Войти
Закрыть

Природа та господарство Єгипту

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 18. Природа та господарство Єгипту

ПРИГАДАЙТЕ

1. Природа Єгипту. На північному заході Африки простягається величезна пустеля Сахара. Через неї з півдня на північ тече річка Ніл. Вона є єдиним джерелом життя у спекотній пустелі. У її водах водиться риба, на болотистих берегах, у заростях очерету, мешкають бегемоти, крокодили, а також птахи: ібіси, пелікани, гуси та качки.

У долині Нілу виникла країна Єгипет, яку часто називають «дарунком Нілу». Вона поділяється на Нижній Єгипет — родючі землі навколо дельти Нілу, та Верхній Єгипет — посушливий регіон із вузькою смугою родючої землі вздовж берегів Нілу.

2. Господарство. Щороку в червні біля витоків Нілу йшли рясні дощі. Унаслідок цього річка розливалася, затоплюючи береги. У жовтні рівень води спадав, а на землі залишався товстий шар мулу. Така земля була родючою і її було відносно легко обробляти.

Проте мул нерівномірно вкривав береги Нілу: у низинах накопичувалася волога, яка утворювала болота, а пагорби, навпаки, залишалися сухими. Щоб рівномірно розподіляти вологу, давні єгиптяни прокладали канали й дамби. Для регулювання кількості води в каналах ставили заслонки, які могли підніматися та опускатися. Якщо треба було доправити воду на пагорби, використовували спеціальні споруди для підйому води — шадуфи.

Будівництво каналів і дамб — надзвичайно важка справа, до того ж щороку їх необхідно було відновлювати після розливів річки. Для успішного виконання цих робіт потрібні були зусилля не одного, а кількох поселень. Тому поселення об’єднувалися в ном та обирали людину, яка управлятиме ним, — номарха. Загалом у Єгипті існувало близько 40 номів.

Хто такі номархи?

Давній Єгипет.

Береги Нілу під час розливу. Сучасний малюнок.

Береги Нілу, коли вода спала. Сучасний малюнок.

Розгляньте малюнки. Порівняйте зображення нілу під час розливу та посухи. Які відмінності ви бачите? Як це могло впливати на повсякденне життя людей?

Згодом номархи перетворилися на місцевих монархів. Чим більші врожаї збирали в номі, тим багатшим він був. Тому номархи воювали між собою за контроль над родючими землями. У III тис. до н. е. один із них на ім’я Міна (Менес) об’єднав усі землі Єгипту в одну державу. Він став першим фараоном — правителем усього Єгипту.

Чим номархи відрізнялися від фараонів?

Фараон — верховний правитель у Давньому Єгипті.

Зарості очерету в дельті Нілу. Сучасний малюнок.

Верхній Ніл. Сучасний малюнок.

Висновки

  • Давній Єгипет сформувався в долині річки Ніл.
  • Щорічні розливи Нілу зволожували та удобрювали прибережні землі.
  • Єгипет був об'єднаний в одну державу в III тис. до н. е.

Запитання та завдання

  • 1. Чому Єгипет називають «дарунком Нілу»?
  • 2. Із якою метою єгипетські поселення об'єднувалися в номи?
  • 3. Що позначають цифри на малюнку?

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду