Войти
Закрыть

Фінікія та Карфаген

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 24. Фінікія та Карфаген

ПРИГАДАЙТЕ

1. Природні умови. На східному узбережжі Середземного моря розташована вузька смуга родючих земель — Ханаан. На північ від неї простягаються гори Лівану. У середині III тис. до н. е. північ цього краю заселили фінікійці, які, на відміну від сусідніх народів, головним заняттям обрали торгівлю та ремесло. Це пов’язано з тим, що північ Ханаану кам’яниста й тому мало придатна для сільського господарства. Проте тут росте надзвичайно цінне дерево — кедр. Він може жити до тисячі років, а його висота досягає 50 м. Із легкої та міцної кедрової деревини фінікійці виготовляли свій головний скарб — кораблі, на яких подорожували просторами Середземного моря і торгували з народами, що жили на його берегах.

Фінікійці заснували низку міст-держав: Тір, Сідон, Бібл, Гадес та багато інших. Кожним містом управляли власні монархи, жерці та рада старійшин. Найбільшого розквіту міста Фінікії досягли у II—I тис. до н. е.

Фінікійські міста-держави вражали сучасників своїми багатствами. Тому неодноразово різні правителі прагнули заволодіти ними. Для захисту від таких зазіхань місто Тір було побудоване на острові, який із суходолом з’єднувала дамба завдовжки 800 м. Джерел води на острові не було — її привозили на кораблях, а під час облоги збирали дощову воду в спеціальні цистерни. Забудова в Тірі була настільки щільною, що його згадували як місто, у якому «риби більше, ніж піску».

2. Торгівля. Більшість фінікійських міст була розташована на морському узбережжі. Вони торгували чи не з усім відомим на той час світом: у Месопотамії купували коштовні тканини, у Єгипті — нубійське золото, льон, а продавали вино та кедр, до Греції привозили кедрову деревину, на острові Кіпр купували мідь, із якої фінікійські ремісники виготовляли різноманітні вироби, що теж потім ішли на продаж, із Тартеського царства на території сучасної Іспанії отримували срібло, а із сучасних Франції та Великої Британії — олово.

Східне узбережжя Середземного моря.

Назвіть землі, із населенням яких торгували фінікійці.

Фінікійська намистина зі скла.

У фінікійців було поширене й піратство. Людей вони забирали в рабство, а рабів продавали як товар.

3. Скло і пурпур. Фінікійські майстри вміли виготовляти унікальні вироби з прозорого кольорового скла, а також фарбувати тканину в пурпуровий колір. Пурпуровий барвник добували з молюсків, які мешкали виключно біля берегів Фінікії, тож ніхто більше не міг повторити це досягнення. Для того щоб отримати 450 г барвника, потрібно було 60 тис. молюсків. Тому пурпурові тканини коштували дуже дорого, і лише правителі держав могли дозволити собі їх мати. Звідси походить вираз «царський пурпур».

Великої майстерності фінікійці досягли в будівництві кораблів. Вони виготовляли найбільші на той час торговельні кораблі. Один такий корабель міг узяти на борт 20 тис. кг вантажу. Крім того, він був довговічним: археологи знайшли корабель фінікійців, час використання якого становив 80 років.

Фінікійські мореплавці здійснювали далекі морські подорожі. У 620-х рр. до н. е. вони здійснили плавання навколо Африки, вийшовши з порту в Червоному морі та повернувшись туди через три роки.

Чому пурпурова фарба коштувала дорого?

4. Алфавіт. Ще одним досягненням фінікійців стало винайдення алфавіту. Це відбулося приблизно у XIII ст. до н. е. Його поява була пов’язана з тим, що фінікійським купцям потрібна була така система запису, яка б дозволяла чітко й швидко записувати назви товарів і їхню вартість навіть не дуже грамотним людям. Клинопис та єгипетська ієрогліфічна система письма були складними, і їх опанування потребувало тривалого навчання.

Фінікійський алфавіт налічував 22 букви. Він дозволяв позначати на письмі приголосні звуки за допомогою окремих букв, а не склади або цілі слова, як інші системи запису.

Новий спосіб запису виявився дуже зручним, і його швидко запозичили сусідні народи, у тому числі греки. Греки вдосконалили його, додавши букви на позначення голосних. Так виник алфавіт, що став основою майже всіх сучасних європейських та деяких азіатських мов.

Чому алфавіт для купців був зручнішим, ніж, наприклад, клинопис або ієрогліфи?

Перші букви фінікійського алфавіту.

Формування букви «алп».

Сучасна копія фінікійського торговельного корабля, виготовлена турецькими майстрами.

Фінікія та її колонії.

5. Карфаген. По всьому узбережжю Середземного моря фінікійці засновували торговельні поселення — колонії. Місто, із якого прибули поселенці, називалося метрополією. Деякі фінікійські колонії переросли в міста, які нічим не поступалися містам-метрополіям.

Найбільш відомим фінікійським торговельним поселенням стало місто Карфаген у Північній Африці. Воно було засноване вихідцями з Тіра у 823 р. до н. е. У ньому виготовляли товари, які карфагенські торговці продавали в більш ніж 300 містах по всьому Середземномор’ю. У ході переможних війн Карфаген здобув контроль над півднем Іспанії, частиною Сицилії, Сардинії, Корсики та землями в Північній Африці. Населення цих земель сплачувало йому данину.

У II ст. до н. е. Карфаген був одним із найбільших міст свого часу. Кількість його населення становила 700 тис. осіб.

Колонія (у Стародавньому світі) — окреме поселення жителів країни або міста, організоване за його межами.

Метрополія — місто або держава, вихідці з якого (якої) створили колонію; «батьківське місто» для колонії.

Мідний зливок вагою 25 кг та завтовшки до 3 см. Сучасні вчені називають їх «зливками у формі бичачої шкури». Саме в таких зливках фінікійці перевозили метали.

Висновки

  • Фінікійські міста-держави збагатилися завдяки торгівлі з іншими країнами.
  • Унікальними товарами фінікійців були прозоре кольорове скло та пурпуровий барвник. Також фінікійці винайшли алфавіт.
  • Однією з найбільш успішних фінікійських колоній стало місто Карфаген на узбережжі Північної Африки.

Запитання та завдання

  • 1. Яким було основне заняття фінікійців?
  • 2. Назвіть найвизначніші винаходи фінікійців.
  • 3. Що таке колонія та метрополія? Яке місто було метрополією для Карфагена?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду