Войти
Закрыть

Поява людини. Освоєння давньою людиною планети Земля

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Сорочинська, Мартинюк (інтегрований курс) 2019

 

§ 1. Поява людини. Освоєння давньою людиною планети Земля

Після вивчення матеріалу параграфа ви зможете:

• називати основні етапи антропогенезу;

• скласти уявлення про основні теорії походження людини, формування людських рас;

• давати пояснення, хто такі австралопітеки, пітекантропи, неандертальці, кроманьйонці.

Пригадайте:

1. Для чого ми вивчаємо історію?

2. Чому людину завжди цікавило питання її походження?

3. Що вам відомо про походження людини?

1. Основні теорії походження людини

Одну з найскладніших проблем і нерозгаданих загадок людства можна сформулювати так: «Як виникла наша планета, яким способом і чому на ній зародилося життя?» Нині більшість учених припускає, що вік Землі становить близько 6 млрд років. Але життя на ній з’явилось 3,6 млрд років тому і протягом мільйонів років розвивалося від найпростіших живих організмів, що зародилися у воді, до складних. І тільки згодом, після довгих мільйонів років, на планеті з’явилася людина.

Походження людини є такою ж таємницею, як і виникнення життя на Землі. Серед учених щодо цієї проблеми постійно точаться суперечки, виникає багато різних припущень, здогадок і теорій.

Найдавнішою з таких теорій є релігійна. В її основі лежить твердження, що людина, як і увесь світ, є Божим творінням. Цю теорію також називають креаційною, або теологічною.

Існує також припущення, що життя навмисно було занесене на нашу планету з космосу високорозвиненими розумними істотами.

Чарльз Дарвін

Еволюція людини (за Дарвіном)

Усе-таки ж, переважна частина вчених завжди наполягала на земному і природному походженні людства. Думка про те, що людина походить від мавпоподібної істоти, належить англійському природодосліднику XIX ст. Чарльзу Дарвіну. Він розробив учення про еволюцію — розвиток живої природи під впливом навколишнього середовища та природного добору. Природний добір полягає в тому, що виживають найбільш пристосовані організми, їхні якості передаються нащадкам через гени, в результаті чого зростає пристосованість живих організмів до умов навколишнього середовища.

Жодна з цих теорій сьогодні остаточно не доведена, походження людини лишається предметом суперечок учених.

2. Предки людини

Більшість учених дотримуються думки, що людина походить від деревної мавпи — дріопітека. Дріопітек з’явився близько 18 млн років тому в Африці й поступово розселився по інших континентах. Він рухався на чотирьох кінцівках. Його дії, як і дії багатьох інших тварин, зумовлювалися потребами пристосовуватися до природи, яка постійно змінювалася.

Крім дріопітека, серед пращурів людини вчені називають південну мавпу — австралопітека, який з’явився понад 4 млн років тому. На відміну від дріопітека, він пересувався переважно на двох кінцівках. Безмежними просторами Африки, яку вважають колискою людства, австралопітеки пересувалися невеликими групами, збираючи рослини й полюючи на дрібних тварин. Вони не були ні сильнішими, ні прудкішими за своїх жертв або ворогів, та під час полювання чи для захисту, на думку більшості вчених, могли застосовувати камені, палиці тощо.

Австралопітек

У 1974 р. американські археологи в Східній Африці знайшли скелет австралопітека, якого назвали Люсі. Зріст — 105 см і маса тіла — 27 кг. Жила Люсі 3 млн років тому. Це найдавніша знахідка австралопітека. Можливо, австралопітеки вже виготовляли примітивні знаряддя із дерева і каменю. Пізніше було знайдено скелет австралопітека, що мав зріст 150-170 см і жив 2,5-1,5 млн років тому.

3. Чинники й умови формування людини

Перетворення людиноподібної мавпи на людину сучасного типу називають антропогенезом. Цей процес вивчає наука антропологія. На жаль, докладно з’ясувати, як відбувалося перетворення людиноподібної мавпи на людину сучасного типу, неможливо.

Зміна клімату, спричинена похолоданням близько 3,5 млн років тому, призвела до перетворення значної території Африки на савану та степ. Людиноподібна мавпа, пристосовуючись до життя на відкритій місцевості, змушена була випростатися. Піднявшись над високою травою та чагарником, вона краще бачила як ворогів, так і здобич.

Але прямоходіння було лише однією з умов виживання. Другою умовою було об’єднання з подібними до себе з метою захисту і полювання. Життя у первісному стаді сприяло нагромадженню й передачі досвіду. Ще однією умовою стало виготовлення знарядь праці, яке сприяло розвитку руки і мозку.

4. Первісні люди

Найдавнішу людину відкрив англійський археолог і антрополог Луїс Лікі (1903-1972 рр.). Він у 1960 р. в Олдувайській ущелині в Африці знайшов щелепу із зубами та інші фраґменти кісток, які належали невідомій до того часу людиноподібній істоті. Оскільки поряд із нею були примітивні знаряддя праці, то її назвали людина вміла (Homo habilis). Ця та інші знахідки дали можливість ученим відтворити зовнішній вигляд людини вмілої. Вона мала похилий лоб, скошене підборіддя, масивні щелепи, видовжені руки та короткі ноги. Зріст людини вмілої не перевищував 1,5 м, а маса — 50 кг.

Наступним кроком у розвитку людини була людина прямоходяча (Homo erectus). Вчені її називають також пітекантропом (у перекладі з грецької — мавполюдина). Пітекантропа відкрив археолог Е. Дюбуа на о. Ява у 1890 р.

Порівняно зі своїми попередниками, ця людина мала менш похилий лоб, дрібніші та гостріші зуби, які були більш пристосованими для харчування м’ясом. Значно більшим був об’єм її мозку.

Людина вміла

Пітекантроп

Реконструкція обличчя неандертальця. Авт. Дж. Гурч. Фото Тіма Евансона

Підборіддя пітекантропа виразніше виступало вперед. Руки були коротшими, а ноги довшими. Збільшилися також середній зріст і маса тіла. Пітекантропи жили групами по 25-40 осіб.

Пітекантропи, як уже зазначали, виготовляли знаряддя праці з каменю, переважно — рубила та скребки. Саме праця стала виділяти людей із світу тварин.

Пітекантропи близько 1 млн років тому стали освоювати й інші континенти. Вони були тими першими людьми, які почали заселяти і територію сучасної України. їхні рештки знаходять дуже далеко від Африки. Знайденого у Китаї пітекантропа називають синантропом.

Нащадком пітекантропа деякі вчені вважають неандертальця. Неандертальці або палеоантропи («давні люди») жили 150-40 тис. років тому. Зовнішнім виглядом вони були вже більше схожі на сучасну людину. Зріст їх сягав 160 см, маса — 70 кг.

Рештки неандертальця (від назви долини Неандерталь, біля Дюссельдорфа у Німеччині) вперше знайшли під час будівельних робіт у фортеці Гібралтар у 1848 р. Пізніше подібні знахідки траплялися і в інших районах Європи.

5. Людина розумна

У боротьбі за виживання змінювався не тільки спосіб життя первісної людини, а й її зовнішній вигляд. Близько 40-30 тис. років тому на планеті з’явилася людина розумна (Homo sapiens). Учені називають її кроманьйонцем. Цей вид певний час співіснував із неандертальцями. Назва походить від місцевості Кро-Маньйон у Франції, де в 1868 р. робітники випадково знайшли рештки давньої людини, котра майже не відрізнялася від сучасної.

Від предків кроманьйонця відрізняло високе чоло, виступаюче підборіддя, відсутність різко означених надбрівних валиків. Через хвороби, погане харчування, загибель під час полювання на хижаків, високу смертність у дитячому віці тощо жили кроманьйонці в середньому до 30 років. Ті, хто доживав до 50 років, вважалися людьми похилого віку.

Кроманьйонці. Реконструкція М. Герасимова за черепами, знайденими у ґроті Мурзак-Коба (Крим, Україна)

Які головні зовнішні відмінності неандертальця і кроманьйонця?

Перевірте, як ви запам’ятали

  • 1. Назвіть головні теорії походження людини. У чому вони полягають?
  • 2. Що таке антропогенез?
  • 3. Яких істот вважають предками людини? Що їх поєднує із сучасною людиною?
  • 4. Кого з первісних людей відносять до виду «людина розумна»?
  • 5. Які ви знаєте людські раси?

Подумайте і дайте відповідь

  • 6. Які головні відмінності людини вмілої і людини прямоходячої?
  • 7. Що найбільше вплинуло на становлення і розвиток людини?
  • 8. Чи можна вважати «австралопітека» людиною? Аргументуйте свою відповідь.

Виконайте завдання

  • 9. За допомогою додаткової літератури та ресурсів Інтернету підготуйте повідомлення про розкопки Луїса Лікі в Олдувайській ущелині.
  • 10. Доведіть, що неандертальці мали вищий рівень розвитку, ніж їх попередники.

Завдання для допитливих

  • 11. Чому, на вашу думку, у боротьбі за виживання переміг кроманьйонець, який поступався неандертальцю фізичними даними?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду