Войти
Закрыть

Основні стоянки і пам’ятки первісної доби на території України (практичне заняття)

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 6. Основні стоянки і пам’ятки первісної доби на території України (практичне заняття)

1. Стоянки первісної доби на території України

Первісні люди та їхні ймовірні предки вели досить рухливий спосіб життя. Вони змушені були мандрувати в пошуках їжі й тому на одному місці перебували недовго. Селилися переважно біля водойм. Це пов’язано з тим, що сюди приходили тварини, на яких вони полювали. Під час розкопок на стоянках знаходять археологічні пам’ятки - залишки жител, поховання людей, знаряддя праці та інші давні вироби, малюнки й написи на скелях і окремих каменях тощо.

• Працюймо в парі!

Знайдіть на карті підручника по 5 стоянок доби палеоліту, мезоліту та неоліту на території України. Використовуючи географічні орієнтири, позначені на карті, опишіть їхнє розташування. Позначте обрані стоянки на контурній карті.

Стоянкою в археології називають тимчасове поселення людей кам’яного віку та їхніх імовірних предків.

2. Які археологічні пам’ятки було знайдено на Мізинській стоянці?

Одним із найдавніших поселень кроманьйонців у Європі є Мізинська стоянка на Чернігівщині (на думку науковців, існувала 15-16 тисяч років тому). Це була доба максимального похолодання в усій Європі. Щоб захистися від холоду, первісні люди споруджували спеціальні житла. Зокрема, на Мізинській стоянці археологи відкопали рештки п’яти круглих жител з кісток мамонта, ями-сховища, залишки вогнищ, різноманітні знаряддя праці - крем’яні різці та скребки, ножі, вістря, проколки, різноманітні вироби з кістки та рогу тощо. Як свідчать знайдені кістки тварин, мешканці стоянки полювали на мамонтів, північних оленів, носорогів, диких коней, вівцебиків, зубрів, ведмедів та ін.

• Працюймо разом!

Як природні умови вплинули на тип житла та заняття мешканців стоянки? Які цінні знахідки виявили археологи на Мізинській стоянці? Про що вони свідчать?

Утім, найбільшу цінність для археологів становить тогочасний унікальний набір прикрас і витворів мистецтва з кістки та бивня мамонта: намистини-підвіски, браслети, прикрашені орнаментом, численні стилізовані фігурки жінок (так звані пташки), прикрашені геометричним гравіюванням. А в одному з жител археологи виявили п’ять великих кісток мамонта (лопатки, щелепи, кістки кінцівок), розмальованих червоною вохрою. Деякі дослідники вважають їх давніми ударними музичними інструментами, які застосовувалися під час свят та обрядів. Розгляньте їх зображення. Чи згодні ви з твердженнями вчених?

Мізинська стоянка (малюнок Івана Їжакевича)

Браслет з орнаментом з Мізинської стоянки

Орнаментовані кістки мамонта з Мізинської стоянки. Припускають, що це давні ударні музичні інструменти

3. Яким був спосіб життя мешканців Кирилівської стоянки?

Опишіть за картиною І. Їжакевича спосіб життя в родовій общині первісних мисливців; зазначте, чим займалися чоловіки, жінки, діти. Розпочніть так: «Після вдалого полювання весь рід зібрався разом. Всі, навіть діти, долучилися до роботи. Всі мали свої обов’язки...». Але зробити це необхідно декількома способами: від імені 1) дитини; 2) дорослого члену роду.

Кирилівська стоянка (картина І. Їжакевича)

Для довідки!

Кирилівську стоянку відкрив археолог Вікентій Хвойка в 1893 році у межах м. Києва по вулиці Кирилівській. Звідси і її назва. На місці стоянки було знайдено велику кількість кісток мамонта й волохатого носорога, зуби печерного ведмедя та лева. Серед знарядь праці здебільшого скребачки та різноманітні різці. Житла споруджували із жердин та вкривали шкурами, а ззовні їх укріплювали черепами та бивнями мамонтів.

4. Якими були заняття мешканців стоянки Ігрень-8?

• Працюймо разом!

За допомогою QR-коду ознайомтеся з відповідним матеріалом і дайте відповідь на запитання: До якого періоду належить стоянка, згадана в опису - палеоліт чи мезоліт? Як природні умови вплинули на тип житла та заняття мешканців стоянки? Які особливості мали знаряддя цього періоду?

http://bit.ly/2HRMdsl

ОЦІНІТЬ СВОЇ ДОСЯГНЕННЯ ПІСЛЯ ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Обговоріть у загальному колі: чим відрізнялись форми господарювання та спосіб життя людини на різних етапах первісної доби.

Завершіть речення: Сьогодні на уроці я дізнався(-лася) про такі стоянки на території України... . Сьогодні на уроці я навчився(-лася)... . Вважаю, що найцікавішим було... .

Міні-проект «Пам’ятки первісної доби в музеях України»

Що нового про життя первісних людей ви довідалися на цьому занятті? Чи виникла у вас потреба розширити свої знання про первісні стоянки та пам’ятки на території сучасної України?

http://bit.ly/2W7lwEe

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду