Войти
Закрыть

Диктатура Юлія Цезаря

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 47. Диктатура Юлія Цезаря

Ознайомтеся з висловами Юлія Цезаря. Як ви їх розумієте? Як вони характеризують свого автора?

  • Досвід — усьому вчитель.
  • Краще бути першим у селі, ніж другим у Римі (місті).
  • Прокладай собі дорогу силою.
  • Великі починання навіть не потрібно обдумувати.

1. КРИЗА РЕСПУБЛІКИ

Успішні завойовницькі війни Риму збагатили Римську державу. Завоювання супроводжувалися продажем у рабство місцевого населення. Це збагачувало римських рабовласників, але мало і зворотний бік.

Поміркуймо!

  • 1. Про що мріяли раби?
  • 2. Як вони могли боротися зі своїми господарями?

Пізнавально й цікаво

У 74 р. до н. е. розпочалося найбільше в Стародавньому світі повстання рабів-гладіаторів, яке очолив Спартак, фракієць за походженням. Він служив у римському війську, але потім утік, був схоплений і відданий у гладіатори. Гладіатор (від латинського слова «гладіус» — меч) — людина, яка володіє мечем. Зазвичай гладіаторами ставали найдужчі й найхоробріші раби. У спеціальних школах їх навчали володіти зброєю, майстерно фехтувати. Школи були схожі на в'язниці, де гладіаторів суворо охороняли, а за найменшу провину заковували в кайдани, саджали на ланцюг.

Гладіаторські бої влаштовували в цирках (спорудах, схожих на сучасні цирки), де гладіатори повинні були битися один з одним або з дикими звірами на потіху римлянам.

Гладіатори, 200 р. н. е. (мозаїка в м. Злітен, Лівія)

Діємо: практичні завдання

Повстання Спартака

  • 1. Дізнайтеся з додаткових джерел про повстання Спартака.
  • 2. Як розгорталося повстання?
  • 3. На малюнку зображено епізод з повстання Спартака. Що вам відомо про ці події?
  • 4. Спробуйте визначити причини поразки повстання Спартака. Як ви думаєте, чи могло воно завершитися перемогою повсталих?

2. ПЕРЕЙТИ РУБІКОН

Боротьба за владу, в якій активну участь брала армія, придушення повстань рабів сприяли зростанню впливу полководців. Одним з них був Гай Юлій Цезар. У 59 р. до н. е. його було обрано консулом. Через рік він був призначений намісником у приєднану до Риму провінцію Галлію. Установивши римське панування, Цезар став майже одноосібним правителем на підкорених землях. Зростання популярності Цезаря непокоїло Помпея — державного діяча й полководця Риму. Помпеєві вдалося переконати сенат і відкликати Цезаря з Галлії.

За таких обставин у 49 р. до н. е. Цезар спрямував свої війська на Рим. Швидко діставшись до річки Рубікон, що відокремлювала галльські провінції від Італії, він зупинився в роздумах. Нарешті Цезар прийняв рішення та зі словами «Жереб кинуто!» розпочав переправу на італійський берег, розв’язавши війну з Помпеєм.

Перехід річки Рубікон Цезарем та його військом (фрагмент сучасної листівки)

Поміркуймо!

Як у переносному значенні можна пояснити вислів «перейти Рубікон»?

Незабаром боротьба між Цезарем і Помпеєм спричинила громадянську війну — війну між громадянами однієї держави, представниками різних верств населення.

Якими можуть бути наслідки громадянської війни для держави?

Помпей виявився не готовим протистояти Цезареві, який без перешкод увійшов до столиці. Сила зброї вірних йому легіонів змусила сенат проголосити його диктатором.

Цезар, вступивши в Рим, нікого не переслідував, не чинив розправ над своїми супротивниками, чим збільшив кількість своїх прихильників.

3. ДИКТАТУРА ЮЛІЯ ЦЕЗАРЯ

Після повернення в Рим Цезар відсвяткував чотири тріумфи на честь перемог над Галлією, Єгиптом, Понтом і Африкою. Цезаря проголосили диктатором. Він здобув почесний титул імператора, що означало «володар».

Цезареві була доручена цензорська влада, і він одержав право контролювати особисте життя громадян. Імператор суворо стежив за дотриманням законів. Цезар роздавав жителям Риму гроші, усіх своїх солдатів-ветеранів наділив землею — 80 тис. осіб були розселені в заморських колоніях Риму. Було видано закони, спрямовані на впорядкування життя в провінціях, на обмеження розкоші.

Пізнавально й цікаво

Тріумф — урочистий вступ у столицю полководця та його війська після переможного закінчення війни.

За давнім звичаєм, біля тріумфатора стояв раб, який час від часу нахилявся до героя і повторював: «Не пишайся! Не забувай, що ти всього лише людина! Пам'ятай про смерть!». А солдати співали жартівливих пісень, глузуючи з полководця. Це робилося для того, щоб відвернути заздрість богів.

1. Складіть розповідь про урочистий вступ полководця у столицю.

2. Як ви розумієте давній римський вислів: «Пам'ятай про смерть!» (Memento mori)?

Громадянські війни в Римі в І ст. до н. е. Диктатура Юлія Цезаря

1. З якої провінції було здійснено похід Цезаря на Рим у 49 р. до н. е.?

2. У яких напрямках, на територію яких держав відбувалися походи Цезаря проти Помпея та його прибічників?

3. Де й коли зазнав останньої поразки й загинув Помпей?

Гай Юлій Цезар став першим, чиє зображення почали карбувати на римських монетах

Юлій Цезар

Цезар зменшив кількість чужинців, що жили в Римі, зробивши виняток для іноземних лікарів і вчителів, яким було надано римське громадянство.

У 46-44 рр. до н. е. Цезар розпорядився викарбувати золоту монету зі своїм зображенням.

Відео «Юлій Цезар»

Поміркуймо!

За вказівкою Цезаря було проведено реформу календаря. З 1 січня 45 р. до н. е. в Римі запровадили календарний рік, що налічував 365 днів. Початок року Цезар переніс із березня на 1 січня.

Яке значення має реформа календаря Юлія Цезаря для сучасності?

Цезар не приховував, що вважає республіканський лад застарілим. Він прямо заявляв: «Республіка — ніщо, порожнє ім’я без тіла й вигляду». У Римі почали говорити, що Цезар прагне царської влади, адже вимагав шанувати себе як царя.

Серед сенаторів були люди, не задоволені правлінням Цезаря. Вони розробили план його убивства. У змові взяли участь понад 60 осіб. Особлива роль відводилася Маркові Юнію Бруту, якому Цезар безмежно довіряв і вважав своїм спадкоємцем, не здатним на зраду. 15 березня 44 р. до н. е., під час засідання сенату, змовники кинулися з мечами на Цезаря й нанесли йому 23 рани, від яких він помер.

Цезареві не вдалося завершити реформи й закріпити створений ним у Римі імператорський режим. Сенатори, які вбили Цезаря, намагалися переконати народ, що своїм вчинком вони хотіли врятувати республіку від небезпеки відновлення царської влади.

ЗНАЮ й РОЗУМІЮ: запитання та завдання

I. Знаю нове

  • 1. Укажіть причини повстання Спартака.
  • 2. Чим можна пояснити перемогу Цезаря в громадянській війні?
  • 3. Які воєнні походи здійснив Юлій Цезар?
  • 4. Які реформи встиг провести Цезар?
  • 5. Чому в Римі посилювалася влада полководців?

II. Обговорюємо в групі

  • 1. Яким був зворотний бік успішних завойовницьких воєн Риму?
  • 2. Чим небезпечна для життя Риму була влада полководців?
  • 3. Яке значення для Риму мали воєнні походи Юлія Цезаря?
  • 4. Чому в Давній Греції не було гладіаторських боїв?
  • 5. Прочитайте фрагмент і висловте судження щодо Цезаря як політичного діяча: «Першим, хто вважав діяльність Цезаря підозрілою й такою, що викликає занепокоєння, був Цицерон. Він казав, що в усіх помислах і способі дій Цезаря вбачається прагнення до захоплення влади... "Але, — додавав він, — коли я бачу, яка охайна в нього зачіска і як він вишукано почухує голову одним пальцем, мені завжди здається, що ця людина не здатна на такий злочин, як повалення римського державного ладу”» (Плутарх «Порівняльні життєписи»).

III. Мислю творчо

  • 1. Створіть карту знань про Юлія Цезаря. Можете доповнити карту власними рубриками.

  • 2. Підготуйте презентацію «Про що розповідає антична монета».
  • 3. Складіть розповідь, використовуючи інформацію хмаринки.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Щупак, Піскарьова 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду