Войти
Закрыть

Персько-грецькі війни

6 Клас , Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 37. Персько-грецькі війни

ПРИГАДАЙТЕ

1. Перший етап війн. У 546 р. до н. е. Персія завоювала Малу Азію, де розташовувалися численні грецькі поліси. У 499—494 рр. до н. е. вони розгорнули повстання проти перської влади. Їх підтримали незалежні грецькі поліси, зокрема Афіни. Повстання було жорстоко придушене. Ці виступи започаткували низку військових конфліктів, які тривали 50 років та отримали назву персько-грецькі війни.

Перси прагнули розширити межі своїх володінь, а також покарати Афіни за підтримку повстанців. Для того щоб мати сухопутний шлях до Греції, у 492—490 рр. до н. е. перси завоювали її північні області — Фракію та Македонію. Проте їх подальше просування біля поселення Марафон зупинило афінське військо. Відбулася Марафонська битва, у якій греки здобули перемогу.

2. Основний етап війн. У 481 р. до н. е. представники 30 грецьких полісів зібралися на раду. На ній було вирішено, що вони спільно триматимуть оборону. Командування взяли на себе воєначальники Афін і Спарти.

У 480 р. до н. е. перське військо на чолі із царем Ксерксом переправилося через протоку Геллеспонт (сучасна назва — Дарданелли) та рушило на південь — до Афін і Спарти. Їхній шлях пролягав через вузьку Фермопільську ущелину. Невеликий загін із кількох сотень воїнів під керівництвом спартанського царя Леоніда перекрив прохід до неї. Він протягом трьох днів стримував кількісно переважаюче військо персів, завдавши йому значних втрат.

Одночасно із цим тривала морська битва на мисі Артемісій, де грецький флот стримував перський, що мав кількісну перевагу. Під натиском перського війська греки були змушені відступити. Перський флот наступав і майже оточив грецькі кораблі біля острова Саламін поблизу Афін. Проте, добре знаючи особливості вузьких проток між островом та материковою Грецією, греки зуміли розгромити перський флот. Саламінська битва стала переломним моментом у персько-грецьких війнах.

Дізнавшись про поразку, Ксеркс наказав основним силам відступати, але залишив у Греції частину свого війська. Тут воно перезимувало, але влітку 479 р. до н. е. було розгромлене об’єднаним військом афінян та спартанців під Платеями. Це була остання в персько-грецьких війнах битва, що відбулася на території Греції.

Персько-грецькі війни — ряд військових конфліктів між Персією та Грецією, що тривали із 499 до 449 р. до н. е.

Грецьке та перське війська були принципово різними. Перське військо переважно складалося з легкоозброєних найманців, які не були дисциплінованими. Виняток становив лише підрозділ «безсмертних».

Грецьке військо, по суті, було ополченням, адже складалося із громадян полісів. Вони билися в бойовому порядку, який мав назву фаланга. Найсильніше піше військо з усіх полісів мала Спарта.

Назвіть дві визначні морські та дві сухопутні битви персько-грецьких війн.

3. Заключний етап війн. У наступні роки Афіни здійснили ще низку військових походів у Малу Азію з метою звільнити грецькі поліси від перського панування. Проте згодом це протистояння переросло у війну між двома державами за панування у Східному Середземномор’ї. Нарешті в 449 р. до н. е. греки та перси уклали Каліїв мир (за іменем голови грецької делегації), за яким Персія зберігала острів Кіпр, але відмовлялася від островів і малоазійського узбережжя Егейського моря. Крім того, перським кораблям було заборонено з’являтися в Егейському морі.

Для греків війни з персами мали велике значення. Вони згуртували населення Греції, могутність Афін та Спарти значно зросла. Однак у цей час розпочалася епоха суперництва між цими двома полісами за панування в Елладі.

Чим закінчилися персько-грецькі війни?

Перський воїн.

Грецький воїн — гопліт.

Висновки

  • Персько-грецькі війни можна поділити на кілька етапів: перший — повстання грецьких міст у Малій Азії, другий — бойові дії на території Еллади, третій — грецькі походи в Малу Азію.
  • Грекам вдалося переломити хід війни завдяки згуртованості, доброму знанню природних умов, а також розумінню, що вони виборюють власну свободу.
  • Після завершення персько-грецьких війн розпочалося суперництво між Афінами та Спартою за панування в Елладі.

Запитання та завдання

  • 1. Чому Персія розпочала воєнні дії проти грецьких полісів?
  • 2. Яка битва була переломною в ході персько-грецьких війн?
  • 3. Заповніть таблицю «Основні битви персько-грецьких війн».

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Всесвітня історія 6 клас Гісем (інтегрований курс) 2019", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду