувати будівлі різного призначення. Розвиток ремесел був поштовхом до розвитку торгівлі. Вона спонукала єгиптян піднімати вітрила й вирушати на пошуки невідомих земель для збуту своєї продукції.

Діодор Сицилійський про природу Єгипту:

«...Єгипет простягається на південь... Із заходу він захищений Лівійською пустелею, у якій водиться величезна кількість диких звірів, і яка тягнеться на великі відстані; відсутність води та будь-якої їжі робить подорож через неї не лише тяжкою, а й, справді, небезпечною. З півдня такий самий захист йому дають нільські пороги та прилеглі гори. Тому ні пливти рікою, ні подорожувати суходолом практично неможливо, не маючи царських або подібних до них запасів. З частин країни, що звернені на схід, одні захищені рікою, інші — оточені пустелею та болотистими місцинами, які мають назву «прірви»... Четвертий бік країни омиває... Єгипетське море...»

Запитання до документа

  • 1. Які географічні об’єкти, за словами Діодора Сицилійського, захищають Єгипет?
  • 2. Що необхідне було мандрівникові, щоб здійснити подорож до Єгипту?

2. Зрошувальне (іригаційне) землеробство

Основою багатства Єгипту було сільське господарство. Але землеробство єгиптян цілком залежало від розливів Нілу. Щоб раціонально використовувати його позитивний вплив, єгиптяни навчилися приборкувати річку за допомогою дамб (земляних насипів) і каналів, підводячи воду до ділянок землі, на які не поширювався розлив. Це давало змогу розширити територію, придатну для землеробства.

Перші відомості про канали сягають ХХІІ-ХХІ ст. до н.е. Найдовший з них мав 2 тис. км.

Відвойовувати землю в пустелі єгиптянам допомагали нескладні механізми.

Термін «іригація» (від лат irrigatio) означає «зрошування». У Стародавньому Єгипті люди будували великі іригаційні споруди (дамби, канали, водосховища) для регулювання розливів Нілу та використання його вод з метою штучного зрошування полів.

Іригація

Шадуфи

Для підняття води на підвищені ділянки з XV ст. до н.е. єгиптяни почали використовувати шадуф. Пристрій був схожий на журавель біля колодязя в українських селах.

Обробіток землі був для єгиптян важливим настільки, що оранку в листопаді, коли вода спадала, починав особисто фараон. Спочатку землю обробляли примітивним плугом, потім її розпушували мотикою.

Врожай збирали у березні-квітні за допомогою серпа.

Єгиптяни вирощували ячмінь, льон, пшеницю, часник, огірки. Із пшениці випікали хліб і готували пиво.

Вирощували також виноград та садові культури. Центрами виноградарства і виноробства були дельта Нілу та оази. Виготовляли біле й червоне вина, у які додавали мед та спеції.

Невтомна праця людей і Ніл робили Єгипет житницею Давнього Сходу, а згодом всього Середземномор’я.

Рік у єгиптян поділявся на три пори по чотири місяці. Сезон розливу (із 19 липня до середини листопада) — «ахет», потім сезон звільнення від води (із середини листопада до середини березня) — «перет» і сезон «шему» — збирання врожаю (із середини березня до 19 липня).

3. Ремесла

Ремесла досягли значного розвитку вже за доби Давнього царства. Про це свідчать малюнки в єгипетських пірамідах, на яких зображені столяри, каменярі, шевці, ткачі, ковалі, гончарі, а також вироби давніх майстрів, знайдені археологами.

Праця ремісників була спрямована на задоволення повсякденних потреб як багатих, так і незаможних єгиптян.

Давнім видом ремесла було ткацтво. Найвищого розвитку набуло за доби Нового царства. У цей час єгиптяни навчилися виготовляти високоякісні тканини з льону та фарбувати їх. Поширеними кольорами були червоний, синій, зелений, але улюбленим залишався білий.

Єгипетські малюнки в поховальній камері невідомої особи. 1500-ті рр. до н.е.

Давньоєгипетська кераміка

Високого рівня у Давньому Єгипті досягло гончарство. Для виробів з глини використовувався гончарний круг.

Єгиптяни вміли гарно обробляти камінь, дерево. Згодом навчились виготовляти скло та обробляти і плавити метали (мідь, олово, золото, а згодом і бронзу).

4. Полювання й рибальство

Дельта Нілу — місце, де вирувало життя різноманітних диких звірів і птахів. Це створювало основу для розвитку полювання. Найпоширенішою зброєю був великий лук.

Крім м’яса диких тварин і птиці, цінним джерелом харчування була риба. У водах Нілу водилися сом, окунь, кефаль, короп, вугор тощо.

Для рибальства жителі долини Нілу використовували різні знаряддя. У гробницях знайдено зображення сцен риболовлі сітками, звичайними гачками, гарпунами тощо.

Єгиптяни будували маленькі човни із папірусу й великі баржі, що перевозили кам’яні брили масою кілька сотень тонн. З часом вони, оволодівши мистецтвом будувати великі кораблі, що рухалися за допомогою вітрил і весел, навчилися плавати у відкритому морі.

Ніл був шляхом, який поєднував усі частини країни та допомагав спілкуватися із сусідами.

Перевірте, як ви запам’ятали

  • 1. Де розташований Єгипет? Як називали єгиптяни свою країну?
  • 2. Що було основою господарства Давнього Єгипту?
  • 3. Коли в Єгипті з’явилися перші землероби?
  • 4. Які пристрої використовувалися для штучного зрошення полів?
  • 5. Які ремесла були поширені в Давньому Єгипті?

Подумайте і дайте відповідь

  • 6. Розкрийте взаємозв’язок між природними умовами Стародавнього Єгипту та заняттям населення.
  • 7. Поясніть, як і для чого єгиптяни будували іригаційні споруди?
  • 8. Чому єгиптяни отримували великі врожаї зерна і овочів?

Виконайте завдання

  • 9. Опишіть, як давні єгиптяни обробляли землю.
  • 10. Обговоріть у групах. Один з давньогрецьких вчених підмітив: «Єгипет з усіх сторін укріплений самою природою». Чи справедливе це зауваження? Скільки часу минуло від появи перших землеробів на берегах Нілу до створення перших держав?

Завдання для допитливих

  • 11. Поясніть, чому спосіб обробітку землі у єгиптян упродовж багатьох тисячоліть був незмінним і простим?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду