Войти
Закрыть

Культура Месопотамії

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 17. Культура Месопотамії

1. Релігія. Жителі Месопотамії вірили в те, що світ створений різними богами, які управляють ним. Така форма релігії має назву політеїзм. Світ в уявленнях людей поділявся на три частини, які розташовувалися одна над одною. Нижнє, підземне царство було домом для померлих, у серединному світі жили люди та деякі духи, а у верхньому, небесному, — боги.

Політеїзм — віра в багатьох богів.

Міфологія — уявлення про навколишній світ та сили, які діють у ньому, а також збірка усних і писаних текстів, які сформувалися на основі цієї системи.

БОГИ МЕСОПОТАМІЇ

2. Міфологія. Міфологія Месопотамії формувалася на основі того, що люди бачили навколо себе і що їх найбільше вражало. Щороку розливаючись, Тигр і Євфрат вкривали водою рівнини Месопотамії. Не завжди початок таких повеней вдавалося точно передбачити. Тому одним з основних став міф про всесвітній потоп. Він розповідає, що боги прогнівалися на людей і затопили весь світ. Боги врятували лише одну благочестиву сім’ю, якій дарували безсмертя.

Ще одним відомим міфом є розповідь про те, що боги виліпили людей із глини. Боги прагнули зробити їх схожими на себе, тому перші люди вийшли дуже гарними. Задоволені боги влаштували бенкет, а після нього вирішили вдосконалити свої творіння. Проте захмелілим богам не вистачило вправності, і вони зробили нових людей на диво потворними. Такими вони й вийшли у світ.

За додатковими джерелами визначте, у міфологіях яких народів також існують міфи про всесвітній потоп та створення людини із глини.

Зображення одного з Апгаллу — мудрих духів-помічників бога Енкі. За легендою, вони заснували перші сім шумерських міст.

Уривок з «Епосу про Гільгамеша»

Люта смерть не щадить людини:

Чи навіки муруємо ми оселі?

Чи навіки брати спадщину ділять?

Чи навіки ненависть займається в людях?

Чи навіки річка несе свою повінь?

Чи навіки з личинки виходить бабка?

Зору, що стерпів би погляд Сонця,

Зроду-віку ще не бувало:

Бранець і мертвий між собою подібні —

Чи не смерті образ вони являють?

Чи людина — володар? Коли Енліль

благословить їх,

Ануннаки збираються, боги великі,

Мамет, що долю створила, разом з ними

ухвалює долю:

Вони смерть і життя судили,

Не повідали смертного часу,

А повідали: «Жити живому!»

  • 1) Прочитайте уривок з епосу про Гільгамеша. Якою є його головна думка?
  • 2) Яку долю визначила богиня мамет для всього живого?
  • 3) Чому, на вашу думку, Гільгамешу не вдалося досягти безсмертя? Причиною цього є те, що він не зміг пройти випробування, чи щось інше?

3. «Епос про Гільгамеша». У II тис. до н. е. в Месопотамії було складено її найвидатніший літературний твір — «Епос про Гільгамеша», або поему «Про того, хто все бачив». У ньому розповідається про правителя міста Урук Гільгамеша, який на дві третини був богом та на одну третину — людиною. Він був настільки могутнім, що його сила лякала навіть богів. Тому на противагу йому вони створили «дику людину» Енкіду. Проте Гільгамеш та Енкіду не стали ворогами, а заприятелювали. Разом вони здійснили подорож на північ, до кедрових лісів, де вбили їх сторожа Хумбабу та зрубали найбільший кедр. Боги розгнівалися за це й наслали смертельне прокляття на Енкіду.

Гільгамеш 12 днів оплакував друга, а потім вирішив знайти спосіб стати безсмертним. Він вирушив до Утнапіштіми та його дружини — єдиних людей, яким боги подарували безсмертя. Гільгамеш дізнався, як здобути безсмертя, але не зміг пройти необхідних випробувань і тому повернувся до рідного міста ні з чим. Перед величними стінами міста він поставив собі питання про сенс життя людини. Його цікавило, чи може людина стати безсмертною завдяки своїй праці.

Енкіду (ліворуч) і Гільгамеш (праворуч).

Чому майстер зобразив Енкіду з рогами та копитами?

Висновки

  • У Месопотамії вірили, що боги створили світ і керують ним.
  • Найбільш поширеними були міфи про всесвітній потоп та створення людини із глини.
  • «Епос про Гільгамеша» вважають найвидатнішою літературною пам'яткою Месопотамії.

Запитання та завдання

  • 1. Що таке політеїзм?
  • 2. Чому в Месопотамії вірили, що перші люди були створені із глини?
  • 3. Підготуйте короткі повідомлення з міфології Месопотамії про: 1) створення світу; 2) підземний світ; 3) богів Енкі, Мардука; 4) інших богів та богинь; 5) подвиги Гільгамеша.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду