Войти
Закрыть

Становлення людства

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Голованов (інтегрований курс) 2019

 

§ 3. Становлення людства

Установіть відповідність між поняттями та поясненнями.

  • 1. Континент (материк)
  • 2. Клімат
  • 3. Льодовик
  • а) метеорологічні умови, властиві певній місцевості
  • б) багаторічні природні накопичення криги на земній поверхні
  • в) велика частина суходолу, оточена з усіх чи майже з усіх боків морями й океанами

1. Розселення людей на земній кулі

Розселення людей на земній кулі

Учені досліджують імовірні місця розселення кроманьйонців. Вважають, що з Африки, через територію Близького Сходу, вони просувалися на південний та північний схід і через Аляску 30 тис. років тому потрапили на Американський континент, а на півдні дісталися до Австралії. Крім того, кроманьйонці розселилися по всій Європі.

Шляхи, якими перші люди дісталися до теренів сучасної України, остаточно не з'ясовані. Дослідники вважають, що наші предки просувалися зі Східної Африки, де була їхня прабатьківщина, через Західну Азію, Балкани й українське Закарпаття в Центральну Європу.

Найдавнішою в Україні є стоянка первісних людей (це були ще пітекантропи), яку знайшли біля селища Королево на Закарпатті в 1974 р. — їй близько 1 млн років (див. картосхему «Поселення перших людей і археологічні культури на теренах України» на с. 35).

Первісні люди жили на березі річки (сучасна Тиса), займалися полюванням і збиральництвом. Очевидно, вони вже знали й використовували вогонь, уміли добре обробляти камінь, дерево, кістку та шкіру. У Королеві зібрано з різних шарів понад 60 тис. кам'яних знарядь праці, що їх датують від 1 млн до 30 тис. років до н. е. Найдавніші знахідки відкопали на глибині 10-12 м. Це — наконечники списів, шкребла, ножі з місцевої гірської породи темно-сірого, бурого, майже чорного кольору. Виявилося, що на місці сучасного селища Королево протягом сотень тисяч років було поселення-майстерня з виготовлення кам'яних знарядь праці та зброї.

Біологічні форми первісних людей поступово змінювали одна одну. Приблизно 40 тис. років тому на території майбутньої України з'явилися ранні хомо сапієнс, а саме — кроманьйонці. Вони жили на Закарпатті, Західному Поділлі, Наддніпрянщині, у Криму, південній частині Волині (знайдено приблизно 800 стоянок).

Згодом прадавні люди засновували поселення на берегах річок Десна (села Мізин, Пушкарі, Чулатів), Дніпро (села Круглик, Кирилівка), Дністер (територія сучасної Молдови), поблизу с. Андросівка, а також на теренах сучасного Донбасу.

Розселення перших людей — загадковий і складний процес. На його перебіг впливали зокрема природні чинники — зміна клімату, катаклізми тощо.

Зазначимо, що на нашій планеті поверхня суші періодично значно змінювалася. Велетенські ділянки земної поверхні — платформи — пересувалися на великі відстані, віддаляючись або стикаючись між собою. Від стикання поверхня землі скороблювалася — виникали нові гірські масиви. Утворювались інші форми узбережжя морів та океанів, а в них нові течії — теплі та холодні.

ЛЬОДОВИКОВИЙ ПЕРІОД — тривале зниження температури земного клімату, результатом чого є заледеніння — збільшення площі полярного льодяного покриву та льодовиків.

Близько 600 тис. років тому на Землі значно похолоднішало. Клімат усієї планети докорінно змінився. Зими стали довшими, а літо — таким мінливим і прохолодним, що сніги не встигали розтавати. Наступної зими на них лягав новий шар снігу.

Так поступово на частині поверхні Землі утворився льодовий панцир завтовшки 1,5-2 км. Настав льодовиковий період.

Від льоду гинули тропічні ліси та теплолюбні тварини. Натомість виникли шерстисті носороги, північні олені, печерні леви, мамонти тощо. Люди змушені були пристосовуватися до змін у природі.

Цікавинка про льодовики — за посиланням https://is.gd/rRQ2UI або QR-кодом

2. Утворення рас

Процес еволюції тривав, набуваючи нових ознак. Під впливом природних і кліматичних умов організм первісних людей, починаючи ще з пітекантропа, поступово змінювався, набуваючи особливостей і відмінних рис. Розпочалося формування рас.

Людський організм шукав способів прилаштуватися до природи: люди боролися за виживання.

РАСИ — підвиди біологічного виду «хомо сапієнс», які утворилися в результаті їх остаточного пристосування до умов кліматичних зон.

Так, шкіра людей, які проживали в спекотливому кліматі Африки, під впливом сонця почала темніти. Темний колір шкіри та жорстке кучеряве волосся на голові, що утримувало прошарок повітря, захищали від перегріву. Через багато поколінь усі африканці стали темношкірими та кучерявими. Сформувалася негроїдна раса.

У Європі первісні люди набували особливих ознак в організмі. За умов прохолодного клімату та порівняно м'якого сонячного світла шкіра залишалася білою. Ніс ставав прямим, і прохолодне повітря, що вдихала людина, встигало зігріватися, перш ніж потрапляло до легенів. Жителі Європи утворили європеоїдну расу.

На теренах Далекого Сходу люди, які мешкали за сухого клімату з частими пиловими бурями, набували жовтого кольору шкіри, укритої жировим шаром. У кутках очей утворювалася додаткова складка (епікантус), що захищала їх від пилу. Так поступово на теренах Східної Азії утворилася монголоїдна раса.

Коли 30 тис. років тому завершилося розселення «хомо сапієнс» по всій планеті, припинилося і формування трьох основних рас. Завдяки їхньому утворенню людство остаточно пристосувалося до існування в умовах різних кліматичних зон.

Упродовж наступних тисячоліть відбувалося змішування рас. Унаслідок цього процесу сформувалися десятки малих рас. Подальше їх змішування зумовило формування антропологічних типів людей, кількість яких становить близько трьохсот.

Расові відмінності лише зовнішні. Адже раси сформувалися на основі біологічного виду «хомо сапієнс», вони є рівноцінними.

  • 1. Які зміни відбувалися в кліматі Землі 600 тис. років тому?
  • 2. Що таке льодовик? Як він утворюється? Що таке «льодовиковий період»?
  • 3. Покажіть на картосхемі межі просування льодовика в Євразії.

  • 4. Покажіть на картосхемі ймовірні шляхи розселення первісних людей.
  • 5. Яким чином первісним людям довелося пристосовуватися до льодовикового періоду. До яких дій і винаходів, на вашу думку, вони змушені були вдатися?
  • 6. За матеріалами підручника і додатковими джерелами охарактеризуйте причини утворення людських рас і особливості їхньої зовнішності.
  • 7. Уявіть, що, працюючи в Інтернеті, ви зауважили: три археологи різних часів згадували подібні знахідки.
  • У пустелі Гобі (Монголія) знайшли знаряддя праці — клиноподібні скребки (нуклеуси), вік яких 15-20 тис. років.
  • На річці Амур (Росія) у поселенні, вік якого 13-15 тис. років, археологи натрапили на цікавий різновид нуклеусів.
  • На півострові Аляска (США) археологи знайшли нуклеуси, дуже подібні до знайдених раніше в Монголії та Росії. Вік знахідки — близько 12-13 тис. років.
  • Про що, на вашу думку, це свідчить? Сформулюйте висновок.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду