Войти
Закрыть

Давній Китай

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019

 

§ 15. Давній Китай

Вже за часів неоліту на території сучасного Китаю у долині річки Хуанхе розвивалися землеробські культури. Спочатку люди не селилися у долинах великих річок, бо вологий клімат і так забезпечував гарні врожаї. Але кількість жителів у поселеннях зростала, відтак з’явилася потреба у каналах.

Пригадайте, яку роль відіграло будівництво іригаційних споруд у розвитку Давнього Єгипту та Дворіччя.

Бронзова ритуальна посудина для жертвоприношення доби Шан-Інь

Держава Шан-Інь (1600-1046 рр. до н. е.). Учені стверджують, що приблизно в середині II тис. до н. е. в долині Хуанхе утворилася держава Шан-Інь. Саме шанці збудували канали для зрошування полів. Вони вирощували просо, пшеницю, рис, а також городні й садові культури. Окрім того, шанці навчилися вирощувати шовковиків (шовковичних черв’яків), завдяки яким з’явилася шовкова тканина.

Розгляньте бронзовий виріб часів Шан-Інь. Як ви можете охарактеризувати рівень розвитку ремесла у цій державі?

Царство Шан-Інь не змогло утримати підкорені землі у покорі. Додатково його послаблювали спустошливі набіги кочовиків. Близько 1000 р. до н. е. Шан-Інь підкорили західні кочові племена династії Чжоу.

Держава Чжоу (1046-256 рр. до н. е.). За часів держави Чжоу китайці навчилися обробляти залізо. Нові знаряддя праці допомагали вирубувати більше лісів. Населення почало осушувати болота. Відтак збільшилися посівні площі, що призвело до тяжких наслідків — посилилася руйнівна сила бурхливих річкових потоків. Розливи Хуанхе завдавали хліборобам чимало лиха. Китайцям довелося споруджувати дамби, які захищали рівнини від повеней, та будувати складну систему каналів.

Імперія Цінь (221-206 рр. до н. е.). У V—III ст. до н. е. на території Китаю було кілька держав, які постійно воювали між собою. Цей період називають періодом воюючих царств (403-221 рр. до н. е.). У 221 р. до н. е. правитель держави Цінь зміг об’єднати під своєю владою розрізнені князівства і створити імперію. Він проголосив себе Цінь Шіхуанді, що у перекладі означає «перший імператор». Одинадцять років його правління відзначилися значними реформами. Він поділив імперію на 36 областей, якими управляли царські чиновники; побудував нові дороги; запровадив єдину монетну систему. Для захисту імперії від кочовиків Цінь Шіхуанді розпочав будівництво Великої китайської стіни.

Поміркуйте, яким чином стіна допомагала захищати землі від кочовиків.

Пригадайте, хто з римських імператорів теж організував зведення подібних укріплень.

Велика китайська стіна

Накресліть у зошиті лінію часу й позначте на ній приблизний період початку зведення Великої стіни в Китаї та валів у Римі.

Імперія Хань (206-220 р. до н. е.). Після смерті імператора Цінь Шіхуанді у країні почалося повстання селян. Лідером виступу був Лю Бан, який заснував династію Хань і став імператором під титулом гаоцзу (202-195 рр. до н. е.). За його правління було зменшено податки, викуплено з боргового рабства збіднілих селян. Важливого значення для розвитку торгівлі між імперією Хань та Середземномор’ям і Середньою Азією набув Великий шовковий шлях.

Кінець династії Хань припадає на ІІ-ІІІ ст. н. е., коли вона розширила свої кордони за рахунок територій Кореї та В’єтнаму. У 184 р. почалися селянські виступи під проводом лікаря Чжан Цяо, які називають Повстанням жовтих пов’язок. Повстання було придушене, але імперія ослабла. У 220 р. останній китайський імператор династії Хань зрікся престолу. Китай було поділено на три царства — Вей, Шу та У.

Поміркуйте, чому розширення територій часто призводило до ослаблення великих держав.

Конфуцій

Важливу роль для розвитку китайської цивілізації мало вчення китайського філософа Конфуція (551-479 рр. до н. е.). Він сформулював моральний ідеал досконалої людини: вона має володіти двома якостями — гуманністю і почуттям обов’язку. Конфуцій розробив ідею суспільства, у якому кожен має своє місце і повинен виконувати свої обов’язки. Він говорив: «Правитель мусить бути правителем, батько — батьком, а син — сином». Основою суспільного порядку Конфуцій вважав суворе підкорення старшим.

Поміркуйте, чому ідеї конфуціанства були вигідними для влади.

Виконайте онлайн-вправу.

Підсумки

Компас, порох, папір і шовкову тканину об’єднує спільне походження — Давній Китай. Китайська цивілізація дала людству безліч корисних винаходів та відкриттів. Здобутки давніх китайців стосувалися не лише матеріальної сфери. Наприклад, учення великих китайських філософів і мудреців Кун-Цзи (відомий нам як Конфуцій) і Лао-Цзи залишаються актуальними й донині.

Домашнє завдання

  • 1. Намалюйте символ індійської або китайської цивілізації і поясніть, які образи ви використали для його створення.
  • 2. Накресліть у зошиті порівняльну таблицю і заповніть її.

ДОСЛІДНИЦЬКИЙ ПРОЄКТ

Розгляньте світлину. Поміркуйте, хто і чому створив ці фігури людей і тварин.

Прочитайте уривок із науково-популярної статті.

«Не тільки в Китаї, а й у багатьох інших країнах існувала традиція поховання імператорів або інших володарів з великими почестями. Їхні могили прикрашали величними статуями і навіть храмами або садами, перетворюючи їх на скарб або витвір мистецтва. Одне з таких приголомшливих поховань — могила імператора Цінь Шіхуанді, прикрашена тисячами фігур воїнів, виліплених із глини. Це унікальне воїнство відоме в усьому світі під назвою "теракотова армія”.

Піхота, лучники й кіннота виліплені на повний зріст в амуніції з усіма деталями. Кожна фігура має індивідуальні риси обличчя. Зачіски відображають національну належність прототипу, а обладунки та зброя — положення воїна в армійській ієрархії. Теракотові солдати мали дерев’яні луки та стріли, які не збереглися — згнили, а от металеві мечі залишилися такими ж гострими, як і 2000 років тому.

Ніщо не ілюструє могутності Цінь Шіхуанді ліпше, аніж розміри похоронного комплексу, який було зведено ще за життя імператора. Спорудження гробниці почалося одразу після утворення імперії неподалік від нинішнього міста Сіань. Згідно зі свідченням китайського історика Сіма Цяня (II ст. до н. е.) до створення мавзолею було залучено понад 700 тисяч робітників та ремісників, і тривало воно 38 років. Периметр зовнішньої стіни поховання становив 6 км».

Підготуйте інформацію про подібні пам'ятки — поховання могутніх правителів на території сучасної України.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Дудар, Гук 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду