Войти
Закрыть

Месопотамія

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 10. Месопотамія

1. Перші цивілізації. Приблизно 8 тис. років тому на Близькому Сході деякі неолітичні поселення, які мали достатньо їжі та вели активну торгівлю, переросли в міста. Це свідчило про появу перших цивілізацій. У межах цих цивілізацій було винайдено письмо. Тому багато відомостей про перші цивілізації ми отримали з писемних джерел, а не тільки з речових, як у попередні історичні епохи.

Історики визначають, чи була певна культурно-історична спільнота цивілізацією, за такими ознаками:

Дворіччя.

Перелічіть назви, які має позначений на фрагменті карти регіон.

2. Природа. На Близькому Сході через пустельну рівнину течуть дві річки — Тигр та Євфрат. Територію між ними називають Дворіччям, тобто землею, де протікають дві річки, або Межиріччям — землею між двома річками.

На півночі Месопотамії розташовані гори, а на півдні — річки, що впадають у Перську затоку. Літо в цих краях надзвичайно спекотне, а зими досить холодні, інколи тут випадає сніг.

Береги Тигру та Євфрату болотисті й вкриті очеретом. У цих краях дуже мало основних будівельних матеріалів — каменю та дерева, тому більшість предметів повсякденного вжитку місцеві жителі виготовляли із глини й очерету.

Проте річки зволожують лише прилеглі землі, а головне — під час щорічних розливів укривають глинисті береги шаром родючого мулу. Тривалість теплої пори року тут достатня для того, щоб збирати два врожаї на рік. Тому приблизно 10 тис. років тому на берегах Тигру та Євфрату почали з’являтися перші землеробські поселення.

Природа сучасної Месопотамії.

Іригаційне (зрошувальне) землеробство — вид землеробства, заснований на зведенні споруд і пристосувань для зрошення оброблюваної землі.

3. Господарство і перші поселення. Щовесни, коли в горах танув сніг, Тигр та Євфрат розливалися, затоплюючи землі. Коли вода сходила, то залишала після себе товстий шар родючого мулу. Проте сонце швидко висушувало землю, роблячи її дуже твердою. Для стримування повеней місцеві землероби створювали мережу дамб, а щоб земля на полях швидко не пересихала, — іригаційні (зрошувальні) канали.

Система каналів дозволяла зволожувати землі далеко від річок і в такий спосіб обробляти більше земель.

  • 1) Що таке іригаційні канали?
  • 2) Розгляньте малюнок. Порівняйте зображення поселення Давньої месопотамії із її сучасними краєвидами (с. 36). Чи помічаєте ви щось спільне? Чим це можна пояснити?
  • 3) Чим займалися жителі Давньої месопотамії?

Поселення Давньої Месопотамії.

Податки — обов'язкові платежі, що стягуються з людини органами влади в обмін на захист і допомогу.

Для того щоб створити й підтримувати в належному стані систему іригаційних каналів, необхідно було докласти багато зусиль. У цих роботах брало участь усе поселення, а планували їх і керували ними жерці. Вони ж і підраховували зібраний врожай, частину якого забирали до храму як податок. Там зерно зберігалося як запас на випадок неврожаю.

Пізніше з’явилися спеціальні люди, які організовували роботи на каналах, але все одно перший камінь у будь-яку нову споруду закладав саме жрець. Навколо храмів виникали поселення.

Якою була роль жерців у житті поселень Месопотамії?

Завдяки існуванню іригаційних каналів землероби могли вирощувати високі врожаї. Продукти, які були в надлишку, вони обмінювали на товари ремісників, торговців або інших людей, що не займалися землеробством. Обмін було зручніше проводити в одному місці, тому ремісники й торговці селилися поряд, наприклад неподалік храму. Так виникали торгово-ремісничі поселення.

Щоб захиститися від нападів сусідів, уберегти від розграбування запаси їжі, що зберігалися в храмі, жителі поселення будували укріплення: стіни і башти. Також вони наймали воєначальників, які могли організувати захист у разі небезпеки та влаштовували військові походина сусідів.

Поступово поселення ремісників і торговців перетворювалися на перші міста.

Речі, що виготовляли жителі Месопотамії.

Назвіть основні господарські заняття жителів месопотамії.

Висновки

  • Територія Дворіччя мала сприятливі умови для розвитку землеробства.
  • Основою землеробства було зведення дамб та іригаційних (зрошувальних) каналів.
  • Значні врожаї сприяли розвитку ремесла й торгівлі, а також виникненню міст.

Запитання та завдання

  • 1. Що називають Месопотамією?
  • 2. Для чого зводили дамби та іригаційні канали?
  • 3. Користуючись текстом параграфа та малюнком на с. 37, складіть розповідь про заняття населення Месопотамії (5—7 речень).
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду