Войти
Закрыть

Неоліт

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 7. Неоліт

ПРИГАДАЙТЕ

1. Початок доби неоліту. Близько 10 тис. років тому в житті людей відбулися великі зміни. Вони навчилися вирощувати рослини та розводити свійських тварин, виготовляти посуд і тканину.

Уперше це відбулося на території Близького Сходу та Північної Африки в регіоні, який називають Родючим півмісяцем. Це землі з теплим кліматом, де протікають повноводні річки Тигр, Євфрат і Ніл. Тут можна було вирощувати по два врожаї на рік і завжди мати достатньо їжі. Історична доба, за якої це відбулося, має назву неоліт (у перекладі із грецької — новий камінь).

2. Землеробство та скотарство. Раніше, у добу палеоліту та мезоліту, людські спільноти в пошуках їжі постійно переходили з місця на місце. Тепер, у добу неоліту, вони споживали переважно ті продукти, які вирощували.

Це ознаменувало перехід від привласнювального до відтворювального господарства. Такі докорінні зміни в способі життя людини назвали неолітичною революцією.

Поширення землеробства за межі Родючого півмісяця.

Ремесло — ручне виробництво знарядь праці, речей повсякденного вжитку.

Першими рослинами, які люди навчилися вирощувати, стали пшениця, ячмінь та жито, а також горох і сочевиця. Крім собак і свиней, люди приручили кіз та овець, а дещо пізніше — корів і волів.

Життя землеробів не було легшим, ніж у тих людських спільнот, чиїми основними джерелами харчування залишалися мисливство, рибальство та збиральництво. Вони залежали від погоди, урожаю — якщо він був невдалим, поселенню загрожував голод. Крім того, археологита антропологи стверджують, що землероби більше хворіли. Проте зерно можна було зберігати протягом тривалого часу. Також річний цикл землеробських робіт залишав час для заняття ремеслом.

Зрізання колосків серпом.

Що було головним досягненням доби неоліту?

3. Нові знаряддя. Люди доби неоліту винайшли нові знаряддя праці: мотику для обробітку землі, серп для зрізання колосків, зернотерку для розтирання зерна в борошно. Вид землеробства, коли земля обробляється за допомогою мотики, називається мотичним.

Пізніше люди навчилися робити посуд із глини. Спочатку глиняний посуд висушували на сонці, але згодом хтось здогадався обпалити його у вогні. Обпалений глиняний виріб виявився набагато міцнішим і красивішим. Так виникло гончарство. Вироби з обпаленої глини мають назву кераміка. Керамічний посуд не пропускає вологу, тому зерно в ньому добре зберігається. Також він не боїться вогню. У глиняних горщиках готували їжу. Одним із перших рецептів приготування рослинної їжі була каша з пророщеного зерна, залитого водою.

Навчилися люди і ткацтва. Вони виготовляли тканину з вовняних ниток на найпростіших ткацьких верстатах.

Кераміка та тканина стали першими штучними матеріалами, винайденими людством.

Виготовлення тканини на ткацькому верстаті.

Розгляньте малюнки. Опишіть процес виготовлення посуду із глини.

Процес виготовлення керамічного горщика.

Археологічна культура — сукупність характерних рис, притаманних виробам певної людської спільноти на певній території в певний проміжок часу.

4. Перші поселення. Люди доби неоліту перейшли до осілого способу життя. Вони почали жити в поселеннях і вирощувати рослини. Поселення розміщували на височинах поблизу річок. На півдні будинки зводили з висушеної на сонці цегли, яку виготовляли із суміші глини й соломи, а на півночі — із лози, обмазаної глиною. На півдні плоскі дахи робили із гілок і вогкої землі, а на півночі — із соломи.

Найвідомішими дослідженими поселеннями доби неоліту є Чатал-Хююк (сучасна Туреччина) та Єрихон (Палестина). На території України добі неоліту відповідає бугодністровська археологічна культура.

Чому люди доби неоліту вели осілий спосіб життя?

Зернотерка.

Глиняний посуд із Єрихона.

Типові форми неолітичного посуду.

Розгляньте малюнок. Яким, на вашу думку, було призначення різних видів посуду?

Висновки

  • X—V тис. до н. е. археологічна наука виділяє як добу неоліту. Вона розпочалася на території Близького Сходу та Північної Африки.
  • Головними особливостями доби неоліту стали перехід до відтворювального господарства, винайдення гончарства та ткацтва.
  • У добу неоліту з'явилися перші постійні поселення.

Запитання та завдання

  • 1. Як археологи називають перехід від привласнювального до відтворювального господарства?
  • 2. За малюнками складіть послідовну розповідь про неолітичне землеробство. Вам допоможуть словосполучення: обробіток землі мотикою, зрізання колосків серпом, молотіння зерна, зберігання зерна, розтирання зерна на зернотерці, випікання в печі.

  • 3. Опишіть життя неолітичного поселення. Якими були основні заняття його жителів? Який одяг вони носили? Чим харчувалися?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду