Войти
Закрыть

Фінікія та Ізраїльсько-Іудейське царство

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019

 

§ 18. Фінікія та Ізраїльсько-Іудейське царство

1. Як географічне положення та природні умови вплинули на заняття населення Фінікії?

У глибоку давнину на східному узбережжі Середземного моря виникли поселення фінікійців. Країна, яку вони населяли, називалася Фінікією. Розташування Фінікії було надзвичайно зручним. Тут сходилися караванні та морські торгові шляхи із Дворіччя, Єгипту, Греції та інших країн. Міста і селища розташовувалися по береговій лінії. Це було пов’язано з основними заняттями фінікійців - мореплавством, рибальством, торгівлею. З часом фінікійські поселення перетворилися на багаті торгові міста, найбільші з них - Бібл, Тір та Сідон.

• Працюймо в парі!

Користуючись картою і текстом підручника, визначте, як географічне положення та природні умови Фінікії вплинули на заняття її населення. Порівняйте заняття фінікійців і жителів Стародавнього Єгипту та Південного Дворіччя.

Але у Фінікії не було єдності. Кожне фінікійське місто було самостійною державою, мало свого правителя, закони, армію. Влада правителя у фінікійських містах була обмежена. Він був залежний і від ради вельмож, і від народних зборів.

Далеко за межами країни славилися вироби фінікійських ремісників: ювелірів, ливарників, будівельників, ткачів, різьбярів по дереву та слоновій кістці. З кедра та дуба фінікійські майстри будували найкращі на той час швидкохідні кораблі. У Фінікії виготовляли скло різноманітних видів. Зі скла робили прикраси, флакончики для пахощів, які вельми цінувалися.

Фінікійські вироби з кольорового скла

Фінікійські міста були центрами торгівлі в Передній Азії. Місцеві купці-мореплавці встановили зв'язки з різними країнами та народами. Вони торгували тканинами з Єгипту, вином із Сідону, олією з Тіру, міддю з Кіпру, кедром з Ліванських гір, сушеною рибою із фінікійських міст, а також «живим товаром» - рабами тощо. При нагоді фінікійські мореплавці не соромилися займатися морським розбоєм.

Фінікійці вели жваву торгівлю, тому записи слід було вести швидко. Ієрогліфи та клинопис були для цього занадто складними. Тому в кінці ІІ тис. до н. е. фінікійці винайшли алфавіт, який складався з 22 знаків. Кожен знак відповідав окремому приголосному звуку і був літерою. Вчені переконані, що від фінікійського походять алфавіти всіх європейських народів, зокрема й українська абетка.

Фінікійська писемність

2. Чому фінікійці засновували колонії?

Фінікійські мореплавці постійно бували в одних і тих самих чужих краях. Там вони засновували свої поселення - колонії. Жителі колоній - колоністи - підтримують відносини з населенням навколишніх земель, аби мати потрібні товари.

• Працюймо разом!

Покажіть на карті фінікійські колонії. Які у них були відносини з метрополіями?

Фінікійський торговельний корабель (сучасна реконструкція)

Для допитливих!

3-D реконструкція Карфагена

http://bit.ly/30YrdHV

Колонія - поселення людей за межами свої країни.

Колонізація - переселення людей на вільні землі та створення там нових поселень.

Метрополія - (із грецької мови - «материнське місто») - місто, що заснувало колонію.

У XII-VI ст. до н. е. фінікійські колонії поступово з’являються на узбережжі й островах Середземного моря - спочатку на Кіпрі, у Північній Африці, на Піренейському півострові, а трохи згодом у далекій Англії (Британії) та на західноафриканському узбережжі. Найбільшою колонією міста Tip у Північній Африці стає Карфаген. Із часом це буде багате головне місто могутньої держави.

Освоєння далеких заморських земель рідко приводило до встановлення над ними фінікійського панування. Колонії фінікійських міст зазвичай ставали незалежними від метрополії, лише підтримували з нею дружні зв’язки.

3. Коли і як стародавні євреї заселили Палестину?

У степах між Єгиптом, Вавилонією та фінікійським узбережжям здавна випасали свої стада племена ха-ібрі - «ті, що прийшли з-за річки». Більшість істориків вважають, що саме ха-ібрі були предками стародавніх євреїв. Спочатку вони були кочівниками і не мали постійних поселень. Жили в легких повстяних наметах. Вівці та кози давали їм молоко, м’ясо і вовну.

Колись євреї, як вавилоняни і єгиптяни, поклонялися багатьом богам. Але з часом вони прийшли до єдинобожжя - монотеїзму, тож шанували єдиного бога - Ягве. Стародавні євреї вірили, що Ягве створив увесь світ і залишив людям заповіді, за якими вони мають жити.

В XIII ст. до н. е. єврейські племена утворили союз під назвою Ізраїль зі спільним культом бога Ягве і оселилися в Палестині1. Основними заняттями їх стали землеробство, осіле скотарство (особливо вівчарство), садівництво і торгівля.

1 Палестина — історична область на східному узбережжі Середземного моря.

Монотеїзм (від грец. Мόνος - один, θεός - бог) - віра в єдиного Бога, Творця всього сущого.

4. Утворення Ізраїльсько-Іудейського царства

Єврейські племена (коліна) нерідко ворогували між собою. Проте роз’єднаним племенам важко було боронитися від численних ворогів, зокрема філістимлян2. Тому вони почали об’єднуватись. Близько 1030 р. до н. е. першим царем Ізраїльсько-Іудейського царства було обрано Саула. Спочатку військо Саула супроводжував успіх, та зрештою філістимляни перемогли військо ізраїльтян. Щоб не потрапити в полон, Саул заподіяв собі смерть власним мечем.

2 На думку вчених, племена філістимлян належали до морських народів. У Палестині вони осіли в XII ст. до н. е. Стародавні євреї слово «філістимлянин» вимовляли як «пелиштим». Звідси і назва країни — Палестина.

• Поміркуйте!

Які причини прискорили об’єднання ізраїльтян та іудеїв у єдину державу?

Після смерті Саула на престол через деякий час вступив Давид. Він завершив розпочате Саулом об’єднання ізраїльських племен і перетворив Ізраїль з нестійкого союзу племен у єдину державу. Давид завдав низку поразок філістимлянам і розширив кордони царства. У 995 р. до н. е. він оволодів Єрусалимом і зробив своєю столицею, приєднавши гору Сіон. Відтоді Єрусалим та гору Сіон називали «містом Давида». Сюди було перенесено ізраїльські святині, переселилися жерці та священики.

Давид царював сорок років і залишив цей світ на сімдесятому році життя. Його син Соломон успадкував державу, межі якої сягали від Дамаска аж до Єгипту, від східного краю Зайордання до Середземного моря на заході.

Саул (фрагмент картини Ернста Юсевсона «Давид і Саул»)

Давид (картина іспанського художника Педро Берругете, XV ст.)

Цар Соломон (гравюра Густава Доре)

• Працюймо разом!

Розгляньте зображення Саула, Давида і Соломона. Яку інформацію можна одержати про них із цих зображень?

ПРАКТИЧНА РОБОТА!

Роздивіться на карті територію Ізраїльсько-Іудейського царства. Визначте особливості його розташування. Які народи та держави були сусідами стародавніх євреїв?

За часів Соломона Ізраїльсько-Іудейське царство досягло найбільшої могутності. Він спорудив навколо Єрусалима та інших палестинських міст могутні мури, побудував у столиці величезний царський палац. На четвертий рік царювання Соломон розпочав будівництво храму. Цей храм був єдиним місцем поклоніння богу Ягве. І місто Єрусалим стало не тільки царською столицею, а й релігійним центром, навколо якого об’єднались усі єврейські племена.

Після смерті Соломона його держава розпалася на два царства - Іудею та Ізраїль. Наслідки розпаду держави були трагічними як для ізраїльтян, так і для іудеїв. Між ними почалася запекла і тривала боротьба, яка послабила обидві сторони. А через декілька віків обидва царства захопили могутні сусіди.

Для допитливих!

3-D реконструкція храму Соломона

http://bіt.ly/2MuU5Vo

5. Біблія як історичне джерело історії народів Близького Сходу

• Працюймо разом!

Ознайомтеся з матеріалом «Біблія як історичне джерело історії народів Близького Сходу». Висловіть судження, чому Біблію можна вважати історичним джерелом. Наведіть аргументи.

http://bit.ly/2MnuNYY

ПЕРЕВІРТЕ ЗАСВОЄНЕ НА УРОЦІ

ЗНАЮ

  • 1. Назвіть основні заняття фінікійців та стародавніх євреїв.
  • 2. Вкажіть століття, коли відбувалася фінікійська колонізація.

РОЗУМІЮ

  • 1. З якою метою фінікійці засновували колонії?
  • 2. Як ви розумієте поняття «колонізація», «монотеїзм», «Біблія»?
  • 3. Чим різняться релігії стародавніх євреїв та єгиптян чи вавилонян, а що їх об’єднує?

ВМІЮ

  • 1. Позначте на контурній карті: а) територію Ізраїльсько-Іудейського царства та його столицю; б) основні фінікійські міста; в) основні напрями фінікійської колонізації та основні колонії.
  • 2. Опишіть за сучасною реконструкцією храм Соломона. Яке враження він справляє на вас?

ВИСЛОВЛЮЮ ДУМКУ

  • Уявіть собі, що ви на машині часу вирушили у Фінікію чи Ізраїльско-Іудейське царство (на вибір). Перед вами поставлене завдання дістати якнайбільше інформації про тогочасне життя. Які запитання ви поставили б їх мешканцям? Припустіть, якими б були відповіді.

ЗВ’ЯЗОК ІЗ СУЧАСНІСТЮ

  • 1. Якими з винаходів фінікійців людство користується й нині? Яке їх значення?
  • 2. У чому, на вашу думку, значення заповідей, які, згідно зі Старим Заповітом, Бог дав Мойсею? Найголовніші з них такі: поклонятися лише богу Ягве, не робити собі ідола і не згадувати імені Господа Бога надаремно, день сьомий - суботу - Господові Богу присвятити, шанувати батька й матір, не вбивати, не красти, не брехати, не зазіхати на чуже. Чи значущі ці заповіді для сьогодення? Відповідь аргументуйте.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Мороз (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду