Войти
Закрыть

Первісне суспільство

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 4. Первісне суспільство

ПРИГАДАЙТЕ

1. Давнє людське суспільство. Як ви вже знаєте, найдавнішою формою організації людської спільноти було первісне людське стадо. Протягом доби палеоліту воно еволюціонувало в людський рід, який складався з кількох поколінь кровно споріднених людей — родичів.

Роди об’єднувалися в родові общини. Така община спільно володіла майном, мисливськими угіддями, а її члени разом вели господарство. Зазвичай в общині налічувалося 30—40 осіб, які були між собою родичами. Головою общини був старійшина. Щоб уникнути кровозмішення, члени однієї общини укладали шлюби з представниками інших родових общин.

Коли родова община розросталася, земель на всіх не вистачало. Тоді один або кілька родів переселялися на інше місце, де й засновували нове поселення. Кілька родів, які прийшли з різних місць, починали жити разом. Так в одному поселенні опинялися люди, які не належали до одного роду, а були сусідами. Сформувалися територіальні (сусідські) общини, члени яких не були родичами, але спільно володіли землею, розподіляючи її між окремими сім’ями, спільно користувалися пасовищами, лісами та іншими багатствами, спільно вирішували найважливіші справи общини.

Кілька сусідських общин утворювали плем’я. Головою племені був вождь. Зазвичай ним ставав найбільш успішний мисливець. Керувати племенем, а також вирішувати поточні питання й суперечки йому допомагала племінна рада, яка складалася з найбільш шанованих членів общини.

Різні племена мали свої особливості у виготовленні знарядь праці та предметів мистецтва. Певний перелік цих характерних рис, притаманний виробам конкретного племені, називають археологічною культурою. Крім того, кожне плем’я мало особливості мови, світогляду, релігійних уявлень. Вчені вважають, що саме на основі племен та їхніх об’єднань згодом сформувалися народи.

Як пов'язані племена та археологічні культури?

Вождь — керівник війська, племені або роду.

Рід. Сучасний малюнок.

Релігія — набір вірувань і віровчень, а також звичаїв, традицій, обрядів, правил життя й поведінки людей, що існують у суспільстві.

Обряд — традиційні символічні дії, що в образній формі передають важливі для конкретної людської спільноти події.

Мораль — система неписаних норм і правил, що регулюють поведінку людей у суспільстві.

2. Магія та релігія. Людина доби палеоліту була дуже слабкою порівняно із силами навколишнього світу. Вона прагнула захиститися від зовнішніх небезпек, причини яких не розуміла, і водночас мати користь від природного середовища, наприклад організувати вдале полювання, вилікувати хворобу. Також вона намагалася зрозуміти світ навколо: причини природних явищ, походження людини та її смертність.

Спроби пояснити світ і вплинути на нього спричинили зародження релігії. Первісні форми релігійних вірувань виникли близько 40 тис. років тому. До складових релігії належать обряди, традиції тощо.

З існуванням обрядів і традицій у первісному суспільстві тісно пов’язана магія. Вона вимагає спеціальних дій, які нібито впливають на світ.

Одним із найдавніших є обряд поховання. Його знали і неандертальці, і кроманьйонці.

Під час проведення обрядів, наприклад таких, які мали гарантувати успішне полювання, члени роду або племені краще відчували свою єдність, спорідненість. Це зміцнювало людську спільноту.

На основі традицій та обрядів у людських суспільствах формувалася мораль. Наприклад, важливим обов’язком будь-якого члена племені була допомога своїм одноплемінникам та родичам. До вихідців із чужих племен первісні люди ставилися насторожено: чужинця навіть могли вбити одразу при зустрічі, оскільки чекали від нього біди.

Яку роль мораль виконує в суспільстві?

Релігійні вірування первісних людей.

Висновки

  • Протягом доби палеоліту людське суспільство еволюціонувало від первісного людського стада до племені.
  • Релігійні вірування первісних людей мали форми анімізму, фетишизму, магії тощо.
  • Проведення обрядів було важливою частиною життя первісних людських спільнот.

Запитання та завдання

  • 1. Послідовно перелічіть форми організації людських спільнот.
  • 2. Що було причиною виникнення релігійних вірувань?
  • 3. Яке завдання виконували обряди в первісному суспільстві?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду