Войти
Закрыть

Палеолітичне мистецтво

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 5. Палеолітичне мистецтво

ПРИГАДАЙТЕ

Талісман — предмет, який, за віруваннями людей, приносить своєму власнику успіх, може захистити від небезпеки.

1. Мистецтво. У первісному суспільстві панувала віра в надприродні сили. Людина вважала, що вона може впливати на них за допомогою обрядів, а також магічних предметів. Тому можна сказати, що витвори первісного мистецтва мали обрядове, релігійне значення.

Найвідомішим видом палеолітичного мистецтва є наскельний живопис. Малюнок наносили вугіллям або природними фарбами. Вчені вважають, що наскельний живопис виконував кілька завдань. Передусім він був частиною обрядів, які мали забезпечити вдале полювання: малюнок тварини є її уособленням. Якщо зобразити, як оленя простромлюють списи та стріли, успішне полювання ніби вже відбулося.

Дослідники не виключають, що під час створення наскельних зображень старші члени роду передавали свої знання та досвід молодшим. Крім того, сам процес творчості, як і споглядання його результату приносили просте задоволення первісним митцям.

Із кістки оленя та мамонта виготовляли різні фігурки та прикраси. Цілком можливо, що вони мали символічне значення й теж використовувалися в різноманітних обрядах або були талісманами.

Первісні люди використовували музичні інструменти: кістки мамонта, по яких ударяли молоточками з кісток оленя. Їх було знайдено на місцях палеолітичних стоянок. Отже, люди доби палеоліту знали музику. Вони вміли ритмічно рухатися під таку музику, тобто танцювати.

2. Медицина. Археологи знаходять рештки давніх людей із вилікуваними переломами або хірургічно ампутованими кінцівками. Людина з такими ушкодженнями не змогла б вижити без допомоги. Отже, ці знахідки підтверджують не лише існування взаємної підтримки в первісних спільнотах, але й те, що в їх середовищі усвідомлювали цінність життя.

Палеолітичні люди вже змогли накопичити певні практичні знання з медицини. Напевне, вони знали про лікувальні властивості рослин, деяких видів глини.

Так сучасний художник уявив процес видалення зуба первісними людьми.

Про яку рису первісного суспільства свідчать знахідки решток людей зі слідами лікування?

Зображення мамонта з печери Руффіньяк у Франції.

Малюнок тура з печери Альтаміра в Іспанії.

Зображення на стінах «печери рук» Куева-де-лас-Манос в Аргентині.

  • 1) Розгляньте приклади палеолітичного мистецтва. Що давні люди найчастіше зображували? Якими могли бути причини цього?
  • 2) Поміркуйте, як палеолітичні зображення тварин можуть допомогти сучасним дослідникам дізнатися про тваринний та рослинний світ, природні умови тих часів.
  • 3) Підготуйте презентацію про всесвітньовідомі зразки палеолітичного мистецтва.

Вироби з кістки мамонта, знайдені на стоянці Мізин в Україні.

Висновки

  • Люди доби палеоліту вміли створювати предмети мистецтва.
  • Видами палеолітичного мистецтва є наскельний живопис, виготовлення фігурок та прикрас із каменю та кістки, музика.
  • Люди доби палеоліту дбали про членів своєї спільноти.

Запитання та завдання

  • 1. Назвіть види палеолітичного мистецтва.
  • 2. Чому, на вашу думку, з'явилося мистецтво?
  • 3. Назвіть матеріали, із яких могли виготовляти предмети палеолітичного мистецтва.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду