Войти
Закрыть

Енеоліт

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 8. Енеоліт

ПРИГАДАЙТЕ

1. Обробка металів. Приблизно у V тис. до н. е. людство почало обробляти перший метал — мідь. Із міді виготовляли прикраси, зброю, знаряддя праці. Добу, коли більшість знарядь праці була кам’яною, але при цьому існували й вироби з міді, називають енеолітом (мідно-кам’яним віком). Це був перехідний період між кам’яним віком і добою металів. Він тривав до III тис. до н. е. У цей час людство також навчилося обробляти золото й срібло. Ці метали, так само як і мідь, легко плавляться та досить часто зустрічаються в природі в чистому вигляді.

Спочатку металеві вироби виготовляли з холодного металу, надаючи йому потрібної форми ударами молота. Згодом люди навчилися нагрівати метал у горнах, а гарячий метал було набагато легше кувати. Ще пізніше було винайдено плавлення металів, що дозволило надавати виробам майже будь-якої форми.

Що таке енеоліт? Як довго він тривав?

2. Трипільська культура. На території України археологічні культури мідно-кам’яного віку з’явилися в IV тис. до н. е. Вони дуже відрізнялися за способом життя: у лісостеповій смузі жили осілі землероби, а у степовій — кочові скотарі. Саме в період енеоліту скотарство відокремилося від землеробства.

Найвідомішою енеолітичною землеробською культурою, поселення якої розташовувалися на території України, є трипільська археологічна культура. Перше поселення цієї культури було відкрите в 1893 р. археологом Вікентієм Хвойкою поблизу села Трипілля на Київщині.

Трипільці не були місцевим населенням. Вважають, що вони прийшли з території сучасної Греції.

Основу господарства трипільської культури становило землеробство. Спочатку для обробітку землі використовували мотику, потім трипільці перейшли до орного землеробства. Це означає, що для обробітку землі вони використовували рало, яке тягнули воли. Такий вид землеробства називається орним.

Вікентій Хвойка.

Рало.

Розселення трипільських племен.

Розгляньте карту. Назвіть міста знахідок пам'яток трипільської культури.

Трипільці вирощували пшеницю, ячмінь і горох. Коли земля виснажувалася, люди залишали своє поселення та переходили на нове місце. Це відбувалося раз на 50—70 років. Розводили велику рогату худобу, свиней, кіз, овець.

Трипільці жили у великих поселеннях, які називають протомістами. Найбільше з них — Тальянки — мало 2,8 тис. будівель, а проживало в ньому близько 14 тис. осіб. Вважають, що ці будівлі були двоповерховими. Їх стіни робили з лози, яку зверху обмазували глиною та прикрашали розписами. Дахи були із соломи.

Трипільська культура найбільше відома своєю розписною керамікою.

У III тис. до н. е. колись велика культурна спільнота занепала, а замість неї утворилося багато дрібніших культур.

Розписна кераміка трипільської культури.

Визначте характерні риси трипільської кераміки.

Приблизний вигляд трипільського поселення. Сучасний малюнок.

Трипільська глиняна модель будівлі.

Реконструкція трипільського поселення (Майданецьке).

3. Степ. Одночасно з існуванням трипільської культури у степовій частині України була поширена середньостогівська археологічна культура. Основним заняттям племен цієї культури було скотарство, розводили переважно коней. Допоміжну роль відігравали землеробство, мисливство та рибальство. Скотарство було відгонним: влітку худобу випасали далеко від постійних поселень, а взимку — поблизу них. Цікавою була середньостогівська кераміка, оскільки цей посуд мав гостре дно.

Середньостогівська (1) і трипільська (2) кераміка.

Висновки

Запитання та завдання

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 ТИСНІТЬ СЮДИ "Енеоліт (відповіді)"
 

Схожі матеріали з Всесвітньої історії 6 класу

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація