Войти
Закрыть

Мезоліт

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 6. Мезоліт

ПРИГАДАЙТЕ

1. Природа. Приблизно 13 тис. років тому на Землі відбулося різке потепління. Льодова шапка, що вкривала значну частину Європи, розтанула. Рівень моря піднявся на 100 м, великі території були затоплені. Клімат загалом став набагато теплішим та вологішим, приблизно таким, як зараз. Колишні степи вкрилися лісами. Великі тварини льодовикового періоду, такі як шерстистий мамонт і носоріг, не змогли пристосуватися до нових умов і швидко вимерли. Замість них поширилося різноманіття дрібних тварин. Великі зміни відбулися і в господарстві людини. Вони ознаменували початок нового періоду кам’яного віку — мезоліту (у перекладі із грецької — середній камінь). Він тривав в XI—VI тис. до н. е. У цей час була залюднена й територія сучасної України. Загалом відомо близько 300 мезолітичних стоянок.

Що таке мезоліт? Як довго він тривав?

Мікроліти — наконечники стріл.

2. Життя людини. Оскільки тварини зменшилися в розмірах, стали спритними, перед тогочасними людьми постала проблема, як прогодуватися, адже тепер уже не можна було вполювати мамонта, м’яса якого вистачало надовго. Рішенням стало винайдення лука і стріл, що дозволяло одній людині самотужки полювати на невеликих тварин. Також було винайдено човен, вітрило, гарпун та рибальський гачок — новим джерелом добування їжі стало рибальство. Люди навчилися плести з лози різні вироби. Згодом було приручено перших тварин: собаку та свиню. Загроза голоду в разі невдалого полювання поступово зникала.

Знаряддя праці ставали все досконалішими. Порівняно з палеолітичними вони були меншими та мали більш продуману форму. Їх називають мікролітами.

Була ще одна причина, чому в мезоліті знаряддя праці зменшилися в розмірах: раніше люди не дуже ощадливо використовували кремінь, і його запаси вичерпувалися. Так, шматки кременю, що відколювалися під час виготовлення рубил, у палеоліті викидали як непотріб. У мезоліті із цих уламків могли виготовити ще два мікроліти.

У добу мезоліту 10 тис. років тому природа українських земель набула сучасного вигляду.

Виготовлення човна з дерев'яного каркасу, обтягнутого зшитими шкурами. Сучасний малюнок.

Люди доби мезоліту. Сучасний малюнок.

Яке значення мало приручення людиною перших тварин?

Мезоліт — епоха, пов'язана зі значними змінами природних умов після закінчення льодовикового періоду. Вплив льодовика був найбільш помітним на півночі Євразії та в Північній Америці, а от на Близькому Сході, у Північній Африці тощо він відчувався набагато менше. Тому не в усіх країнах археологи чітко виділяють епоху мезоліту.

Висновки

  • 11 тис. років тому у світі відбулися значні кліматичні зміни.
  • Головним винаходом доби мезоліту стали лук і стріли та гарпун.
  • У добу мезоліту було приручено перших тварин: собаку та свиню.

Запитання та завдання

  • 1. Які зміни відбулися в житті людини в добу мезоліту порівняно з палеолітом?
  • 2. Складіть послідовний ланцюжок із понять: зміна клімату, дрібні тварини, лук і стріли.
  • 3. Які винаходи пов'язані з появою рибальства?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду